На 10 днів експерт перемкнув свій смартфон в чорно-білий режим, і ось, що з цього вийшло

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчені вважають, що переключивши смартфон в чорно-білий режим, можна істотно зменшити час використання смартфона. Дмитро Білаш, співзасновник стартапу Captain Growth, перевірив цю гіпотезу на собі і перемкнув свій iPhone в чорно-білий режим.

Пару тижнів тому, як зазвичай гортаючи стрічку в Facebook, я натрапив на цікавий матеріал про екс-співробітника Google, який перестав займатися розвитком технологій і почав боротися з ними. Його організація провела ряд досліджень, прагнучи довести, що сучасні інтерфейси – це ненаситні чорні діри, які поглинають наш час.

Ціла індустрія працює над тим, щоб утримувати користувачів біля екрану як можна довше, але вчені знайшли простий спосіб побороти звичку зависати в телефоні – просто зробити екран чорно-білим. Я вирішив переключити екран у чорно-білий режим і перевірити результати дослідження на собі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не можу назвати себе залежним від смартфона. Я не користуюся великою кількістю додатків, не граю в мобільні ігри, з соціальних мереж активно присутній лише в Facebook. Але навіть я себе часто ловив себе на думці, що розблоковую смартфон просто автоматично і відволікаюся від важливих справ на дрібні повідомлення. Я вирішив побороти цю шкідливу звичку і почав експеримент.

Насамперед потрібно заміряти свою активність, щоб потім порівняти результати. В App Store є багато безкоштовних додатків, які вирішують цю задачу. Я скачав один з них і 10 днів заміряв, скільки хвилин я використовую смартфон в кольоровому режимі. Виявилося, що в середньому екран мого iPhone був активний 32 хвилини в день.

Через 10 днів після старту вимірів, я перемкнув смартфон в чорно-білий режим і знову включив таймер.

Перше відчуття – замішання. Уявіть, що вам відключили один з органів чуття. Доводиться буквально заново вчитися орієнтуватися в просторі екрану, знаходити опорні точки, за які можуть зачепитися очі. Особливо складно стало орієнтуватися на робочому столі – пошук потрібного додатка перетворився на складний квест.

Мені було потрібно більше часу для вирішення практично будь-якої задачі. Завдяки кольорам, такі речі, як підтвердження або видалення, відбуваються моментально – я просто орієнтувався на червоний або зелений і натискав кнопку.

Найбільше змінилися мої Facebook-звички. З кольоровим екраном я активно перевіряв повідомлення, після будь-якого чату на 1-2 хвилини зависав в додатку, машинально пробігаючи очима стрічку. Але після перемикання в чорно-білий режим ця звичка пропала буквально на наступний день.

Експеримент тривав 10 днів. Час використання смартфона впав на 37%, до 20-21 хвилин в день. Це заняття стало приносити мені менше задоволення, але водночас стало більш вдумливим.

Я почав краще запам’ятовувати інформацію, яку споживаю, перестав відволікатися на дрібниці в смартфоні і почав краще концентруватися.

Я б порадив цей спосіб усім, хто хоче знизити час використання смартфона. Думаю, що люди, які більше використовують соціальні мережі або грають в мобільні ігри, але хочуть зберегти цей час, отримають ще більш помітні результати, ніж я.

Цей експеримент також корисно провести над собою всім, хто займається розробкою власних продуктів або інтерфейсів – приберіть кольори і відчуєте, як змінюються ваші відчуття від додатків, до яких ви вже так звикли. Я буквально на собі відчув, наскільки важливі кольори в інтерфейсі. Вони фундаментально впливають на сприйняття продукту і неправильний вибір кольорової гами може негативно вплинути на призначений для користувача досвід.

До речі, мій iPhone так і залишився в безбарвному режимі. Вже практично місяць я володар чорно-білого смартфона і поки нічого змінювати не збираюся. І так, я перестав заміряти час використання смартфона, але по відчуттях звичка «залипати» в соцмережах не повернулася.

Автор: Дмитро Білаш, співзасновник Captain Growth

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.