Огляд нововведень MIUI 13 – чого очікувати власникам смартфонів Xiaomi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Xiaomi нещодавно провела велику презентації свого модельного ряду Xiaomi 12, в рамках якого нам показали нову версію фірмової оболонки MIUI 13. Незважаючи на те, що це звучить як велике номерне оновлення, дуже великих зовнішніх змін у порівнянні з MIUI 12 немає, але тут нічому дивуватись, адже MIUI 12.5 та MIUI 12.5 вже внесли певні відчутні зміни. У будь-якому випадку, варто розібратися, що все-таки змінилося та чого нам очікувати від MIUI 13.

Нагадаємо, що це перша версія MIUI, у якій компанія розділила програмне забезпечення на три частини: MIUI 13, MIUI 13 Pad та MIUI 13 Fold (версія для смартфонів, для планшетів та для гнучких смартфонів). Головні нововведення спільні для всіх версій, тому давайте розглянемо їх.

MiSans

У MIUI 13 використовується новий шрифт, який отримав назву MiSans. Представники компанії Xiaomi заявили, що це простий шрифт, оптимізований для китайської та англійської мов, який приємно та просто читається.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шрифт MiSans став частиною системи Dynamic Font System 2.0. Тут внаслідувані фішки OpenType, завдяки чому висота рисок автоматично адаптується до символів нижнього та верхнього регістру. Цей шрифт вже доступний для завантаження у MIUI Themes на пристроях, що працюють на старіших версіях MIUI.

Віджети

Незважаючи на те, що віджети у Android з’явилися раніше, ніж в iOS, багато виробників смартфонів не можуть до кінця визначитися, як саме імплементувати цю концепцію в своїй оболонці. У компанії Xiaomi вирішили реалізувати це у вигляді динамічних віджетів MIUI 13, які нагадують ті рішення, які вже є у OriginOS Ocean від vivo та ColorOS 12 від OPPO.

На жаль, ці віджети поки доступні лише для внутрішніх китайських додатків, і поки невідомо, чи підтримають розробники відомих міжнародних сервісів таку концепцію, тому покладати великих надій на ці віджети не варто. Щоправда, є і власні віджети Xiaomi – міні-ігри, нагадування, пропозиції та інше.

Шпалери з науковою тематикою

У MIUI 12 компанія Xiaomi презентувала досить цікаве рішення, яке отримало маркетингову назву MIUI Super Wallpapers. Для MIUI 13 у Xiaomi підготували нове рішення, створене разом з Beauty of Science.

Ці шпалери показують кристалічну структуру різних мінералів. Нові шпалери були створені в результаті time-lapse фотографій у 8K з використанням поляризаційного мікроскопа. Як і шрифт MiSans, шпалери Beauty of Science вже доступні для завантаження у Китаї.

Приватність

У MIUI 13 приватності було приділено ще більше уваги, ніж у MIUI 12. Так, цікавою фішкою стала інтеграція “Віртуального ID”. Раніше у розблокуванні використовувалось лише обличчя, але тепер до цього залучається і верхня частина тіла.

Слід також згадати про можливість встановлювати власний вотермарк при скануванні важливих документів. Крім цього, в системі є захист користувачів від спаму у вигляді дзвінків/повідомлень, додатків з вірусами та заражених файлів.

Оптимізація

У MIUI 13 досить багато уваги було приділено технологіям оптимізації, серед яких варто виділити три: Focus Computation, Atomic Memory та Liquid Storage. У компанії заявили, що плавність системних додатків та додатків від сторонніх розробників збільшилась на 20-26 та 15-52 відсотки відповідно, порівнюючи з MIUI 12.5 Enhanced Edition.

На пристроях, як Xiaomi Mix 4, кількість додатків, які спокійно можуть зберігатися в оперативній пам’яті, збільшилася до 14. Окрім цього, швидкість запису-читання у внутрішній пам’яті смартфона на такий пристроях, як Xiaomi 12 Pro, впаде лише на 5 відсотків після 36 місяців використання.

Mi Magic Center

Також у MIUI 13 з’явилася відповідь на HarmonyOS Super Device від Huawei – Mi Magic Center, в якому можна керувати всіма продуктами екосистеми Xiaomi. Він дозволяє стрімити контент з дисплея або музику з одного пристрою на інший, просто перетягуючи їхні значки.

На відміну від Huawei, компанія Xiaomi при розробці також дала користувачам можливість кастомізувати їхні девайси, додаючи позначення у вигляді стікерів для легшого розпізнавання. Слід також зазначити, що на даний момент не всі пристрої Xiaomi сумісні з Mi Magic Center.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.