Створена альтернатива традиційним сенсорним екранам

Дослідники знайшли рішення проблеми дефіциту індію – рідкоземельному мінералу, використовуваного у виробництві рідкокристалічних екранів. В якості альтернативи пропонується використовувати куди більш доступні срібло і оксид вольфраму.

Індій має цілу низку корисних якостей, але відноситься до рідкоземельних мінералів і видобувається як побічний продукт отримання цинку. Зробити без індію смартфон, сенсорний екран і багато інших пристроїв проблематично, а значить, він вважається стратегічно важливим елементом. По крайней мере, так було раніше, адже команда дослідників розробила плазмову технологію, здатну замінити індій.

плазмового напилення

Ультратонкі багатошарові покриття створюються шляхом плазмового напилення, що включає бомбардування вольфрамової мішені і відділення від неї атомів з осадженням їх у вигляді надтонкого шару на поверхню скла. Процес повторюється для срібла, а після ще одного шару вольфраму. Все це триває близько 5 хвилин і дає мінімум відходів, а також може використовуватися на будь-який скляній поверхні, в тому числі екрані смартфона або звичайному вікні.

регулювання прозорості

В ході експериментів у плазмового покриття виявилася здатність ставати непрозорим або змінювати колір після впливу на нього напруги. Вчені вважають, що їм не тільки вдасться замінити індій, але і поліпшити існуючі технології. Наприклад, можна змінювати прозорість вікон в залежності від інтенсивності сонячного світла.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я