Відбувся найбільший витік за всю історію iOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Невідомі опублікували на сайті GitHub вихідний код iBoot – одного з найважливіших компонентів iOS, що відповідають за процес довіреної завантаження системи. Якщо провести аналогію, то iBoot виконує практично ту ж роль, що і BIOS в Windows. Фахівці кажуть, що ця найбільший витік за всю історію мобільного «операційки» від Apple.

iBoot відповідає за правильну завантаження операційної системи. Саме цей скрипт буде працювати в першу чергу після включення пристрою (раніше активується тільки Boot ROM). Вона знаходить і верифікує ядро ​​системи, перевіряє наявність підписів Apple, а потім передає йому права на управління або ж переводить апарат в режим відновлення.

Джерело, що опублікував код, розповів, що всі вихідні були взяті з iOS 9, але вони використовуються і в актуальній версії iOS 11 практично без змін.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple iOS iBoot

Важливо відзначити, що через брак деяких ключових файлів скомпілювати цей код не вийде, але його можна використовувати і в інших цілях. Наприклад, хакери і фахівці з безпеки можуть вивчити вихідні для пошуку вразливостей системи. Експлойти в системі завантаження є найнебезпечнішими, і за їх знахідку Apple готова заплатити до $ 200 000.

Виявлені в iBoot уразливості потенційно можуть бути використані для створення джейлбрейка під нові версії iOS. Більш того, за допомогою експлойтів в iBoot хакерам в минулому вдавалося обходити блокування пристроїв Apple і розшифровувати дані користувачів. Правда, в останніх моделях є спеціальний чіп Secure Enclave Processor, істотно ускладнює злом.

За словами відомого експерта і автора книг про iOS і macOS Джонатана Левіна, опублікований код дійсно схожий на справжній. Він також додав, що витік може повернути користувачам прив’язаний джейлбрейк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.