Nvidia представила таємничий процесор Grace, але не розкрила найцікавіші і найважливіші характеристики

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Nvidia сьогодні представила свій перший процесор для центрів обробки даних. Називається він Grace.

Grace заснований на архітектурі Arm і, як стверджує сама Nvidia, забезпечує 10-кратний приріст продуктивності в порівнянні з найшвидшими аналогами при виконанні складних завдань, пов’язаних з ШІ, і високопродуктивних обчислень.

При цьому Grace є вузькоспеціальне CPU. Він орієнтований на такі завдання, як навчання моделей обробки природної мови нового покоління, що мають більше 1 трлн параметрів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо говорити про характеристики, то відомо, що процесор отримав ядра Arm Neoverse нового покоління, підсистему пам’яті з підтримкою LPDDR5x (вперше для серверного сегмента) і пропускною спроможністю 500 ГБ / с, а також інтерфейс NVLink для з’єднання з GPU на швидкості 900 ГБ / с .  

На офіційному зображенні Nvidia демонструє не CPU, а цілу плату, причому не пояснює, де що. Якщо орієнтуватися на деякі інші продукти Nvidia, можна припустити, що CPU Grace знаходиться зліва, а ось що являє собою правий чип, що сусідить, судячи з усього, з мікросхемами HBM, зовсім незрозуміло. 

Судячи з усього, перший суперкомп’ютер на основі CPU Nvidia Grace з’явиться в 2023 році.  

Окремо варто відзначити, що процесор отримав назву на честь Грейс Хоппер (Grace Hopper) – американської вченої, відомої тим, що вона однією з перших писала програми для комп’ютера Марк I і створила перший компілятор для комп’ютерного мови програмування. Нагадаємо, раніше були чутки, що Hopper (в честь тієї ж Хоппер) – ім’я нового покоління графічної архітектури, яка дасть життя багаточіпових GPU. Судячи з усього, Nvidia буде використовувати обидві частини імені відомої наукового.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.