Експерти розповіли, як легко очистити пам’ять Android-телефону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість порад з очищення пам’яті смартфона майже завжди зводяться до встановлення різних «прискорювачів» або «оптимізаторів», які лише створюють видимість корисних дій на вашому смартфоні.

У цій статті ми вирішили поетапно показати, як ми очищуємо пам’ять на своєму Redmi Note 10 Pro, щоб ви могли застосувати ці знання на практиці. Звичайно, в більшості оболонок вже є вбудовані інструменти очищення, але ви, напевно, чули приказку: «Якщо хочеш зробити щось добре, зроби це сам».

Для початку зафіксуємо вихідні результати в сховищі MIUI і скориставшись “Activity Launcher” подивимося як “картину бачить” система Android:

Зверніть увагу на те, яка велика різниця розміру пункту «Інше» (Інші файли), потім пояснимо чому.

Щоб зрозуміти, які програми найактивніше займають пам’ять, логічно було б натиснути на рядок «Додатки та дані», але ми робимо інакше. Відкриваємо «Параметри» —> Програми —> Всі програми —> Показати всі програми та вибираємо сортування «Займане місце», тому що в цьому меню відображається більш повна інформація.

У лідерах передбачувано виявився один із месенджерів. Натискаємо на його значок, заходимо в «Пам’ять» і звичайно ж очищуємо кеш (1,96 Гб). Але зверніть увагу, що разом з кешем видаляються майже всі дані (завантажені фотографії залишаються на місці).

У результаті ми вже очистили 3,93 Гб, при тому, що початковий об’єм кешу в системі Android становив 4,66. Тепер переходимо до браузера «Opera» (у нашому тестовому випадку) і бачимо, що «Дані» лідирують за розміром пам’яті, що займається.

Вибираємо «Очистити» і переміщаємося в спеціальне меню, де можемо вибрати, які саме дані потрібно залишити, а які можна видалити.

В інших браузерах це меню може бути в налаштуваннях

До речі, в Opera є кілька пунктів які потрібно відключити, щоб заощадити мобільний інтернет. Заходьте в “Налаштування” браузера -> Збір даних (майже в самому кінці сторінки) -> Відключаєте всі активні функції.

Повертаємося до пам’яті, переходимо до YouTube і знову після очищення кешу вручну помічаємо, що більшість даних перестає займати пам’ять і ми б ніколи не досягли подібних результатів при використанні автоматичного очищення (можете перевірити).

Нагадаємо що спочатку додаток займав 1.57 ГБ (450 МБ з яких відводилося під дані)

Простий приклад: На абсолютно неналаштованому Redmi 7A ми протягом 10 хвилин гортали стрічку однієї з програм, в результаті автоматичне очищення виявило 136 Мб непотрібних файлів. Але, перейшовши в налаштування програми, ми зробили очищення кешу вручну і в результаті отримали 267 Мб вільного місця.

Тепер, як обіцяли, розповімо про те, чому розмір «Інших файлів» у MIUI (або будь-якій іншій оболонці) та Android відрізняються. Справа в тому, що оболонка відносить частину даних системних програм до кешу, а система Android показує більш правильні значення. До речі, ось порівняння вільного місця в пам’яті у форматі «До і після очищення».

Гадаємо, коментарі тут зайві. Таким чином, якщо ви хоча б раз на тиждень вручну очищатимете кеш додатків (хай навіть не всіх) ви значно збільшите обсяг вільного місця на вашому смартфоні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.