Categories: Смартфони

На 10 днів експерт перемкнув свій смартфон в чорно-білий режим, і ось, що з цього вийшло

Share

Вчені вважають, що переключивши смартфон в чорно-білий режим, можна істотно зменшити час використання смартфона. Дмитро Білаш, співзасновник стартапу Captain Growth, перевірив цю гіпотезу на собі і перемкнув свій iPhone в чорно-білий режим.

Пару тижнів тому, як зазвичай гортаючи стрічку в Facebook, я натрапив на цікавий матеріал про екс-співробітника Google, який перестав займатися розвитком технологій і почав боротися з ними. Його організація провела ряд досліджень, прагнучи довести, що сучасні інтерфейси – це ненаситні чорні діри, які поглинають наш час.

Ціла індустрія працює над тим, щоб утримувати користувачів біля екрану як можна довше, але вчені знайшли простий спосіб побороти звичку зависати в телефоні – просто зробити екран чорно-білим. Я вирішив переключити екран у чорно-білий режим і перевірити результати дослідження на собі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не можу назвати себе залежним від смартфона. Я не користуюся великою кількістю додатків, не граю в мобільні ігри, з соціальних мереж активно присутній лише в Facebook. Але навіть я себе часто ловив себе на думці, що розблоковую смартфон просто автоматично і відволікаюся від важливих справ на дрібні повідомлення. Я вирішив побороти цю шкідливу звичку і почав експеримент.

Насамперед потрібно заміряти свою активність, щоб потім порівняти результати. В App Store є багато безкоштовних додатків, які вирішують цю задачу. Я скачав один з них і 10 днів заміряв, скільки хвилин я використовую смартфон в кольоровому режимі. Виявилося, що в середньому екран мого iPhone був активний 32 хвилини в день.

Через 10 днів після старту вимірів, я перемкнув смартфон в чорно-білий режим і знову включив таймер.

Перше відчуття – замішання. Уявіть, що вам відключили один з органів чуття. Доводиться буквально заново вчитися орієнтуватися в просторі екрану, знаходити опорні точки, за які можуть зачепитися очі. Особливо складно стало орієнтуватися на робочому столі – пошук потрібного додатка перетворився на складний квест.

Мені було потрібно більше часу для вирішення практично будь-якої задачі. Завдяки кольорам, такі речі, як підтвердження або видалення, відбуваються моментально – я просто орієнтувався на червоний або зелений і натискав кнопку.

Найбільше змінилися мої Facebook-звички. З кольоровим екраном я активно перевіряв повідомлення, після будь-якого чату на 1-2 хвилини зависав в додатку, машинально пробігаючи очима стрічку. Але після перемикання в чорно-білий режим ця звичка пропала буквально на наступний день.

Експеримент тривав 10 днів. Час використання смартфона впав на 37%, до 20-21 хвилин в день. Це заняття стало приносити мені менше задоволення, але водночас стало більш вдумливим.

Я почав краще запам’ятовувати інформацію, яку споживаю, перестав відволікатися на дрібниці в смартфоні і почав краще концентруватися.

Я б порадив цей спосіб усім, хто хоче знизити час використання смартфона. Думаю, що люди, які більше використовують соціальні мережі або грають в мобільні ігри, але хочуть зберегти цей час, отримають ще більш помітні результати, ніж я.

Цей експеримент також корисно провести над собою всім, хто займається розробкою власних продуктів або інтерфейсів – приберіть кольори і відчуєте, як змінюються ваші відчуття від додатків, до яких ви вже так звикли. Я буквально на собі відчув, наскільки важливі кольори в інтерфейсі. Вони фундаментально впливають на сприйняття продукту і неправильний вибір кольорової гами може негативно вплинути на призначений для користувача досвід.

До речі, мій iPhone так і залишився в безбарвному режимі. Вже практично місяць я володар чорно-білого смартфона і поки нічого змінювати не збираюся. І так, я перестав заміряти час використання смартфона, але по відчуттях звичка «залипати» в соцмережах не повернулася.

Автор: Дмитро Білаш, співзасновник Captain Growth

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Samsung збільшить автономність Galaxy S25 за допомогою ШІ

    Samsung планує покращити автономність роботи свого нового флагмана Galaxy S25 за допомогою інноваційної технології, заснованої…

    06.05.2024

    Розкрили характеристики смартфона Sony Xperia 1 VI

    У мережі опублікували характеристики флагманського смартфона Sony Xperia 1VI. Офіційна прем'єра очікується 17 травня, а…

    06.05.2024

    OnePlus Nord CE 4 Lite пройшов чергову сертифікацію

    В даний час OnePlus працює над створенням Nord CE 4 Lite, наступника OnePlus Nord CE…

    06.05.2024

    Samsung Galaxy S26 може отримати SoC наступного покоління з GPU власної розробки компанії

    Південнокорейський виробничий гігант може відмовитися від співпраці з AMD при випуску своїх майбутніх продуктів, віддавши…

    06.05.2024

    Експерти розповіли, що робити, якщо вилітають додатки на Android

    Близько 70% користувачів смартфонів володіють телефонами на базі Android, і деяких з них дуже дратують…

    05.05.2024

    Опублікували фото фірмових чохлів для Google Pixel 8a

    Інсайдер @evleaks поділився кількома офіційними зображеннями з новими фірмовими чохлами для Google Pixel 8a. У…

    05.05.2024