В Україні обвал цін на Sony Xperia XZ1

У жовтні минулого року в Україну приїхав смартфон Sony Xperia XZ1, який до цих пір є найбільш просунутим Android-смартфоном на планеті Земля. Цей мобільний пристрій має підтримку всіх новітніх технологій і стандартів. З одного боку – відмінні характеристики і впізнаваний дизайн, з іншого – Sony проігнорувала всі сучасні тренди. Головним чинником, що перешкоджає його покупці, для багатьох ціна, оскільки цей апарат у версії з 64 ГБ постійної пам’яті продавали по більш ніж 17 тисяч гривень.

Він нищівно подешевшав в Україні, ставши набагато доступнішим для всіх покупців. Редакція Іtechua.com з’ясувала, що зараз купити цей телефон можна всього за 14.999 тис. гривень, тобто більш ніж на 2,000 тисячі гривень дешевше, ніж ще кілька місяців тому, коли він тільки надійшов у продаж.

Характеристики

Sony Xperia XZ 1
Операційна система Android 8.0 Oreo
екран 5,2 “, 1920×1080 пікселів, 16: 9, IPS, 424 ppi
процесор Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 8 ядер (4x Kryo 1,9 ГГц + 4x Kryo 2,45 ГГц)
графіка Adreno 540
Оперативна пам’ять 4 ГБ
Постійна пам’ять 64 ГБ
зв’язок LTE, Wi-Fi (IEEE 802.11ac), Bluetooth 5.0, GPS, ГЛОНАСС, NFC
камери Основна
роздільна здатність матриці: 19 Мп
роздільна здатність відео: до 4К
світлочутливість: f / 2.0
розмір сенсора: 1 / 2,3 дюйма
розмір пікселя: 1,22 мкм

Фронтальна
роздільна здатність матриці: 13 Мп
світлочутливість: f / 2.0
розмір сенсора: 1/3 дюйма

акумулятор 2700 мАг, незнімний
Розміри 148x73x7 мм
маса 155 г
Ціна на момент публікації 14,999 гривень

Зовнішній вигляд

Sony Xperia XZ1
Sony Xperia XZ1Sony Xperia XZ1
Sony Xperia XZ1

З управлінням проблем немає, всі фізичні клавіші розташовані зручно. Є навіть така рідкісна в наш час кнопка, яка призначена спеціально для спуску затвора камери. Клавіша блокування розташована праворуч, вона втоплена в корпусі і має зовсім короткий хід, але проблем з нею не виникає. Крім того, вона поєднана з сенсором відбитку пальця, так що її все одно треба натискати, щоб розблокувати телефон. Просто доторкнутися, коли екран вимкнений, недостатньо.

Sony Xperia XZ1
Sony Xperia XZ1

Незважаючи на вологу й пил, слот для SIM-карти витягується простіше простого, причому без будь-яких шпильок і іншого. Однак будьте обережні, це призводить до негайного перезавантаження смартфона. Навіть якщо в слоті не було і не стало «сімки».

Sony Xperia XZ1

Екран і звук

Sony Xperia XZ1 не намагається здивувати суперчітким зображенням. Його дисплей має цілком стандартну і звичну роздільну здатність – 1920х1080 пікселів, або Full HD. Досить цього на 5,2-дюймовий екран чи ні, без сумніву, питання смаку. Однак дисплей підтримує відтворення HDR-контенту на зразок того, що надають Amazon і Netflix (і трохи YouTube, причому на мобільних пристроях – лише для апаратів Sony).

Результати тесту дисплея Sony Xperia XZ1
Максимальний рівень яскравості (макс. / Хв.) 540/6 кд / м 2
Контрастність (більше = краще) 1320: 1
Колірний обхват (sRGB) (90-100% = ідеал, більше = гірше) 97%
DeltaE (менше = краще) 1,75
Гамма (ідеальна – 2,2) 2,1
Колірна температура (ідеальна = 6500K) 7800

Камера

Камера Sony Xperia XZ1 – та ж, що і у Sony XZ Premium. Частина достоїнств перейшла новинці у спадок. Наприклад, залишилася функція зйомки зі швидкістю 960 кадрів в секунду – Super Slow-motion. Але залишилася вона з усіма своїми достоїнствами і недоліками: відео виходять цікаві, але треба бути дуже терплячим і спритним, щоб примудритися зловити вдалі 0,182 секунди, які камера потім перетворює в красиве «слоумо».

Збереглася електронна стабілізація зображення, але вона активується тільки під час відеозйомки. Але ж для фотографій б теж не завадила б стабілізація фото, можна було б робити більш пристойні знімки при менш хорошому освітленні. Щоб вони все-таки стали трохи кращими при поганому освітленні, Sony зробила інше рішення: зменшили кількість роздільної здатності з 23 Мп (у попередніх моделей) до 19 Мп заради розміру пікселів. Це повинно допомогти камері виставляти вночі менші значення ISO.

Приклад знімка на фронтальну камеру Sony Xperia XZ1
Приклад знімка на фронтальну камеру Sony Xperia XZ1

Якість фотографій основної камери, на мій погляд, середнього рівня. Хоча, треба визнати, погода видалася не найкраща.

Софт

Головне, що варто відзначити в цьому розділі – Sony Xperia XZ1 продається разом зі свіжою операційною системою – Android 8.0 Oreo. Але, чесно кажучи, зовнішніх змін не так багато. Так, з’явилася функція «картинка-в-картинці», автозаповнення паролів і т. д., Але основні зміни все ж відбулися в «машинному відділенні». Що ж стосується оболонки від Sony, то вона виглядає, як і раніше – дуже близько до стокового «Андроїд».

Виділити смартфон з натовпу конкурентів може функція 3D-сканування. Завдяки ній за допомогою вашого Sony Xperia XZ1 ви можете створити об’ємну модель чиєїсь голови і, наприклад, роздрукувати її (доведеться, правда, пошукати спеціальні контори) або ж використовувати в анімованих зображеннях.

Автономна робота

Скромна батарейка – найбільший недолік Sony Xperia XZ1. Так, у смартфона досить енергоефективний процесор. І роздільна здатність екрана теж не захмарна, що дозволяє дисплею не витрачати енергію надмірно. І новий Android (за давньою традицією) обіцяє більш довгу роботу від акумулятора. Але коли акумулятор всього на 2700 мАг, то ніщо з перерахованого не здатне йому допомогти. І це чітко видно по нашим тестам, де Mi Mix 2 з вдвічі більше ємною батареєю в будь-якому тесті тримається майже вдвічі довше. В результаті один день – стеля для активного використання Sony Xperia XZ1.

Час автономної роботи Sony Experia XZ1 в різних сценаріях роботиДжерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.