Чим розблокування на Android краще, ніж Face ID на iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останнім часом ми вже звикли вважати, що Face ID на iPhone – найкраща та безпечна система захисту смартфона. В принципі, так воно і є — за довгі роки виробники Android-пристроїв так і не навчилися робити хоч скількись схожу технологію розпізнавання облич. Однак тут не все так однозначно. Якщо безпосередньо вибирати між Face ID на Айфоні та відбитком пальців разом зі скануванням особи на Android, особисто я вибрав би друге. Людині, яка ніколи не користувалася технікою Apple це може здатися дитячим лепетом, але насправді причини більш ніж суттєві.

Недоліки Face ID

Багатьом власникам Android-смартфонів може здатися, що Face ID – ідеальна технологія, якої необхідно прагнути всім виробникам мобільної техніки. Щоб переконатися у зворотному, достатньо лише запитати будь-якого яблучника про мінуси Face ID . Запевняю вас, перелік недоліків буде дуже значним. Деякий час я користувався iPhone 11 як основний телефон і дуже радий, що позбувся його.

Ось лише основні недоліки Face ID , які мені вдалося знайти за пару місяців використання:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Випадкові покупки в магазині додатків та на сайтах.
  • Після розблокування Face ID доводиться робити свайп. На Android можна скористатися відбитком пальця.
  • Face ID незручно користуватися маскою (хоча в iOS 15 це частково виправили)
  • На iPhone незручно дивитися відео у горизонтальній орієнтації.
  • Чубчик в iPhone виглядає огидно.

Перший і найголовніший мінус — випадкові покупки. Наші колеги постійно розповідають про повідомлення типу Списали гроші за передплату Apple , що робити? Суть у тому, що купуючи програми в App Store на Айфоні, люди часто натискають не ту кнопку, потім в паніці натискають кнопку блокування екрану і покупка автоматично оплачується.

По-друге, Face ID – це довго. Щоразу після розблокування Айфон мені доводилося робити свайп, щоб почати користуватися телефоном. Знову ж таки, вкрай незручно. На Android все просто: натиснув сканер, меню відкрилося. На Айфоні рухів доводиться робити трохи більше: поки взяв телефон, натиснув на кнопку живлення, дочекався зчитування, зробив свайп і тільки потім потрапив у сам телефон.

В іншому все суб’єктивно. У масці Айфоном 11 було користуватися і правда незручно, на iPhone 12 і моделях поновіше Apple вже вирішила це питання програмно. Плюс, дивитись відео на Android-телефонах мені подобається більше. Жодних тобі обрізаних країв через чубчик та інші недоліки. Ну, а про естетику чубчика я взагалі мовчу, тут кожен собі вирішує.

Безпека Face ID

Заради справедливості, треба сказати, що зараз Face ID – найбезпечніший спосіб розблокування телефону. Такого результату яблучникам вдалося досягти за рахунок об’ємно-просторового сканера обличчя.

Його перевага у тому, що він сканує об’ємне зображення, а чи не плоский малюнок. Домогтися цього вдається завдяки спеціальному проектору, який вміє аналізувати більше 30к інфрачервоних точок та спеціальної камери, яка зчитує отримане зображення.

Новомодні датчики і складні механізми всередині Айфон дозволяють йому без проблем визначити, де реальна людина, а де картинка. В Android-смартфонах все набагато простіше. Там розблокування здійснюється виключно за рахунок ІЧ-датчиків усередині самої камери .

А за відмінність людини від плоскої картинки відповідають програмні алгоритми, що унеможливлює оплачувати покупки за допомогою сканера або виконувати інші важливі процедури. Тому не можна говорити про сканер обличчя на Android, як про відокремлену одиницю. Сканер треба завжди розглядати разом із відбитком. І тоді ці пристрої заграють новими фарбами.

Мало того, на багатьох Android-смартфонах, наприклад, на Xiaomi, виробник сам попереджає, що технологія сканування обличчя небезпечна і, коли стосується конфіденційних даних, краще використовувати сканер відбитка або класичний PIN.

Ремонт сканера відбитків пальців

Як не крути, а в сенсі ремонту в Android-пристроях все набагато простіше. Буквально в кожному сервісному центрі можуть змінювати сканери відбитків і камери на всіх популярних моделях. Ні, зрозуміло, що з ремонтом бюджетних китайських пристроїв можуть виникнути проблеми, але з якимсь Xiaomi або OnePlus все має бути більш ніж добре.

Взагалі, довгий час Apple в принципі відмовлялася дозволяти користувачам ремонтувати Face ID . Якщо раптом до iPhone потрапила вода або Face ID перестав працювати після падіння телефону, то все. Або купуйте новий телефон, або ходіть з цеглою. Android-смартфони в цьому сенсі на порядок крутіший.

Буквально недавно в Купертіно заявили про програму самостійного ремонту, згідно з якою кожен користувач може замовити Apple потрібні комплектуючі і відремонтувати свій пристрій самостійно. Теоретично, проблема з непрацюючим Face ID повинна бути вирішена, але з урахуванням санкцій та обмеження поставок, я б так оптимістично не думав.

Який спосіб розблокування краще

Проте для мене особисто не здається, що безпечніше — отже, краще. Треба сказати трохи інакше: зручніше – значить краще. І тут Android-телефони однозначно виграють. Подумайте самі! Щоразу, коли вам треба розблокувати смартфон, достатньо лише прикласти палець. Якщо треба оплатити покупки або відкрити менеджер паролів — завжди є відбиток. Ну, а якщо вже хочеться сканер обличчя, він завжди з вами. Але не як основна фіча, а лише на додаток до відбитка.

Все лихо Айфона в тому, що, за фактом, користувачеві не надають жодного вибору. Все, що у вас є – сканер обличчя і не більше. Ну, а якщо ви захочете розблокувати телефон або оплатити покупки через PIN-код, доведеться дочекатися, поки сканер вас не дізнається і тільки потім вводити потрібні цифри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.