Якими будуть камери смартфонів в 2021 році? iPhone 13 і Huawei P50 зададуть новий тренд

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
У 2021 році на ринку відверто мало смартфонів – світ відчуває дефіцит процесорів, Samsung призупинила випуск Galaxy Note, Huawei і Honor повільно йдуть з усіх країн, крім Китаю, а realme і OPPO поки не готові їх замінити. 

Залишилися лише дві головні прем’єри – це серії iPhone 13 (чотири смартфона) і Huawei P50 (три пристрої). Причому, айфони ще будуть розглядатися з точки зору потенційної покупки, китайські новинки же цікаві виключно як прорив в мобільній фотографії. 

Модельні ряди iPhone 13 і Huawei P50 дозволяють визначити тренд, який буде розвиватися на ринку смартфонів як мінімум в найближчий рік. Huawei в 2018 році повела за собою весь ринок, ставши флагманом в розвитку мобільного фотографії, а смартфони Apple завжди були барометром громадської думки – які характеристики і можливості отримали вони, ті і є актуальними в принципі серед мобільних пристроїв. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розберемо, якими будуть камери цих смартфонів.  

Якими будуть камери у iPhone 13?


На початку липня в китайській соцмережі Weibo з’явилися фотографії чохла для iPhone 13 Pro, надягнутого на iPhone 12 Pro. В цілому габарити цих пристроїв повністю збігаються або відрізняються зовсім небагато – кейс для наступного покоління ідеально сидить на актуальному. Але один момент явно кидається в очі.

Виріз для камери iPhone 13 Pro набагато більше камери, встановленої в iPhone 12 Pro. На це вказує і раніше вийшов інсайд про параметри серії iPhone 13 – коротко: корпусу виявляться на пару міліметрів більше, зате блоки камеру будуть більше і стануть сильнішими випирати. Все йде до того, що Apple встановить в нові смартфони камеру з більшими об’єктивами. 

Нововведення в iPhone 13 – спадщина 12 Pro Max


У 2020 році Apple випустила чотири смартфона – iPhone 12 mini, 12, 12 Pro і 12 Pro Max. У цього покоління Pro-шки відрізнялися за параметрами камери на відміну від 11 Pro і 11 Pro Max з однаковими комплектуючими. Це інженерна витрата – модель 12 Pro Max отримала найдосконалішу камеру, тому що її габарити дозволяли туди поставити збільшений модуль. 

Основний сенсор 12 Pro Max на 47% більше, ніж у інших. Це робить датчик більш чутливим і дозволяє йому пропускати більше світла при однаковому значенні світлочутливості. Така особливість дозволяє отримувати більш якісні фотографії при низькій освітленості.

У 2021 році всі чотири нових смартфона Apple отримають дві кращі особливості камери 12 Pro Max: збільшений основний сенсор і оптичну стабілізацію зі зрушенням матриці (з актуального покоління таке є тільки у найбільшої моделі). У мережі немає інформації, як покращиться результат, але за логікою, нічна зйомка повинна стати ще краще. 

Huawei пішла ще далі: камера P50 Pro буде величезною


Huawei може представити серію P50 (P50, P50 Pro і P50 Pro +) вже в липні цього року (за чутками, 29 числа). Смартфони компанії втрачають актуальність без сервісів Google, але пошуміти за рахунок унікальних технологій, як вони це роблять останні три роки, можуть. 

Особливістю пристроїв, як і у попередніх флагманів компанії, буде камера. З чуток, вони отримають збільшений головний і ультраширококутний модулі, що помітно по опублікованим Рендер. Сенсором основної камери приблизно буде Sony IMX800 з діагоналлю один відіконовскій дюйм (2/3 від звичайного дюйма, тобто 16,93 мм) дюйм, це найбільший розмір серед актуальних смартфонів. Камери таких габаритів порівнянні з матрицями компактних камер або навіть «дзеркалок». 

Сенсор великого розміру дозволяє збільшити якість знімків. Наприклад, збільшені пікселі стануть збирати більше світла, це дозволить менше підвищувати рівень світлочутливості (ISO), і як результат на знімку буде менше шумів. 

До чого Apple і Huawei приведуть індустрію смартфонів?


Як мінімум, у другій половині 2021 року і першій половині 2022 ми побачимо безліч смартфонів з сильно випирають блоками камери і величезними сенсорами. Sony – головний виробник камер для смартфонів, тому попит на IMX800 очевидно збільшиться. 

Щоб стати відомим брендом або утримати популярність, потрібно випускати камерофони. Apple і Huawei показали, в якому напрямку потрібно рухатися після додавання нічного режиму зйомки і перископічного зуму. Це дає простір для подальшого вдосконалення камери – після великого апаратного оновлення розробники можуть допілівать камери програмними можливостями, які також сильно впливають на результат. 

Разом з цим, судячи з інсайда, Apple і Huawei продовжать рухатися в різних напрямках. В P50 головною особливістю будуть можливості фотозйомки і якість знімків, тоді як iPhone компанія продовжить удосконалювати відеоможливості. У минулому році всі смартфони отримали підтримку формату Dolby Vision, в 2021-м більш ефективна оптична стабілізація зі зрушенням матриці стане доступна на всіх нових смартфонах, а не тільки у найдорожчої моделі. Загалом, в найближчі роки у смартфонів в центрі уваги як і раніше буде камера. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.