Смартфони

Чому найдешевший iPhone став дорожчим

Share

Минулого тижня Apple почала світовий продаж iPhone SE 2022 . Незважаючи на те, що зовні він майже не змінився, так і залишившись у корпусі від п’ятирічного iPhone 8, у Купертіно не посоромилися підвищити його ціну. Незадовго до релізу говорили, що ціна iPhone SE 3 -го покоління навпаки буде навіть нижчою, ніж у iPhone SE 2020. Розбираємося, чому цього не могло статися за жодних умов і в чому реальна причина подорожчання новинки.

Офіційна роздрібна ціна iPhone SE 2022 у США – 429 доларів. Тобто, якщо не брати до уваги податків, які сплачуються окремо, новий смартфон Apple подорожчав на 30 доларів порівняно з моделлю попереднього покоління. Apple оголосила про це ще на презентації, чимало здивувавши користувачів. Але вже тоді було зрозуміло, що на новинку чекає збільшення, а не падіння ціни.

iPhone SE 3 – характеристики

Для початку пробіжимося з явних причин зростання ціни iPhone SE 2022 :

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Новий процесор A15 Bionic став дорожчим. Наприкінці минулого року TSMC, що випускає напівпровідники для Apple,підняла закупівельні ціни на флагманські чіпи на 15% через дефіцит комплектуючих.
  • Apple забезпечила iPhone SE 2022 5G -модемом. Підтримка мереж п’ятого покоління зажадала дооснащення смартфона додатковими компонентами та проведення робіт з оптимізації та енергоефективності.
  • Обсяг оперативної пам’яті iPhone SE 2022 став більшим на 30%. Тепер замість 3 ГБ ОЗП новинка оснащується 4 ГБ. Так, приріст порівняно з флагманами не такий вже й великий, але для SE 2022 це серйозний показник.
  • Акумулятор iPhone SE 2022 теж став більшим. Причому досить значно, враховуючи, що зазвичай Apple неохоче збільшує їхню ємність. Новинка додала приблизно 10%, рахунок чого збільшилася і її автонономність.

Адже подорожчали не тільки апаратні компоненти, але й ті, що застосовуються в екстер’єрі iPhone SE 2022. По-перше, екран смартфона захищений найміцнішим загартованим склом на ринку — Ceramic Shield, яким Apple комплектує флагманські смартфони, починаючи з iPhone 12.

Воно сприяє кращій ударостійкості, але й коштує дорожче. А, по-друге, алюміній, з якого складається рамка і деякі начинки iPhone SE 2022, за рік подорожчав майже вдвічі.

Важко порахувати, яку саме суму Apple обходиться виробництво нового iPhone SE. Але, якщо згадати, що вартість компонентів iPhone SE 2020 дорівнювала 217, а iPhone 8 – 255 доларів, то можна припустити, що в Купертіно витрачають на новинку приблизно по середньому – доларів 230-240.

Це дуже грубі прикидки, які, звісно ж, можуть відрізнятися від реальної розкладки. Однак сумнівів у тому, що собівартість iPhone SE 2022 виросла, немає жодних, і Apple була змушена щось зробити, щоб не залишитися в дурні.

Ціна iPhone SE 2022

Закономірним кроком було підвищення ціни. Вона зросла менше ніж на 10%, що, загалом кажучи, небагато. Але якщо ми говоритимемо про український ринок, то тут цифри будуть зовсім іншими. Навіть за прямого переведення 430 доларів виходить сума майже 13 000 гривень. Хоча ціна буде вищою і може сягати до 20 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Apple вигадала дуже вишукану упаковку для свого нового продукту

    Після вчорашньої презентації нових планшетів Apple та аксесуарів до них, у мережі продовжують з'являтися приховані…

    09.05.2024

    Як зарядити телефон без електрики: 12 простих способів

    Тотальне вторгнення Російської Федерації та регулярні обстріли наших сіл і міст ворожими безпілотниками та ракетами…

    08.05.2024

    Е-кабінет для військовозобов’язаних запустять у червні: які дані у ньому будуть

    В Україні електронний кабінет військовозобов'язаного планують запустити на початку червня 2024 року. Про це повідомила заступниця голови Міноборони Катерина…

    08.05.2024

    Які смартфони Motorola мають отримати Android 15

    15 версія Android ще не вийшла, але автори порталу Gizmochina вже підрахували, які пристрої Motorola…

    08.05.2024

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024