Головна Смартфони Що не так з iPhone 14 і як він зашкодить Apple

Що не так з iPhone 14 і як він зашкодить Apple

iPhone завжди вважалися невиправдано дорогими смартфонами. Адже в порівнянні з аналогами на Android вони незмінно пропонували більш вузький спектр можливостей, а останнім часом ще й виглядати стали об’єктивно простіше. Нічна зйомка, режим 120 Гц, 5G – ці та багато інших функцій сучасних смартфонів з’явилися в iPhone з помітною затримкою щодо конкурентів, а в деяких моделях недоступні і досі. Попри це люди продовжують платити за апарати Apple більше, ніж за пристрої інших виробників. Але цього року, здається, у Купертіно планують стрибнути навіть вище за власну голову.

Apple має намір зробити серйозне випробування лояльності своїх споживачів. Воно має розкрити відразу кілька «наривів» компанії та показати, в якому напрямку вона розвиватиметься далі. Йдеться про випробування характеристиками та ціною. Тому що за збереження характеристик торішньої моделі новий iPhone 14 може стати навіть дорожчим. Втім, все по порядку.

Яким буде iPhone 14

Ще цієї зими стало відомо, що Apple планує оснастити iPhone 14 і iPhone 14 Max залізом від торішнього iPhone 13. Звісно, ​​апаратна начинка перекочує в новинки не повністю. Однак мова йде, мабуть, про найголовніший компонент, такий як процесор A16 Bionic , в той час як обсяг оперативної пам’яті швидше за все збільшать, щоб не нервувати користувачів відверто старим оснащенням.

Крім того, новий дизайн iPhone 14 та 14 Max теж не світить. Вони отримають зовнішність торішнього iPhone 13 з «козирком», що набив оскому. Тобто здвоєний виріз під Face ID та фронтальну камеру , який має змінити сприйняття нових смартфонів, дістанеться лише двом старшим моделям. По камері – питання відкрите. Новий модуль можуть поставити у всі моделі, а можуть залишити лише топовим. Але в нашій ситуації це майже не впливає.

Адже Apple планує ще більше задерти ціни на свої смартфони . У цьому вся сходяться близько десятка іменитих аналітиків. Вони виділяють такі фактори подорожчання айфонів:

  • Дефіцит компонентів (алюміній, неоновий газ, сапфіри тощо);
  • Збій у роботі складальних потужностей у Китаї через новий спалах COVID-19;
  • Втрата (нехай навіть часткова) російського ринку;
  • Зростання інфляції та зниження купівельної спроможності населення США;
  • Ускладнення процесу конвертації валют із-за переходу розрахунків на регіональні валюти.

Apple більше не може стримувати зростання цін, тому що банально витрачає на виробництво iPhone більше, ніж раніше. Поступиться прибутком, зберігши колишні розцінки, компанія не може, тому що від цього залежить її фінансове благополуччя, але й робити смартфони дуже дорожче вона не може. Тому було вирішено позбавитися найкомпактнішої моделі iPhone, яка оцінювалася в 699 доларів, і представивши їй на заміну iPhone 14 Max зі збільшеним дисплеєм, перекроїти всю цінову сітку.

Скільки буде коштувати iPhone 14

В результаті ціни на iPhone 14 можуть виглядати так:

  • iPhone 14 (6,1 дюйма) – 799 доларів
  • iPhone 14 Max (6,7 дюйма) – 899 доларів
  • iPhone 14 Pro (6,1 дюйма) – 1099 доларів
  • iPhone 14 Pro Max (6,7 дюйма) – 1199 доларів

Загалом не змінюється ціна тільки самої базової моделі, якою тепер стає iPhone 14. Та й то, швидше за все, Apple зберігає прайс на колишньому рівні для цього смартфона вимушено, щоби не привертати зайвої уваги. А далі справа техніки. Пояснювати, чому iPhone 14 Max коштує так дорого немає жодної потреби, тому що технічно він не дорожчає, а виходить на ринок із «нуля».

А чому подорожчали iPhone 14 Pro і 14 Pro Max , буде зрозуміло і так: новий дизайн, нове залізо (яке, на відміну від iPhone 14, дійсно нове) і нова камера перископічного типу на 48 Мп. Навіть якщо фактична собівартість цих переробок буде не дуже висока, Apple не може збільшити ціну смартфонів тільки на суму цього приросту. Тому отримайте-розпишіться: плюс сто доларів.

Ситуація, прямо скажемо, патова. Дуже складно сказати, як зміну цінової політики Apple відреагують споживачі. Основна фанатська маса, напевно, зростання цін хоч і помітить, але навряд чи відмовиться від покупки нових iPhone .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: