Топ-10 смартфонів з найкращою камерою у 2020 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інженерна думка практично досягла стелі — подальше вдосконалення камер об’єктивно неможливе без радикальної зміни конструкції самого смартфона. Всі флагманські моделі забезпечені практично ідеальними, з технічної точки зору, модулями і щоб виявити переможця, доведеться піти альтернативним шляхом.

Поки користувачі смартфонів наввипередки поповнюють свої файлові сховища та акаунти в соціальних мережах фотографіями котів, пейзажів і себе коханих, інженери мізкують над тим, як поліпшити і без того чудові камери. Причому конкуренція в останніх ще жорсткіша, адже боротьба йде не за лайки, а за мільйони доларів потенційного прибутку для компанії.

Кілька років тому, коли бачили результати роботи камер флагманських апаратів Apple, Samsung і інших A-брендів, здавалося, що еволюція даних модулів ось-ось повинна зупинитися. Якісні, «безшумні» фотографії навіть в умовах низької освітленості, надшвидкий автофокус, оптична стабілізація при зйомці відео — чи не занадто? Однак немає межі досконалості, поява нових можливостей і поліпшень залежить виключно від попиту користувача.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До нового року всі провідні вендори вже порадували публіку анонсами і релізами свіжих флагманських моделей смартфонів, а значить можна робити проміжні підсумки. У цьому матеріалі розглянемо 10 кращих камер в мобільних пристроях станом на 2020 рік.

Всі представлені нижче смартфони знімають відмінні фото і відео. Для більшості користувачів різниця в якості камер, представленого нижче топу, буде практично невідчутна. Однак вузькоспрямовані фахівці все ж можуть розставити пріоритети, виділивши переваги і недоліки тієї чи іншої моделі. Даний рейтинг складено за даними експертів DxOMark і інших авторитетних ресурсів.

10 місце Samsung Galaxy Note 20 Ultra

На відміну від більшості конкурентів по преміум-сегменту ринку смартфонів, Samsung продовжує чіткий поділ hi-end гаджетів на дві флагманські лінійки. Відповідно, після релізу Galaxy S20 Ultra за багаторічною традицією був представлений фаблет Galaxy Note 20 Ultra з низкою нововведень, що стосуються, в тому числі, і камери. Однак за інформацією ЗМІ, Galaxy Note 20 Ultra є останнім представником лінійки смартфонів Galaxy Note – Samsung закриває провадження телефонів під цим брендом.

З точки зору технічних характеристик відмінності мінімальні, впадають в очі хіба що відсутність ToF-об’єктива і наявність лазерного підсвічування для більш точного автофокусу. Крім того, в моделі Note вирішено було відмовитися від 100-кратного гібридного зуму, який практично не популярний серед користувачів Galaxy S20, і обмежитися 50-ма рівнями наближення. Серед приємних оновлень для відеоблогерів, що знімають на телефон, можна виділити можливість ручного перемикання між штатними мікрофонами і додавання стороннього пристрою запису звуку, а також новий режим з геометрією відеозйомки 21:9, який був явно підглянутий у японського виробника SONY.

  • Основний об’єктив: 108 МП, 26 мм фокусна відстань, розмір пікселя 0,8 мк і 2,4 мк в режимі об’єднання точок Nonacell, діафрагма f/1.8, оптична стабілізація зображення, автофокус PD + лазер;
  • Телеоб’єктив: 12 МП, діафрагма f/3.0, оптична стабілізація зображення, 5-кратний оптичний і 10-кратний цифровий зум;
  • Ширококутний об’єктив: роздільна здатність 12 МП, 13 мм фокусна відстань, світлосила F/2.2;
  • Фронтальна камера: 40 МП, розмір пікселя 0.7 мк (1.4 мк в режимі Nonacell), світлосила F/2.2.

9 місце Oppo Find X2 Pro

Технічні характеристики Oppo Find X2 Pro виглядають цілком відповідно до дати виходу смартфона на ринок (весна 2020 року). Тут встановлені не найсвіжіші, але цілком придатні для хорошого камерофона сенсори виробництва SONY, параметри об’єктивів плюс-мінус збігаються з показниками конкурентів, а програмні алгоритми обробки зображень не відстають від рішень більш іменитих вендорів.

  • Телеоб’єктив: 13 МП, 120 мм фокусна відстань, діафрагма f/3.5, оптична стабілізація зображення, 10-кратний гібридний зум, 60-кратний цифровий зум;
  • Ширококутний об’єктив: 48 МП, 26 мм фокусна відстань, діафрагма f/1.7, оптична стабілізація зображення;
  • Надширококутний об’єктив: роздільна здатність 48 МП, 16 мм фокусна відстань, світлосила F/2.2, макрозйомка (3 см), оптична стабілізація зображення;
  • Фронтальна камера: 32 МП, світлосила F/2.4.

8 місце Vivo X50 Pro+

Перше, що впадає в око при порівнянні моделі Plus з Vivo X50 Pro – це наявність в основного модуля камери звичайної оптичної стабілізації, яку вирішили використовувати замість широко розпіареного шарнірного підвісу. Крім того, в Vivo X50 Pro+ використовується відразу два телеоб’єктиви з різною фокусною відстанню і роздільною здатністю матриці, що дозволяє знімати складні композиції з розширеними можливостями постобробки зображень.

Результати тестів Vivo X50 Pro+ показують, що даний апарат цілком здатний конкурувати з дорожчими моделями A-брендів і є повноцінним камерофоном з вражаючими характеристиками:

  • Основний об’єктив: 50 МП, 24 мм фокусна відстань, діафрагма f/1.9, оптична стабілізація зображення, автофокус PD;
  • Телеоб’єктив: 32 МП, 50 мм фокусна відстань, діафрагма f/2.1, автофокус PD, 2-кратний оптичний зум;
  • Телеоб’єктив: 13 МП, 124 мм фокусна відстань, діафрагма f/2.8, оптична стабілізація зображення, автофокус PD, 5-кратний оптичний зум;
  • Ширококутний об’єктив: 13 МП, 16 мм фокусна відстань, світлосила F/2.2.

7 місце Apple iPhone 11 Pro і iPhone 11 Pro Max

У рейтингу DxOMark камери торішніх флагманів Apple – iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max обійшли південнокорейські смартфони Samsung Galaxy Note 10+, при цьому загальна оцінка айфонів була істотно знижена за можливості зйомки відео — всього 117 балів, 124 за фото і 102 за відео. Проте, експерти компанії відзначили, що Apple вдалося впровадити технології, необхідні для прямої конкуренції з кращими камерофонами ринку.

Слідуючи тенденціям, Apple оснастила флагманські смартфони 2019 року потрійною камерою з наступними характеристиками:

  • Основний ширококутний об’єктив на 12 МП з діафрагмою ƒ/1.8;
  • Телеоб’єктив на 12 МП, з діафрагмою ƒ/2.0;
  • Ultrawide (надширокий) об’єктив на 12 МП з апертурою ƒ/2.4 і кутом огляду 120 градусів.

Крім того, в смартфонах 2019 року Apple реалізувала режим нічної зйомки, що поліпшує якість фото і відео, знятого в умовах екстремально низької зовнішньої освітленості, що актуально для всіх без винятку любителів мобільної фотографії.

6 місце Samsung Galaxy S20 Ultra

Безумовно, один з кращих камерофонів на ринку в 2020 році, який повністю виправдав і навіть перевершив очікування шанувальників продукції Samsung. З технічної точки зору апарат оснащений наступними основними модулями:

  • Надширококутна камера: 12 МП, розмір пікселя 1.4 мк, світлосила F/2.2;
  • Ширококутна: 108 МП, розмір пікселя 0,8 мк і 2,4 мк в режимі об’єднання точок Nonacell, світлосила F/1.8, оптична стабілізація зображення;
  • Телеоб’єктив: 48 МП, розмір 0.8 мк (1.6 мк в режимі Nonacell), світлосила F/3.5, оптична стабілізація зображення;
  • Датчик глибини: камера для портретних знімків;
  • Гібридний оптичний зум 10x, цифрове збільшення 100x;
  • Фронтальна камера: 40 МП, розмір пікселя 0.7 мк (1.4 мк в режимі Nonacell), світлосила F/2.2.

Як видно з опису, фронтальна камера флагмана була істотно поліпшена, в порівнянні і з попередніми моделями лінійки, і з молодшими версіями Galaxy S20/S20+ з встановленим торішнім 10-мегапіксельним об’єктивом.

Однак головні нововведення торкнулися, звичайно ж, основної камери, яка володіє новітнім 108-мегапіксельним модулем власного виробництва Samsung, який робить знімки з високим рівнем деталізації і може об’єднувати пікселі за технологією Nonacell для отримання оптимального з точки зору якості і енерговитрат зображення. На практиці це означає, що користувач може, наприклад, збільшити отриманий знімок в кілька разів, вирізати сцену з заднього плану і отримати картинку, що практично не поступається по деталізації оригінальному зображенню.

Ще одна цікава новинка — підтримка зйомки відео з роздільною здатністю 8К. Власне, подібний функціонал не дуже популярний на ринку, адже монітори з такою високою роздільною здатністю поки є великою рідкістю, але власники нових телевізорів Samsung 8К цілком можуть бути зацікавлені і в придбанні флагманського смартфона.

Крім того, не можна не згадати 4-кратний оптичний, 10-кратний гібридний і 100-кратний цифровий зум, який дозволяє при належній вправності знімати об’єкти на дуже великій відстані в цілком прийнятній якості.

5 місце Huawei Mate 30 Pro

Якщо розглядати технічні характеристики камер Huawei Mate 30 Pro, то відмінностей з попередником P30 Pro не так вже й багато і стосуються вони, в першу чергу, ультраширококутної камери:

  • Основна: 40 МП, розмір матриці 1/1.7 дюйма, 27 мм еквівалентна фокусна відстань, світлосила F/1.6, автофокус PDAF, оптична стабілізація зображення;
  • Надширококутний: 40 МП, розмір матриці 1/1.54 дюйма, 18 мм фокусна відстань, світлосила F/1.8, PDAF;
  • Телеоб’єктив: 8 МП розмір матриці 1/4 дюйма, 80 мм фокусна відстань, світлосила F/2.4, PDAF, оптична стабілізація зображення;
  • Портретна камера ToF 3D.

Отже, за зйомку фото і відео відповідають, грубо кажучи, два окремих модулі по 40 МП кожен, причому перший має оптичну стабілізацію, тоді як другий помітно ріже якість роликів при використанні цифрової корекції руху камери.

За фактом камера Huawei Mate 30 Pro може запропонувати вищий рівень деталізації по кутах фотографії при зйомці вдень і трохи менш помітний шум в умовах низького освітлення, інші відмінності помітити неозброєним оком практично неможливо.

Що стосується відео, то тут головною фішкою став режим сповільненої зйомки з частотою 7680 кадрів в секунду. На відео нижче можна порівняти такий SlowMo з частотою 960 fps.

4 місце Huawei P40 Pro і Huawei P40 Pro Plus

Характеристики камер Huawei P40 Pro виглядають наступним чином:

  • Основна камера Ultra Vision: роздільна здатність матриці 50 МП, фокусна відстань 23 мм, діафрагма f/1,9 з системою автофокусу Octa Phase Detection, оптична стабілізація зображення;
  • Ширококутний об’єктив: 40 МП, фокусна відстань 18 мм, діафрагма f/1,8;
  • Телеоб’єктив: 12 МП, 5-кратне оптичне збільшення, фокусна відстань 125 мм, діафрагма f/3,4;
  • ToF-камера для зйомки портретних фотографій;
  • Фронтальна камера: 32 МП з ІЧ-датчиком для визначення глибини сцени і можливістю зйомки відео в 4К.

Головною відмінністю версії Huawei P40 Pr+ є телеоб’єктив, а точніше відразу два. Один з них запозичений з базової версії Huawei P40 (8 МП, 3-кратний оптичний зум, фокусна відстань 80 мм, діафрагма f/2,4), а другий передбачає зйомку об’єктів на дуже великій відстані — це 8-мегапіксельний модуль з перископною оптикою, що дозволяє реалізувати 10-кратний оптичний зум. Фокусна відстань «телескопа» становить 240 мм, світлосила – f/4,4.

3 місце Xiaomi Mi 10 Ultra

Ще один камерофон з двома телеоб’єктивами, який здатний повністю задовольнити потреби пересічного любителя мобільної фотографії та відеозйомки. У моделі Ultra було вирішено відмовитися від 108-мегапікісельного основного об’єктива (як у версії Pro), але при цьому збільшити фокусну відстань основного телемодуля з перископним розташуванням лінз з 94 до 120 мм. Що стосується ultrawide-камери, то вона має найширший кут огляду серед всіх сучасних смартфонів.

  • Основний об’єктив: Quad-Bayer сенсор, роздільна здатність 48 МП, 25 мм фокусна відстань, діафрагма f/1.85, оптична стабілізація зображення, автофокус PD;
  • Телеоб’єктив: 12 МП, 50 мм фокусна відстань, діафрагма f/2, автофокус Duel-Pixel, 2-кратний оптичний зум;
  • Телеоб’єктив: Quad-Bayer сенсор, 48 МП, 120 мм фокусна відстань, діафрагма f/4.1, оптична стабілізація зображення, автофокус PD, 5-кратний оптичний зум;
  • Ширококутний об’єктив: 20 МП, 12 мм фокусна відстань, світлосила F/2.2, автофокус PD;
  • Фронтальна камера: роздільна здатність матриці 20 МП;
  • Мультиспектральний датчик температури кольору.

2 місце Apple iPhone 12 Pro/12 Pro Max

Якщо говорити про апаратні поліпшення в порівнянні з попередньою серією, то головним нововведенням iPhone 12 Pro/12 Pro Max стала поява сканера LIDAR, що відповідає за швидшу роботу автофокусу і побудова структури сцени в умовах низького освітлення. Крім того, надширококутна камера отримала сильнішу діафрагму f/1.6.

Основні ж зміни торкнулися алгоритмів обробки зображень і роликів. Завдяки новому чипу Apple A14 Bionic і системі Neural Engine чергового покоління, iPhone 12 Pro/12 Pro Max отримали цілий ряд функцій і можливостей, серед яких: Deep Fusion для аналізу ряду фотографій з різною експозицією для вибору кращих пікселів, Smart HDR 3 для автоматичної корекції тіньових і засвічених ділянок знімка з виділенням контурів, формат ProRAW для полегшення і часткової автоматизації процесів постобробки зображень, зйомка HDR-відео в стандарті Dolby Vision з частотою до 30 FPS і т.д.

Характеристики флагманської моделі iPhone 12 Pro Max виглядають наступним чином:

  • Основний об’єктив: 12 МП, 26 мм фокусна відстань, діафрагма f/1.6, оптична стабілізація зображення типу «sensor-shift» (в iPhone 12 Pro використовується менш ефективна подвійна OIS), автофокус PDAF;
  • Телеоб’єктив: 12 МП, 65 мм фокусна відстань (в iPhone 12 Pro – 52 мм), діафрагма f/2.0 (в iPhone 12 Pro – f/2.2);
  • Ширококутний об’єктив: роздільна здатність 12 МП, 13 мм фокусна відстань, світлосила F/2.4;
  • Сенсор LIDAR;
  • Фронтальна камера: 12 МП, 23 мм фокусна відстань, світлосила F/2.2 + 3D сенсор для оцінки глибини кадру.

1 місце Huawei Mate 40 Pro і Huawei Mate 40 Pro Plus

Всупереч очікуванням оптимістично налаштованих любителів мобільної фотографії, новий флагманський апарат Huawei не отримав суттєвого оновлення камери в плані апаратної начинки. Головним апдейтом, який відзначають експерти, став доведений до розуму режим нічної зйомки, який тепер не «шарпить» фотографії, зроблені навіть в непроглядній пітьмі, і поступається хіба що спеціальним камерам для зйомки в умовах низької освітленості.

Крім того, з’явилося кілька нових функцій, наприклад, стеження за об’ектом в режимі Full-HD, що стане корисним при відеозйомці спортивних заходів, тварин, екшен-сцен. В цілому, компанія Huawei в черговий раз не справила революції в сегменті камерофонів, зробивши рівно стільки, скільки було необхідно для затвердження в статусі лідера.

Характеристики камера Huawei Mate 40 Pro Plus:

  • Основна камера Ultra Vision: роздільна здатність матриці 50 МП, фокусна відстань 23 мм, діафрагма f/1,9 з системою автофокусу Octa-PD, оптична стабілізація зображення;
  • Суперзум камера: 8 МП, 10-кратне оптичне збільшення, OIS (стабілізація).
  • Ширококутний об’єктив: 20 МП, фокусна відстань 18 мм, діафрагма f/2,4, автофокус PD;
  • Телеоб’єктив: 12 МП, 3-кратне оптичне збільшення, фокусна відстань 125 мм, діафрагма f/3,4, OIS;
  • ToF-камера для зйомки портретних фотографій (3D-камера з датчиком глибини);
  • Фронтальна камера: 32 МП з ІЧ-датчиком для визначення глибини сцени і можливістю зйомки відео в 4К.

Характеристики камери Huawei Mate 40 Pro:

  • Основна камера Ultra Vision: роздільна здатність матриці 50 МП, фокусна відстань 23 мм, діафрагма f/1,9 з системою автофокусу Octa-PD, оптична стабілізація зображення;
  • Ширококутний об’єктив: 20 МП, фокусна відстань 18 мм, діафрагма f/2,4, автофокус PD;
  • Телеоб’єктив: 12 МП, 5-кратне оптичне збільшення, 10-кратне гібридне збільшення, 50-кратне цифрове збільшення, фокусна відстань 125 мм, діафрагма f/3,4, OIS;
  • Лазерний автофокус для швидкого фокусування;
  • Фронтальна камера: 32 МП з ІЧ-датчиком для визначення глибини сцени і можливістю зйомки відео в 4К.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.