Детальний огляд першої бета-версії Android 12

Зовсім недавно, 18 травня, компанія Google провела конференцію I / O 2021, на якій представила багато нового.

Ключовим став вихід першої публічної бети Android 12. Без зволікань я відразу накотилася її на Google Pixel 4a.

Про баги, радощах, розчарування і нововведення читаємо далі в огляді через тиждень використання.

Відразу про те, як бета працює

Ставити бету на основний смартфон, яким Pixel 4a для мене зараз справа ризикова, бо збільшився їхній шанс в який-небудь ситуації потрапити в халепу через раптове вильоту додатки або ребута.

Під час тестування бета-версій iOS у мене таке траплялося часто. З урахуванням хворобливого досвіду мені здавалося, що з Android все повинно бути ще гірше. Але немає.

Публічна бета Android 12 на Pixel 4a працює нормально , перебуваючи десь на рівні релізной MIUI. До стабільної Android 11 далеко. В основному проблеми стосуються інтерфейсу.

Одні з «косяків», які мені вдалося виявити.

Наприклад, при розблокуванні смартфона для оплати, зображення картки пропадає. Дивно виглядають швидкі дії додатків. Панель з сервісної інформацією в розгорнутому вигляді виходить за межі екрану, через що неможливо побачити, на скільки часу вистачить заряду.

Іноді система вивантажує з пам’яті віджети, через що при переході з програми на робочий стіл видно, як вони завантажуються.

Звернув увагу на те, що в беті портрети на камеру стали виходити гірше. Об’єкти відокремлюються занадто різко через що контури виглядають нереалістично. З урахуванням того, що я купував Pixel в тому числі заради камери – сумно.

В одному з чатів власників Pixel один з учасників знайшов старий APK-файл, який в цілому працює, але оплатити поїздки картою або через Google Pay у мене в ньому не вийшло. Тільки якщо їздити за готівку. На щастя, Яндекс про цю проблему знає і обіцяє незабаром все виправити.

Більше ніяких проблем з софтом, яким я щодня користуюся, не помітив. Система сама по собі працює стабільно, без вильотів. Але іноді задумливо. Bluetooth-аксесуари (розумні годинник і AirPods) теж працюють без нарікань.

Так що якщо дуже хочеться, то поставити публічну бета-версію можна, хоча за наслідки ні я, ні редакція відповідальності не несемо. Все робите на свій страх і ризик.

Як встановити публічну бета-версію Android 12 і відкотитися

Процес з установкою і відкотом бета-версій навіть простіше, ніж у Apple.

Для цього потрібно перейти на офіційний сайт Google зі смартфона, на який ви хочете встановити бета версію, і потім перейти в пункт «Оновлення ПЗ» в настройках. Тут можна подивитися список підтримуваних пристроїв.

Щоб відкотитися, потрібно перейти на ту ж сторінку і просто відключити свій пристрій від бета-тестування. Після цього на смартфон прийде оновлення зі стабільною версією Android 11.

Зверніть увагу, що при відкат вся інформація з пристрою буде стерта.

Що нового в інтерфейсі

В цілому я не помітив запозичення дизайну iOS. Логічний розвиток того, що було у Android і раніше.

Інтерфейс, як мені здається, створює 90% вражень від пристрою, і тут вперше за багато років Google переробила практично все. На зміну Material Design , який між іншим був в двох версіях, прийшов Material You .

Звичні елементи стали більші, і це можна помітити відразу по циферблату на екрані блокування, який тепер займає десь третина площі дисплея і знаходиться посередині, якщо немає повідомлень. А якщо вони є, то годинник йдуть в верхній лівий кут, в якому завжди знаходиться дата і погода.

Точно так же час встановлено режимі Always On . Кому як, але я це нововведення оцінив. Одним словом – зручно .

Панель управління тепер представлена ​​закругленими прямокутниками. Поруч зі значками знаходяться опису функцій. В цілому, і круглих значків цілком вистачало, але саме такий зовнішній вигляд найкраще вписується в загальну логіку інтерфейсу.

Повзунок регулювання гучності теж став більшим, а за своєю формою тепер нагадує такий в iOS 14. Але в іншому з нею Android 12 має мало чого спільного. Може бути за винятком віджетів, які Google показала, але в системі вони ще недоступні.

Чекаю, коли у всіх додатків будуть такі віджети.

Також Google показала кілька стандартних віджетів, і спадкоємність iOS 14 відчувається. Поки що вони в системі недоступні, але виглядають класно. Мабуть, це те, чого не вистачало Android.

Ще кути всіх віджетів тепер закругляются, іноді це виглядає дивно, тому що більшість з віджетів ще не оптимізовані, але в майбутньому я уявляю, як все буде круто.

Наступність на обличчя.

Відчувається вплив Samsung. На Google I / O було оголошено про співпрацю з південнокорейською компанією в розробці нової версії Android Wear для розумних годин.

Але навіть в Android 12 для смартфонів простежуються лаври One UI . Додаток налаштувань тому приклад. В майбутньому ще більше стандартних додатків отримають схожий інтерфейс.

Не можу сказати, що це погано, тому що збільшені елементи і їх зміщення до нижньої частини екрану йде на користь, адже завдяки цьому управляти пристроєм стало помітно легше.

Режим управління однією рукою – це те, чого мені не вистачало

Смужка внизу екрану, з якої здійснюється вся навігація по інтерфейсу придбала функцію зсуву інтерфейсу для комфортного управління однією рукою. Привіт, iPhone!

Хвалений автоматичний підбір кольору елементів в залежності від встановлених шпалер поки не працює. Штука напевно повинна «завестися» в прийдешніх бета-версіях. Особисто я її дуже чекаю.

Маленька, але важлива деталь: по затиснутою клавішею включення в налаштуваннях можна задати запуск Google Асистента замість безконтактної оплати. Правда, для того, щоб оплатити, доведеться виносити окремо додаток Google Pay, що трохи дивно. Сподіваюся, що з майбутніми релізами це поправлять.

Анімації

На мій погляд, дуже сумнівне рішення.

Крім нового зовнішнього вигляду, розробники Google подбали і про додавання нових анімацій в систему. Виглядають деякі з них чесно кажучи дивно. Якщо раніше при виборі якого-небудь елементу він заливався сірим кольором, то тепер по лівій і правій грані переливаються пікселі, що створюють ґлітч-ефект .

По-початку думав, що це якийсь баг інтерфейсу, а виявилося, що це фіча. Через тиждень звик, але якщо до релізу це пропаде, то жаліти і сумувати за таким анімацій я не буду.

Зліва – Звичайний стан. Праворуч – з ефффект розтягування.

Під час перегляду списків тепер з’явився відскік і розтягування. Ось це вже виглядає здорово, так як блоки інтерфейсу буквально оживають, і кожен з них відразу знаходить якісь віртуальні фізичні властивості, вага.

У попередніх версій Android інтерфейс був більш незграбним, iOS на їх фоні виглядала більш інтерактивною, а «двенашка» за цими пунктами тепер не поступається.

Android 12 став безпечнішим

Так буде виглядати новий розділ безпеки в Android.

На Google I / O прозвучало безліч заяв про те, як сильно компанія стала піклуватися про приватності своїх користувачів. Як виявилося, не тільки на словах.

До моменту релізу в Android 12 з’явиться панель управління конфіденційністю . У ній будуть зібрані всі дозволи, які вимагають додатки на смартфоні.

Буде навіть статистика по тому, що додатки використовують найчастіше. У цьому розділі все можна буде швидко повідключали.

Поки що ця функція недоступна в першій бета-версії.

Однак є деякі програми, які ну ніяк не стануть працювати без доступу до камери або геопозіціі. Для цього в Android 12 будуть фейкові дозволи . Тобто, додаток буде думати, що має доступ до камери, мікрофона або геопозіціі, але насправді це не так.

З приводу геопозіціі. Після поновлення з’явиться можливість вибору: надавати додатком точне або приблизне місце розташування в радіусі району. Наприклад, навіщо тому ж Facebook знати, де ви конкретно живете.

Цікаво, чи можна буде повернути те ж саме зі стандартними додатками Google. У будь-якому випадку такий напрямок, в якому компанія розвиває свою систему, не може не радувати.

А як вам Android 12? Гідне оновлення? Пишіть свою думку в коментарі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.