Смартфони

Детальний огляд першої бета-версії Android 12

Share

Зовсім недавно, 18 травня, компанія Google провела конференцію I / O 2021, на якій представила багато нового.

Ключовим став вихід першої публічної бети Android 12. Без зволікань я відразу накотилася її на Google Pixel 4a.

Про баги, радощах, розчарування і нововведення читаємо далі в огляді через тиждень використання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відразу про те, як бета працює

Ставити бету на основний смартфон, яким Pixel 4a для мене зараз справа ризикова, бо збільшився їхній шанс в який-небудь ситуації потрапити в халепу через раптове вильоту додатки або ребута.

Під час тестування бета-версій iOS у мене таке траплялося часто. З урахуванням хворобливого досвіду мені здавалося, що з Android все повинно бути ще гірше. Але немає.

Публічна бета Android 12 на Pixel 4a працює нормально , перебуваючи десь на рівні релізной MIUI. До стабільної Android 11 далеко. В основному проблеми стосуються інтерфейсу.

Одні з «косяків», які мені вдалося виявити.

Наприклад, при розблокуванні смартфона для оплати, зображення картки пропадає. Дивно виглядають швидкі дії додатків. Панель з сервісної інформацією в розгорнутому вигляді виходить за межі екрану, через що неможливо побачити, на скільки часу вистачить заряду.

Іноді система вивантажує з пам’яті віджети, через що при переході з програми на робочий стіл видно, як вони завантажуються.

Звернув увагу на те, що в беті портрети на камеру стали виходити гірше. Об’єкти відокремлюються занадто різко через що контури виглядають нереалістично. З урахуванням того, що я купував Pixel в тому числі заради камери – сумно.

В одному з чатів власників Pixel один з учасників знайшов старий APK-файл, який в цілому працює, але оплатити поїздки картою або через Google Pay у мене в ньому не вийшло. Тільки якщо їздити за готівку. На щастя, Яндекс про цю проблему знає і обіцяє незабаром все виправити.

Більше ніяких проблем з софтом, яким я щодня користуюся, не помітив. Система сама по собі працює стабільно, без вильотів. Але іноді задумливо. Bluetooth-аксесуари (розумні годинник і AirPods) теж працюють без нарікань.

Так що якщо дуже хочеться, то поставити публічну бета-версію можна, хоча за наслідки ні я, ні редакція відповідальності не несемо. Все робите на свій страх і ризик.

Як встановити публічну бета-версію Android 12 і відкотитися

Процес з установкою і відкотом бета-версій навіть простіше, ніж у Apple.

Для цього потрібно перейти на офіційний сайт Google зі смартфона, на який ви хочете встановити бета версію, і потім перейти в пункт «Оновлення ПЗ» в настройках. Тут можна подивитися список підтримуваних пристроїв.

Щоб відкотитися, потрібно перейти на ту ж сторінку і просто відключити свій пристрій від бета-тестування. Після цього на смартфон прийде оновлення зі стабільною версією Android 11.

Зверніть увагу, що при відкат вся інформація з пристрою буде стерта.

Що нового в інтерфейсі

В цілому я не помітив запозичення дизайну iOS. Логічний розвиток того, що було у Android і раніше.

Інтерфейс, як мені здається, створює 90% вражень від пристрою, і тут вперше за багато років Google переробила практично все. На зміну Material Design , який між іншим був в двох версіях, прийшов Material You .

Звичні елементи стали більші, і це можна помітити відразу по циферблату на екрані блокування, який тепер займає десь третина площі дисплея і знаходиться посередині, якщо немає повідомлень. А якщо вони є, то годинник йдуть в верхній лівий кут, в якому завжди знаходиться дата і погода.

Точно так же час встановлено режимі Always On . Кому як, але я це нововведення оцінив. Одним словом – зручно .

Панель управління тепер представлена ​​закругленими прямокутниками. Поруч зі значками знаходяться опису функцій. В цілому, і круглих значків цілком вистачало, але саме такий зовнішній вигляд найкраще вписується в загальну логіку інтерфейсу.

Повзунок регулювання гучності теж став більшим, а за своєю формою тепер нагадує такий в iOS 14. Але в іншому з нею Android 12 має мало чого спільного. Може бути за винятком віджетів, які Google показала, але в системі вони ще недоступні.

Чекаю, коли у всіх додатків будуть такі віджети.

Також Google показала кілька стандартних віджетів, і спадкоємність iOS 14 відчувається. Поки що вони в системі недоступні, але виглядають класно. Мабуть, це те, чого не вистачало Android.

Ще кути всіх віджетів тепер закругляются, іноді це виглядає дивно, тому що більшість з віджетів ще не оптимізовані, але в майбутньому я уявляю, як все буде круто.

Наступність на обличчя.

Відчувається вплив Samsung. На Google I / O було оголошено про співпрацю з південнокорейською компанією в розробці нової версії Android Wear для розумних годин.

Але навіть в Android 12 для смартфонів простежуються лаври One UI . Додаток налаштувань тому приклад. В майбутньому ще більше стандартних додатків отримають схожий інтерфейс.

Не можу сказати, що це погано, тому що збільшені елементи і їх зміщення до нижньої частини екрану йде на користь, адже завдяки цьому управляти пристроєм стало помітно легше.

Режим управління однією рукою – це те, чого мені не вистачало

Смужка внизу екрану, з якої здійснюється вся навігація по інтерфейсу придбала функцію зсуву інтерфейсу для комфортного управління однією рукою. Привіт, iPhone!

Хвалений автоматичний підбір кольору елементів в залежності від встановлених шпалер поки не працює. Штука напевно повинна «завестися» в прийдешніх бета-версіях. Особисто я її дуже чекаю.

Маленька, але важлива деталь: по затиснутою клавішею включення в налаштуваннях можна задати запуск Google Асистента замість безконтактної оплати. Правда, для того, щоб оплатити, доведеться виносити окремо додаток Google Pay, що трохи дивно. Сподіваюся, що з майбутніми релізами це поправлять.

Анімації

На мій погляд, дуже сумнівне рішення.

Крім нового зовнішнього вигляду, розробники Google подбали і про додавання нових анімацій в систему. Виглядають деякі з них чесно кажучи дивно. Якщо раніше при виборі якого-небудь елементу він заливався сірим кольором, то тепер по лівій і правій грані переливаються пікселі, що створюють ґлітч-ефект .

По-початку думав, що це якийсь баг інтерфейсу, а виявилося, що це фіча. Через тиждень звик, але якщо до релізу це пропаде, то жаліти і сумувати за таким анімацій я не буду.

Зліва – Звичайний стан. Праворуч – з ефффект розтягування.

Під час перегляду списків тепер з’явився відскік і розтягування. Ось це вже виглядає здорово, так як блоки інтерфейсу буквально оживають, і кожен з них відразу знаходить якісь віртуальні фізичні властивості, вага.

У попередніх версій Android інтерфейс був більш незграбним, iOS на їх фоні виглядала більш інтерактивною, а «двенашка» за цими пунктами тепер не поступається.

Android 12 став безпечнішим

Так буде виглядати новий розділ безпеки в Android.

На Google I / O прозвучало безліч заяв про те, як сильно компанія стала піклуватися про приватності своїх користувачів. Як виявилося, не тільки на словах.

До моменту релізу в Android 12 з’явиться панель управління конфіденційністю . У ній будуть зібрані всі дозволи, які вимагають додатки на смартфоні.

Буде навіть статистика по тому, що додатки використовують найчастіше. У цьому розділі все можна буде швидко повідключали.

Поки що ця функція недоступна в першій бета-версії.

Однак є деякі програми, які ну ніяк не стануть працювати без доступу до камери або геопозіціі. Для цього в Android 12 будуть фейкові дозволи . Тобто, додаток буде думати, що має доступ до камери, мікрофона або геопозіціі, але насправді це не так.

З приводу геопозіціі. Після поновлення з’явиться можливість вибору: надавати додатком точне або приблизне місце розташування в радіусі району. Наприклад, навіщо тому ж Facebook знати, де ви конкретно живете.

Цікаво, чи можна буде повернути те ж саме зі стандартними додатками Google. У будь-якому випадку такий напрямок, в якому компанія розвиває свою систему, не може не радувати.

А як вам Android 12? Гідне оновлення? Пишіть свою думку в коментарі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 втратить свою фірмову фішку

    Гравці більше не почують приємного натискання кріплення джойконів. Про це пише іспанське видавництво Vandal.  За…

    29.04.2024

    В мережу потрапили ціни на новий Samsung Galaxy F55 5G

    Південнокорейський технологічний гігант Samsung нещодавно представив на індійському ринку новітні смартфони Galaxy M15 5G і…

    29.04.2024

    Експерти назвали зміни на які чекати у смартфонах

    Якщо сьогодні ми купуємо смартфон, то є ймовірність, що, поки ми донесемо його до дому,…

    29.04.2024

    Оновлення Samsung Galaxy S25 Ultra розчарує користувачів

    У тому числі це означає і те, що Samsung доведеться шукати інші способи продовжити час…

    29.04.2024

    Анонсовано оновлення класичного Nokia 3210

    Компанія HMD Global підтвердила вихід поновлення класичної моделі кнопкового телефону Nokia 3210. Свіжу версію пристрою…

    29.04.2024

    Названо смартфони Samsung які більше не оновлюватимуться – список

    Samsung позбавляє підтримки майже 50 моделей Galaxy Видання Gizmochina опублікувало список смартфонів, які не будуть…

    29.04.2024