Процесор з iPhone 13 порівняли по нагріванню, продуктивності і автономності з конкурентами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Автор AnandTech перевірив роботу нового процесора A15 для iPhone 13 і оцінив його потужність, порівнявши з іншими моделями смартфонів.

Цікаво, що на презентації в цьому році представники Apple порівнювали новий процесор A15 ні з A14, а з чіпами конкурентів. Так, пише AnandTech, компанія оновила конструкції процесорів, додала потужніший “нейронний движок”, 4- або 5-ядерний графічний прискорювач (в залежності від моделі iPhone 13) та інші поліпшення. З точки зору статистики виробник заявив, що A15 став працювати на 50 відсотків швидше, ніж конкуренти, в той же час потужність 4-ядерного графічного прискорювача збільшилася на 30 відсотків, а 5-ядерного – на 50 відсотків.

Що ж стосується А14, то в порівнянні з ним чіп А15 має дві нові мікроархітектури ЦП для ядер продуктивності і ефективності. Пікова частота одноядерного кластера з двома продуктивними ядрами тепер збільшилася на 8 відсотків і досягла 3240 МГц (раніше вона становила 2998 МГц). При одночасній роботі обох ядер продуктивності їх максимальна частота з А15 також підвищується на 10 відсотків – до 3180 МГц (з А14 – 2890 МГц). Ядра ефективності же здатні працювати з частотою 2016 МГц, і це більше А14 на 10,5 відсотка.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще одне покращення А15 полягає в збільшенні обсягу системного кеша – до 32 Мб замість 16 Мб. Це більше, ніж у чіпів Snapdragon 888 (SLC 3 Мб) і Exynos 2100 (SLC 6-8 Мб). Кеш-пам’ять другого рівня для продуктивних ядер у нового процесора Apple зросла до 12 Мб. І в цьому він знову обходить Snapdragon 888 з 6 Мб.

А ось кеш блоку економічних ядер залишився в А15 того ж обсягу. Разом з тим компанія збільшила L2 TLB до 2048 записів, і тепер процесор охоплює до 32 Мб.

Також новий процесор дозволяє швидше отримати доступ до DRAM завдяки зниженню затримок з 215 нс до 130 нс.

З точки зору ж мікроархітектури нові продуктивні ядра процесора А15 не відрізняються сильно від попередніх версій. А ось економічні ядра зазнали більше змін: наприклад, їх загальна кількість збільшилася до 4 завдяки додатковому целочисленному ALU. При цьому архітектура процесора не змінилася, незважаючи на те що очікувалася версія Armv9 і ARM в цьому році вже представила Armv9 ISA з новими наборами інструкцій SVE2 SIMD, а також новий процесор серії Cortex на базі Armv9.

Автор прийшов до висновку, що, хоча Apple і не збільшила продуктивність A15 радикальним чином, процесор отримав ряд важливих поліпшень: блок економічних ядер став майже на третину швидше, а кешу стало набагато більше, тому майже у всіх сценаріях роботи Apple A15 працює економічніше, і це одна зі складових, чому нові iPhone стали працювати помітно довше смартфонів серії iPhone 12.

А говорити про уповільнення темпів розробки і поліпшення компанією Apple процесорів, як вважає Андрій Фрумусану, можна буде тільки після порівняння A15 з А16, який з’явиться через рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.