Головний мінус iPhone 12, який треба виправити в iPhone 13

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Залишаються лічені тижні до презентації нового iPhone. Здається, ще вчора ми вперше діставали 12-ту модель з коробки, а вже виходить нова. Але справа не в цьому.

Згідно численним чуткам, наступне покоління смартфонів Apple не повинно бути революційним. «Чубчик» поменший, камери трохи кращі, процесор швидший. У цьому плані у девайса більше схожості з серіями «S», які, здається, у компанії вийшли з моди.

Купувати iPhone 13 повинні заради 120-герцового дисплея, і тут складно не погодитися (якщо це взагалі виявиться правдою). Давно пора було. Але особисто я набагато більше чекаю зовсім іншого поновлення. І, швидше за все, не дочекаюся .

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Я хочу, щоб Apple перестала боятися мегапікселів – і зробила телеоб’єктив по-справжньому потужним, а не як зараз. Тому що всі інші це зробили давним-давно.

Просто подивіться на цю фотографію

Трохи зум-фото, стабілізований iPhone 12 Pro Max

Це 7-кратний зум вночі на iPhone 12 Pro Max. Втім, ви це і так бачите. За таким фото в 2021 році моментально можна розпізнати, що людина знімав щось з айфона. Причин тому дві, і справа не в ночі.

По-перше, девайсу сильно не вистачає мегапікселів. Apple ніколи не включалася в цю гонку, що правильно і навіть похвально. Але вже пора. На тому рівні програмної фотографії, якого досягли сучасні смартфони, мегапікселі знову грають важливу роль. Це дозволяє здатність, яка при достатньому рівні розвитку інших елементів модуля дає більше деталей – і не дає ніяких реальних мінусів.

Телевик як і раніше не використовується при недостатньому освітленні, що особливо помітно по зум-фотографіях ввечері.

Замість Deep Fusion (який як і раніше не можна повністю відключити в Налаштуваннях , що погано) цілком достатньо додати мегапікселів в матрицю, щоб домогтися високої деталізації фотографій.

Не варто боятися наслідків – збільшення розміру файлів фотографій. Це питання вже давно в минулому, забули. Хвилинний ролик в 4K на 60 кадрів / сек важить дуже багато, але це не зупинило Apple від додавання можливості такої зйомки.

Тим часом 52 або навіть 108 мегапікселів, вже проникли в топові флагмани Android, дають деталізацію кадрів вище, ніж iPhone 12 Pro Max в ідеальних умовах. І справа тут уже в мегапикселях. Фізику не обдуриш.

iPhone 12 Pro Max, телефото, зум приблизно 5x. Поруч – крупний план

По-друге, в iPhone потрібен потужний зум-об’єктив . Оптичний зум, а не цифровий. Такий є в більшості сучасних Android-флагманів вже років зо два. Відповіддю Apple на це став не 2-кратний, а … 2, 5 -кратний оптичний зум телеоб’єктива iPhone 12 Pro Max. Але цього мало. Дуже мало.

Найсильніша сторона камери сучасного смартфона – це широта можливостей зйомки . Замість оберемки об’єктивів вагою в багато кілограм ви дістаєте телефон і в більшості випадків можете зняти 75% такого ж кадру, як зняли б на дорогу зеркалку. Саме в напрямку широти можливостей при підвищенні якості рік від року рухаються всі виробники смартфонів.

Самий зум (втім, як і макро, який трохи погіршився в нових iPhone через збільшення фокусної відстані) дає вам безмежно багато свободи в зйомці. Навіть з iPhone 12 Pro Max 90% спроб зняти малий об’єкт на відстані більше 10 метрів виглядають як розмита каша , особливо на дисплеях крупніше вбудованого в айфон.

Тим часом власник типового флагмана Android може зробити такий кадр в рази чіткіше, детальніше і далі в прямому порівнянні рознести айфон в пух і прах.

Фото в режимі Портрет , iPhone 12 Pro. З огляду iPhone 12 Pro

У цьому ж сенсі фіксація Apple на портретних знімках здається зайвою. Майже кожне поліпшення камери в айфонах за останні роки виставляється як можливість знімати обличчя краще, яскравіше, якісніше. Це здорово (окремий респект Apple за повагу текстури та кольору шкіри на обличчях), але в реальності такі фото складають максимум 50% типовою медіатеки власника смартфона. Решта – це пейзажі, макро, зум-кадри чого завгодно, але не людей.

Треба підкреслити, що Apple не стоять на місці в плані розвитку камер iPhone. Зовсім навпаки.

В iPhone 12 Pro Max вони створили відразу два чуда, які просто не можна ігнорувати. Ширококутний об’єктив перетворився в інструмент дійсно якісних знімків – небо і земля в порівнянні з iPhone 11 Pro Max. Я навіть став його частіше використовувати, тому що результат часто захоплююче гарний, від деталізації до передачі кольору.

Ширококутний об’єктив, iPhone 12 Pro Max, без обробки

А нічний режим в топовому айфоні творить справжні чудеса, витягуючи стільки деталей і з такою підсумковою чіткістю зображення, що іноді хочеться його навіть вимкнути, щоб не перетворити ніч на день. Про якість відеозйомки взагалі обговорювати нічого, тут Apple беззастережно попереду всіх.

Але брак зуму, ослаблення макро і мала кількість мегапікселів тиснуть на модуль камери iPhone, позбавляючи власника пристрою дуже багатьох корисних можливостей і змушуючи витрачати більше зусиль для зйомки кадрів, які на флагмани інших виробників вийшли б за дві секунди.

На жаль, чутки говорять про те, що великого прориву в цих напрямках поки чекати не варто. Маю велику надію, що опинюся неправий, і восени щось зміниться. Весь минулий рік неодноразово замінював цифрозеркалку Sony, де один об’єктив коштує як iPhone 12 Pro, на, власне, iPhone 12 і iPhone 12 Pro Max для зйомки фотографій в оглядах. І не пам’ятаю, щоб хтось скаржився, а найчастіше – і зовсім помічав підміну.

Прогрес все-таки йде, він помітний, і тому пора його продовжити. Не треба знову покращувати портретні фото. Краще дайте людям більше оптичного зуму і макро. І отсипьте камері хоча б в два рази більше мегапікселів. Власники скажуть спасибі .

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.