ТОП-5 інновацій, які повинні з’явитися в смартфонах в 2021 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Просто вражає, наскільки швидко розвиваються технології. Здавалося б, ще якихось 20 років тому пейджери і компактні музичні плеєри вважалися вершиною технічного прогресу, але вже сьогодні наші смартфони вміщають в себе сотні технологій і замінюють собою десятки пристроїв – від калькуляторів і будильників до професійних фотокамер і потужних ігрових приставок. І незважаючи на те, що ми за звичкою називаємо ці пристрої телефонами, за фактом телефонні дзвінки відійшли на другий план і ми витрачаємо більше часу на виконання інших завдань за допомогою своїх смартфонів. Втім, ви все це знаєте і без нас і повторювати це знову і знову безглуздо. Але тим не менше, кожен рік інженерам, що мешкають в секретних лабораторіях по всьому світу, вдається дивувати нас новими функціями і технологіями, які, здавалося б, були перенесені на наші смартфони прямо з улюблених науково-фантастичних фільмів.

Минулий рік шанувальникам мобільних технологій запам’ятався не тільки пандемією коронавірусу, але і масовою появою на ринку складних пристроїв, які ще пару років тому здавалися чимось неможливим. Крім смартфонів з гнучкими дисплеями в 2020 році широкого поширення набули дисплеї з високою частотою оновлення, вбудований в дисплей сканери відбитків пальців і селфі-камери незвичайної конструкції. І ми в редакції hitechnews.com.ua вважаємо, що пора заглянути в майбутнє і поміркувати, чим виробники смартфонів здивують нас в цьому році.

Селфі-камери під дисплеєм

Так-так, вбудовані прямо в дисплей, а не врізані в нього фронтальні камери вже з’явилися на ринку. Наші закордонні колеги вже отримали можливість протестувати ZTE Axon 20 5G – перший в світі смартфон з селфі-камерою під дисплеєм. Звичайно, враження про нього виявилися неоднозначними, але не варто забувати, що це лише перше покоління і технологія на самому початку свого шляху. Так, рішення ZTE виглядає досить незграбно і не несе особливої ​​користі і краси. Це скоріше піар-хід китайського виробника. Але найголовніше тут в тому, що наприклад ZTE готові наслідувати й інші великі компанії. Так, подейкують, що Samsung завершує роботу над смартфоном з вбудованим в дисплей датчиком камери і він з’явиться на ринку вже в цьому році. Працює над подібною технологією нібито і компанія Apple. Тому ми з нетерпінням чекаємо по-справжньому безрамкових смартфонів з екраном від краю до краю і без вирізів і монобровей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Надзвичайно швидка зарядка

За останні пару років швидкість зарядки смартфонів збільшилася в кілька разів, але виробники не збираються зупинятися на досягнутому. І на нашу скромну думку, можливість зарядити смартфон повністю всього за пів години або навіть менше – це одне з найбільш корисних і практичних нововведень. У минулому році Xiaomi продемонструвала фірмову технологію швидкої зарядки потужністю 100 Вт, що дозволяє зарядити смартфон всього за 17 хвилин. Але і це ще не все. Подейкують, що зараз інженери китайської компанії працюють над наступним поколінням швидкої зарядки з вражаючою потужністю 200 Вт. Смартфони з підтримкою швидкої зарядки на 100 Вт розробляє і південнокорейська компанія Samsung. Тому чекаємо, що зарядка на 50, 65 і навіть 100 Вт стане нормою вже до кінця цього року.

Складні пристрої нових формфакторів і гнучкі дисплеї з функцією самовідновлення

Складні смартфони цього року не відійдуть на другий план, а як раз навпаки, почнуть набирати популярність. У міру розвитку технологій виробники демонструють публіці нові проекти і концепти. Наприклад, недавно компанія ZTE запатентувала смартфон з гнучким дисплеєм, що складається втричі, а LG недавно показала LG Rollable, унікальний смартфон з розсувним екраном. Але не обійшлося тут без ложки дьогтю в бочці меду. Справа в тому, що одна з найбільших проблем гнучких екранів полягає в їх довговічності. Але ми вважаємо, що виробники в силах вирішити цю задачу.

Пам’ятаєте, випущений в далекому 2013 році LG G Flex? У нього була задня панель з функцією самовідновлення і ми вважаємо, що ця технологія може стати майбутнім складних дисплеїв. Ну а якщо ви скептично ставитеся до цієї ідеї, то хочемо вам розповісти про патент, який компанія Apple отримала в минулому році. Судячи з його опису, інженери Apple пропонують використовувати для покриття гнучкого дисплея шар з еластомеру для підвищення гнучкості та міцності. Подібне покриття буде самовідновлюватися, причому, цей процес може бути прискорений під впливом тепла, світла, електричного струму або іншого зовнішнього подразника. Тобто це істотно продовжить термін служби складних пристроїв.

Смартфони без портів

Виробники смартфонів продовжують прибирати зі своїх пристроїв непотрібні на їх погляд речі. Кілька років тому вони позбулися 3,5-міліметрового аудіороз’єми для навушників. Крім того, більшість сучасних флагманів позбавлені слота для карт пам’яті формату microSD. При цьому багато хто з них підтримують бездротову зарядку. Чому б тоді зовсім не прибрати всі порти і роз’єми?

Немає сумнівів, що якщо не в цьому році, то точно через пару років смартфони без портів стануть звичним явищем. Технологія eSIM з кожним роком стає все популярнішою, а бездротова зарядка – все могутнішою. І скоро настане момент, коли нам не потрібно буде нічого вставляти або підключати до наших смартфонів. Фактично, Meizu продемонструвала, як буде виглядати майбутнє смартфонів ще в січні 2019 року, коли представила смартфон Meizu Zero без портів. Кажуть, що і Apple незабаром відмовиться від портів і роз’ємів в своїх iPhone. Велика ймовірність, що перший такий iPhone з’явиться на ринку вже в 2021 році і це буде iPhone 13 Pro.

MicroLED-дисплеї для смартфонів

Якщо чесно, то виробникам смартфонів давно пора перейти на новий тип дисплеїв. Ще в 2016 році ходили чутки, що Apple незабаром може перейти на дисплеї microLED для своїх iPhone. Але цього досі не сталося. Але ж у microLED-панелей є маса переваг перед LCD- і OLED-екранами. Вони схожі на OLED-дисплеї, але позбавлені недоліків начебто вигоряння, старіння і при цьому набагато яскравіші і більш насичені. Такі виробники, як Sony, вже працюють на тим, щоб запустити microLED в маси, тому поява смартфонів з такими екранами – питання часу.

Ось п’ять інновацій, які ми чекаємо від виробників смартфонів в 2021 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.