Смартфони

Що краще: новий iPhone SE (2022) чи старий iPhone 11?

Share

Весною Apple оновила iPhone SE і представила третє покоління найпростішого айфону. Базова модель iPhone SE на 64 ГБ коштує $429, а наступна за нею за старшинством – iPhone 11 за $499. Чи варто доплачувати зайві $70 за айфон трирічної давності з великим екраном чи краще звернути увагу на нову модель 2022 року?

Розміри

iPhone SE однозначно виграє за компактністю. Адже у нього корпус як у iPhone 8 із 2017 року: смартфон невеликий, тонкий та легкий. На його тлі iPhone 11 куди більший і масивний. Потрібен маленький айфон, але iPhone 12 mini дорогий – тоді вибір однозначно за iPhone SE третього покоління. Але якщо, навпаки, потрібен телефон із максимально великим дисплеєм, то серед нових айфонів за мінімальних витрат — це iPhone 11.

Кольори

Новий iPhone SE (2022) продається в трьох кольорах: Midnight, Starlight та (PRODUCT)RED. Грубо кажучи, це чорний, білий та червоний.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для iPhone 11 вибір кольорів куди ширший: крім чорного, білого та червоного, можна ще знайти телефон у зеленому, жовтому та фіолетовому кольорах.

Вологозахист

Обидва айфони з корпусами зі скла та алюмінію, захищеними від попадання вологи. На стороні iPhone 11 вищий рівень захисту: IP68 проти IP67 у iPhone SE 3. Це означає, що iPhone 11 можна занурювати на глибину до двох метрів на півгодини, а ось iPhone SE протримається ті ж 30 хвилин, але на метровій глибині. На практиці різницю навряд чи відчуєте головне, що телефони в принципі не бояться опадів або купання в душі.

Екран

Айфони не відрізняються за щільністю пікселів, хоча роздільна здатність екранів різна. Збігається і максимальний рівень яскравості, він становить 625 ніт. Обидва екрани з IPS-матрицями, підтримкою колірного профілю DCI-P3 та True Tone, коли колірна температура дисплея адаптується до освітлення.

Фізичні розміри дисплеїв помітно відрізняються: якщо iPhone SE діагональ 4,7 дюйма, то iPhone 11 вона цілих 6,1 дюйма. Обробити фотографії, пограти чи дивитися відео на великому екрані значно комфортніше для очей. Судячи з знайомих, поціновувачів маленьких дисплеїв залишається все менше – люди переходять на смартфони з великими діагоналями без жалю.

Продуктивність

Система на чипі Apple A13 Bionic в iPhone 11 нормально відчувається навіть за мірками 2022 року: смартфоном комфортно користуватися в будь-яких завданнях, включаючи ігри. Що вже говорити про iPhone SE, де новий Apple A15 Bionic, як у флагманах тринадцятої серії, це чудовий потенціал на майбутнє з майбутніми оновленнями iOS.

Об’єм оперативної пам’яті в обох випадках 4 ГБ, а вбудованої в iPhone SE буде 64, 128 або 256 ГБ. При цьому iPhone 11 отримаємо 64 або 128 ГБ.

Камера

Номінально основна камера в смартфонах ідентична: вона на 12 Мп, зі світлосилою f/1.8, оптичною стабілізацією, портретним режимом та зйомкою відео в 4K.

Але на стороні iPhone SE новий чіпсет для просунутих можливостей обчислювальної фотографії на зразок фотографічних стилів і постобробки, а в iPhone 11 теоретично він слабший. Якщо iPhone 11 восьмиядерний Neural Engine, то iPhone SE — шістнадцятиядерний.

Натомість iPhone 11 пропонує приємний бонус – опціональну ширококутну камеру. Дві камери проти однієї — привід замислитись. Причому фронтальна камера в iPhone SE 2022 на 7 Мп із записом відео в 1080p, а ось у iPhone 11 вона на 12 Мп і пише в 4K.

Теоретично iPhone SE може виграти за рахунок алгоритмів Deep Fusion при порівнянні з iPhone 11. Принаймні, судячи з перших оглядів пристрою, він демонструє хороші результати на тлі дорожчих побратимів по лінійці iPhone 13. Але дивно, що він не отримав нічного режиму – Фотобитву з iPhone 11 все-таки хочеться зробити і зрозуміти, наскільки він добрий на практиці.

Захист даних

У всіх сучасних айфонах для розблокування використається система Face ID, винятком став тільки iPhone SE, де використовується кнопка під екраном. В епоху пандемії з масковим режимом клавіша з вбудованим сканером відбитків пальців до недавнього моменту стала навіть зручнішою, ніж розблокування обличчям. Правда, Apple випустила оновлення до iOS 15.4. Так що і айфони з Face ID тепер зручніше користуватися.

Інша справа, що деяким просто комфортно за звичкою натискати на кнопку: не всім подобається розблокування по обличчю, тому для таких «старовірів» iPhone SE (2022) просто порятунок.

Автономність

За словами Apple, у режимі відтворення відео новий iPhone SE 3 працює на 2 години довше за попередника. Втім, визначною автономністю iPhone SE 2 і не відрізнявся, час роботи телефону залишало бажати кращого.

Навряд чи з новим чіпсетом при щоденному використанні показники зрівняються зі старим iPhone 11, все-таки ємність акумулятора має вирішальне значення: 3110 мА год проти 1821 мА год.

Підтримки MagSafe у цих айфонах немає, але є швидка зарядка та бездротова Qi-зарядка.

Зв’язок

У iPhone SE 2022 з’явилася підтримка 5G-мереж, а ось у iPhone 11 її немає. Наскільки вона потрібна, тут кожен вирішить сам. В іншому смартфони схожі: є підтримка як фізичної SIM-карти, так і eSIM.

Бюджет

Нових офіційних російських цін поки немає, тому візьмемо для прикладу американські:

  • iPhone SE на 64 ГБ коштує $429, на 128 ГБ – $479, на 256 ГБ – $579;
  • iPhone 11 на 64 ГБ коштує $499, на 128 ГБ – $549.

Що краще?

За версією Apple, новий iPhone SE 3 – це недорогий і в цілому хороший телефон для тих, хто дуже хоче спробувати айфони, але не готовий вкладатися на повну і купувати iPhone 13 або 13 Pro.

На мій погляд, iPhone SE зразка 2022 – пристрій дуже дивний: у нього найновіший чіп Apple A15 Bionic, але що з ним робити? У телефону невисока роздільна здатність екрана, сам по собі дисплей невеликий, а камера навіть не отримала нічного режиму.

На його тлі iPhone 11 виглядає як адекватніше придбання. Нехай його і показали у вересні 2019 року, але він, як і раніше, вартий уваги. Великий екран, велика батарейка, сучасні камери – це раціональніший варіант для покупки.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Власників RTX 4090 чекають погані новини

    RTX 4090 від Nvidia залишається безперечним найпотужнішим графічним процесором на ринку, незважаючи на те, що…

    28.04.2024

    Українських біженців “заманюють” грошовою допомогою: нова шахрайська схема

    Шахраї розсилають SMS та Telegram-повідомлення від імені УВКБ ООН та ЮНІСЕФ у Словаччині, інформуючи українців…

    28.04.2024

    Гіганта в галузі кібербезпеки Darktrace купили за 5 мільярдів доларів

    Лідер у сфері кібербезпеки Британії Darktrace був придбаний приватною інвестиційною компанією Thoma Bravo в рамках…

    28.04.2024

    Експерти з безпеки розповіли, як захистити телефон від злому

    Витік особистої інформації може негативно вплинути на ваше соціальне та професійне життя. Тому, навіть якщо…

    28.04.2024

    Apple випустить iPhone з новими функціями ШІ

    Apple відновила переговори з OpenAI про використання технології штучного інтелекту (ШІ) для розробки нових функцій…

    28.04.2024

    Оновлювати Google Chrome стало небезпечно, і ось чому

    У мережі виявлено небезпечного трояна, який полює за банківськими даними користувачів. Він розповсюджується під виглядом…

    28.04.2024