Головна Смартфони Android 13 отримає нові жести та функції безпеки

Android 13 отримає нові жести та функції безпеки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Android 13, Android 13, Android 13 … Ця назва все частіше і частіше буде зустрічатися в зведеннях новин, так як це одна з найочікуваніших щорічних подій у світі смартфонів. Чекати на нову версію операційної системи залишилося не так довго. Вже 10 травня про неї розкажуть офіційно на заході Google I/O, а відразу після цього її можна буде спробувати на моделях пристроїв, що входять до програми публічного бета-тестування. Поки що у нас є дані від розробників, які вже з нею працюють, але їх стає дедалі більше. Тепер ми дізналися про нові функції та посилення безпеки системи.

Що нового буде в Android 13

Багатозадачність в Android

В Android 13 користувачі зможуть відкривати програми з розділеним екраном простим жестом перетягування поверх повідомлення. Важливу новину розкрили журналіст Рахман Мішаал, ця функція забезпечує ще більше зручності для месенджерів, особливо на великих дисплеях. Для тих, хто не знає, ця функція доступна в деяких версіях Android з користувальницькими скінами. Тепер Google інтегрує її в ядро ​​Android. Таким чином, навіть користувачі з голим Android можуть їй користуватися в майбутньому.

Проте слід зазначити, що функція все ще є експериментальною. За словами Мішаала, вона дещо «хитка». Під час демонстрації Рахман показав повідомлення, яке надійшло з розмови в Telegram. По суті, він натискав на кульку, яка з’являлася у верхній частині екрана, і перетягує її вниз, відкриваючи програму в режимі розділеного екрана.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Androi для планшета

Ця функція присутня, але прихована, в Android 12L як експериментальна. А ще щось схоже можна знайти в таких оболонках, як MIUI (Xiaomi) та One UI (Samsung). Однак це не зовсім те, що робить Google. MIUI, наприклад, перетворює повідомлення у невелике плаваюче вікно. Натомість Google намагається просувати використання багатоекранної функції. Але на цьому етапі вона потребує доопрацювання.

На даному етапі звичайно бачити Android 13 з помилками. В даний час нова версія працює з ярликом Developer Preview 2. Однак Google може запустити першу відкриту бета-версію будь-якої миті. Офіційна презентація відбудеться на конференції Google I/O 10 травня. Під час основної доповіді компанія, швидше за все, представить усі функції, які з’являться в Android 13. Але часто буває, що між презентацією та релізом (восени) виходить прикрутити до операційної системи ще якісь функції.

Нова функція демонструє недавнє прагнення Google зробити багатозадачність потужнішою в Android. Зважаючи на все, генеральний план компанії полягає в тому, щоб вивести Android на ПК та пристрої великого розміру. Планшети на Android існують, але дуже сильно програють у зручності використання iPad.

Пошуковий гігант зауважив, що попит на планшети зростав ще минулого року. Він представив Android 12L з безліччю функцій для планшетів та складних пристроїв. Фактично, у майбутньому компанія може випустити доладний смартфон Pixel. Ось тут і знадобляться нові функції багатозадачності Android 13.

Як зробити Android безпечнішим

Окрім цього компанія вирішила ще більше попрацювати над безпекою. Зокрема, Google тестує нове меню безпеки та конфіденційності в Android 13. Новинка присутня у поточній Android 13 Developer Preview 2. У новому меню поєднуються налаштування безпеки використання камери, мікрофона та геолокації, а також можна буде знайти інформацію про дозволи, надані програмам. Але докладніше про це ми також дізнаємося тільки на офіційній презентації у травні.

Нове меню називатиметься «Безпека та конфіденційність». Це спосіб, який Google знайшла, щоб заощадити місце і не захаращувати налаштування Android 13 величезною кількістю підменю. У такому рішенні є здорове зерно.

Нове меню безпеки в Android 13 додасть йому зручності.

Меню безпеки Android 13

Через нове меню користувачі також зможуть перевірити, чи доступне оновлення для системи безпеки. Крім того, воно також принесе інформацію про Google Play Protect. Меню ще не повністю працює, але в ньому буде знаходитися «Знайти мій пристрій». Зазначається, що, можливо, майбутні додатки перенесуть конфіденційність у верхню частину екрана налаштувань. Поки не можна гарантувати, що нове меню буде готове до перших публічних бета-версій Android 13, але така можливість є.

Фрагментація у світі Android, як і раніше, залишається великою проблемою. Незважаючи на те, що Google вже днями представить його 13 версію і почне роздавати її для публічного тестування всім охочим, багато виробників ще тільки готують Android 12 для своїх смартфонів. Тим часом деякі компанії, такі як Samsung, дивують своїх користувачів, обіцяючи чотири основних оновлення Android для своїх пристроїв. Можливо, колись ситуація зміниться, але поки що все саме так.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: