Смартфони

Чому iPhone 7 не отримає iOS 16

Share

Однією із загадок, яку нам залишив Тім Кук та його команда після презентації Apple – чому iPhone 7 не отримає iOS 16 ? Здавалося б, Apple не схожа на Microsoft і Nokia, які спочатку обібрали до нитки своїх покупців, а потім залишили їх без оновлень нової версії Windows Phone, але з власниками одного з найпопулярніших iPhone надійшли якось не дуже гарно. Наприкінці минулого року список iPhone, що підтримують iOS 16, виглядав логічно зі смартфоном на А10 Fusion, а в результаті його там не виявилося. Розберемося, чи правильно вчинила Apple, чому iOS – не те саме, що iPadOS і якою могла б бути iOS 16 в iPhone 7.

Які пристрої отримають iOS 16

Список iPhone, що підтримують нову iOS, при швидкому розгляді виглядає цілком логічно. Але тільки уважні користувачі помітять, що там не вистачає iPhone 7. З одного боку, смартфон ще не сказав останнього слова: начинка непогано справляється з навантаженням iOS 15, нехай і трохи урізаному варіанті. З іншого – 2016 був взагалі-то 6 років тому, а це означає, що підтримка оновлень від Apple на цьому – все . Минулого року своє п’ятиріччя відзначив iPhone SE 1-го покоління, щоправда, iPhone 6S тоді ж і зовсім виповнилося 6 років, але iOS 15 обидва смартфони отримали. Де логіка, Apple?

А її немає і донині: справа в тому, що багатьох збентежило наявність застарілих iPad у списку отримання iPadOS 16. Там і найперший iPad Pro, що вийшов у 2015 році, та iPad 5 на чіпі А9 з iPhone 6S. В результаті цього, Apple зіткнулася з хвилею критики від користувачів iPhone 7: багато хто не міг повірити в те, що хтось порахував, що без iOS 16 нічого не втратив ( та кому потрібен цей екран блокування? ). Інші ж звинувачували Apple в агресивному маркетингу, вважаючи, що пристрої ще сумісні з вимогами нових систем та обмеження у оновленні надумане.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим iOS відрізняється від iPadOS

До виходу iPadOS 16 операційна система для планшетів була злегка покращеною версією iOS, хоча у них багато спільних функцій та спільна платформа: лише в останньому оновленні Apple зробила iPadOS ближче до macOS, внаслідок чого апдейт став «важчим» і перетворився на щось середнє між iOS та macOS. Як будуть працювати старі моделі iPad з iPadOS 16 ? Їхня функціональність буде обмежена.

Умовний iPad 5 не отримає оновленої багатозадачності, а все найкраще, мабуть, дістанеться iPad Pro та iPad Air 5 на М1. Так само Apple могла б зробити і з iPhone 7 і 7 Plus, як це було роком раніше: відключивши деякі функції або використання співпроцесора Neural Engine, якого в A10 немає (з’явився тільки в iPhone X з A11 Bionic).

Оновлення iOS

Виходячи з того, що відбувається, є кілька варіантів, чому так сталося. Все здається досить простим: залишається лише вибрати варіант, що сподобався.

  • Таким чином, Apple визнає, що iOS 16 без більшості функцій – мінорне оновлення і немає сенсу оновлювати надто старі пристрої на iOS 15 ще раз. Краще надсилати оновлення та патчі для iOS 15 , не кидаючи користувачів.
  • Apple натякає на те, що підтримка – це добре та й ми свою справу зробили, але вашому iPhone скоро виповниться 6 років. Час і честь знати – купіть iPhone SE 2022 (тим більше, він зараз коштує дуже дешево ).
  • Компанія могла б оновити iPhone 7 Plus через більший обсяг оперативної пам’яті, але щоб уникнути плутанини і претензій користувачів повністю відмовилася від підтримки обох моделей.
  • iOS 16 і справді більш продуктивніший за iPadOS 16, тому iPhone 7 просто не витягне її через обмеженість свого чіпа. В результаті цього Apple зіштовхнеться з масовою критикою від своїх користувачів, які будуть незадоволені лагами, а компанії це не потрібно.
  • Насправді все бачиться набагато простіше: якщо заглянути в розділ сайту Apple , що розповідає про нові функції iOS 16, можна виявити, що більшість нововведень будуть працювати тільки з iPhone на базі А12 Bionic і новіше, тому Apple не хоче випускати апдейт без найголовніших функцій, як це було рік тому з iOS 15.

Цей випадок ще раз говорить нам про те, що iOS та iPadOS – різні речі, а Apple, можливо, натякає на те, що iPad – більш довговічна річ, ніж iPhone, майже як MacBook, тому планшет має право отримувати оновлення трохи довше, маючи навіть менш продуктивну начинку на борту. Ми стежитимемо за розвитком подій і обов’язково розповімо вам про те, коли Apple дасть офіційну відповідь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Samsung Galaxy Z Fold 6 може отримати кращу камеру, ніж Galaxy S24

    За чутками, доладний телефон Galaxy Z Fold 6 від Samsung матиме кращу систему камер, ніж…

    18.05.2024

    Sony готує нову портативну консоль PlayStation

    У світі ігор ходять чутки про те, що Microsoft і Sony можуть створити переносні версії…

    17.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дивні дефекти екрану

    Перші користувачі, що купили iPad Pro з чіпами M4 та новими OLED-екранами, виявили неприємну деталь…

    17.05.2024

    Apple дозволила всім програмам стежити за користувачами: що робити

    В останні кілька днів власники iPhone по всьому світу скаржаться на дивний баг в iOS,…

    17.05.2024

    iPhone 17 Ultra отримає новий дизайн та непристойно високу ціну

    Портал The Information поділився інсайдом щодо виходу абсолютно нової моделі iPhone зі значно більш тонким…

    17.05.2024

    Названо приховані функції смартфонів, про які знають не всі

    Смартфони пропонують нам сьогодні велику кількість різноманітних функцій. А про деякі можливості більшість користувачів навіть…

    17.05.2024