Що краще: новий iPhone SE (2022) чи старий iPhone 11?

Весною Apple оновила iPhone SE і представила третє покоління найпростішого айфону. Базова модель iPhone SE на 64 ГБ коштує $429, а наступна за нею за старшинством – iPhone 11 за $499. Чи варто доплачувати зайві $70 за айфон трирічної давності з великим екраном чи краще звернути увагу на нову модель 2022 року?

Розміри

iPhone SE однозначно виграє за компактністю. Адже у нього корпус як у iPhone 8 із 2017 року: смартфон невеликий, тонкий та легкий. На його тлі iPhone 11 куди більший і масивний. Потрібен маленький айфон, але iPhone 12 mini дорогий – тоді вибір однозначно за iPhone SE третього покоління. Але якщо, навпаки, потрібен телефон із максимально великим дисплеєм, то серед нових айфонів за мінімальних витрат — це iPhone 11.

Кольори

Новий iPhone SE (2022) продається в трьох кольорах: Midnight, Starlight та (PRODUCT)RED. Грубо кажучи, це чорний, білий та червоний.

Для iPhone 11 вибір кольорів куди ширший: крім чорного, білого та червоного, можна ще знайти телефон у зеленому, жовтому та фіолетовому кольорах.

Вологозахист

Обидва айфони з корпусами зі скла та алюмінію, захищеними від попадання вологи. На стороні iPhone 11 вищий рівень захисту: IP68 проти IP67 у iPhone SE 3. Це означає, що iPhone 11 можна занурювати на глибину до двох метрів на півгодини, а ось iPhone SE протримається ті ж 30 хвилин, але на метровій глибині. На практиці різницю навряд чи відчуєте головне, що телефони в принципі не бояться опадів або купання в душі.

Екран

Айфони не відрізняються за щільністю пікселів, хоча роздільна здатність екранів різна. Збігається і максимальний рівень яскравості, він становить 625 ніт. Обидва екрани з IPS-матрицями, підтримкою колірного профілю DCI-P3 та True Tone, коли колірна температура дисплея адаптується до освітлення.

Фізичні розміри дисплеїв помітно відрізняються: якщо iPhone SE діагональ 4,7 дюйма, то iPhone 11 вона цілих 6,1 дюйма. Обробити фотографії, пограти чи дивитися відео на великому екрані значно комфортніше для очей. Судячи з знайомих, поціновувачів маленьких дисплеїв залишається все менше – люди переходять на смартфони з великими діагоналями без жалю.

Продуктивність

Система на чипі Apple A13 Bionic в iPhone 11 нормально відчувається навіть за мірками 2022 року: смартфоном комфортно користуватися в будь-яких завданнях, включаючи ігри. Що вже говорити про iPhone SE, де новий Apple A15 Bionic, як у флагманах тринадцятої серії, це чудовий потенціал на майбутнє з майбутніми оновленнями iOS.

Об’єм оперативної пам’яті в обох випадках 4 ГБ, а вбудованої в iPhone SE буде 64, 128 або 256 ГБ. При цьому iPhone 11 отримаємо 64 або 128 ГБ.

Камера

Номінально основна камера в смартфонах ідентична: вона на 12 Мп, зі світлосилою f/1.8, оптичною стабілізацією, портретним режимом та зйомкою відео в 4K.

Але на стороні iPhone SE новий чіпсет для просунутих можливостей обчислювальної фотографії на зразок фотографічних стилів і постобробки, а в iPhone 11 теоретично він слабший. Якщо iPhone 11 восьмиядерний Neural Engine, то iPhone SE — шістнадцятиядерний.

Натомість iPhone 11 пропонує приємний бонус – опціональну ширококутну камеру. Дві камери проти однієї — привід замислитись. Причому фронтальна камера в iPhone SE 2022 на 7 Мп із записом відео в 1080p, а ось у iPhone 11 вона на 12 Мп і пише в 4K.

Теоретично iPhone SE може виграти за рахунок алгоритмів Deep Fusion при порівнянні з iPhone 11. Принаймні, судячи з перших оглядів пристрою, він демонструє хороші результати на тлі дорожчих побратимів по лінійці iPhone 13. Але дивно, що він не отримав нічного режиму – Фотобитву з iPhone 11 все-таки хочеться зробити і зрозуміти, наскільки він добрий на практиці.

Захист даних

У всіх сучасних айфонах для розблокування використається система Face ID, винятком став тільки iPhone SE, де використовується кнопка під екраном. В епоху пандемії з масковим режимом клавіша з вбудованим сканером відбитків пальців до недавнього моменту стала навіть зручнішою, ніж розблокування обличчям. Правда, Apple випустила оновлення до iOS 15.4. Так що і айфони з Face ID тепер зручніше користуватися.

Інша справа, що деяким просто комфортно за звичкою натискати на кнопку: не всім подобається розблокування по обличчю, тому для таких «старовірів» iPhone SE (2022) просто порятунок.

Автономність

За словами Apple, у режимі відтворення відео новий iPhone SE 3 працює на 2 години довше за попередника. Втім, визначною автономністю iPhone SE 2 і не відрізнявся, час роботи телефону залишало бажати кращого.

Навряд чи з новим чіпсетом при щоденному використанні показники зрівняються зі старим iPhone 11, все-таки ємність акумулятора має вирішальне значення: 3110 мА год проти 1821 мА год.

Підтримки MagSafe у цих айфонах немає, але є швидка зарядка та бездротова Qi-зарядка.

Зв’язок

У iPhone SE 2022 з’явилася підтримка 5G-мереж, а ось у iPhone 11 її немає. Наскільки вона потрібна, тут кожен вирішить сам. В іншому смартфони схожі: є підтримка як фізичної SIM-карти, так і eSIM.

Бюджет

Нових офіційних російських цін поки немає, тому візьмемо для прикладу американські:

  • iPhone SE на 64 ГБ коштує $429, на 128 ГБ – $479, на 256 ГБ – $579;
  • iPhone 11 на 64 ГБ коштує $499, на 128 ГБ – $549.

Що краще?

За версією Apple, новий iPhone SE 3 – це недорогий і в цілому хороший телефон для тих, хто дуже хоче спробувати айфони, але не готовий вкладатися на повну і купувати iPhone 13 або 13 Pro.

На мій погляд, iPhone SE зразка 2022 – пристрій дуже дивний: у нього найновіший чіп Apple A15 Bionic, але що з ним робити? У телефону невисока роздільна здатність екрана, сам по собі дисплей невеликий, а камера навіть не отримала нічного режиму.

На його тлі iPhone 11 виглядає як адекватніше придбання. Нехай його і показали у вересні 2019 року, але він, як і раніше, вартий уваги. Великий екран, велика батарейка, сучасні камери – це раціональніший варіант для покупки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.