В Android 12 з’являться нові фішки безпеки. Як вони працюють?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наступна версія «зеленого робота» вийде вже скоро. У прийдешнє оновлення Google приділила особливу увагу конфіденційності. Користувачам дадуть більше контролю над системою і нададуть гнучкі можливості для захисту особистих даних. Розповідаємо, ніж цікаві нові функції.

Панель приватності

Найбільш просунутий інструмент – панель Privacy Dashboard. Вона допомагає контролювати доступ додатків на пристрої до певних типів даних. Її можна знайти в налаштуваннях, зайшовши в розділ «Конфіденційність».

Панель зустрічає круговою діаграмою, яка відображає самі запитувані дозволу за останні 24 години. В першу чергу показуються найбільш важливі: камера, місце розташування і мікрофон. Решта можна побачити за допомогою списку «Інші».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Privacy Dashboard дає детальну статистику по будь утиліті. Тобто інформує, коли і як довго конкретний софт мав доступ до тієї чи іншої інформації (зображення з камери, геолокація і так далі). І якщо вам здається, що програма лізе не в свою справу, легко заборонити їй отримувати такі дані.

Іншими словами, нова панель приватності дозволить не тільки більше дізнатися про системні події, а й буде швидко виявляти підозрілі програми, які часто запитують призначені для користувача дані.

Швидке управління доступом до сенсорам

Ще в Android 12 з’являться додаткові індикатори у верхній частині екрану. Вони сигналізують, коли ваше ПО використовує камеру або мікрофон. Скажімо, якщо записуєте голосове повідомлення або знімаєте відео, в правому верхньому кутку відразу загориться іконка відповідного кольору.

Але як зрозуміти, чи використовує додаток, наприклад, камеру? Google передбачила і це. Коли індикатор висвічується, досить свайпнуть зверху вниз по дисплею, щоб точка перетворилася в розширене меню. У ньому можна дізнатися, які програми недавно запитували доступ до відповідного дозволу.

Сенсорами зручно управляти і з шторки повідомлень. Там з’являться два перемикача, вирубують камеру і мікрофон. Жодне додаток не зможе ними скористатися, якщо клацнути по кнопці. При цьому утиліти будуть працювати, але без камери і мікрофона.

Android 12 також отримає оновлений дизайн Material You, додаткові жести, довгі скріншоти і ігрові фішки. Реліз системи очікується у вересні 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.