Дослідники вирішили важливу проблему OLED-дисплеїв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Екрани на базі органічних світлодіодів (OLED) яскравіший, контрастніший і енергоефективніший звичайних LED-матриць. Однак і вони не позбавлені недоліків начебто вигорання пікселів і спотворення кольорів при погляді під кутом. Японські вчені впевнені, що їм вдалося зробити важливий прорив у виробництві OLED-дисплеїв.

Фахівці з Центру досліджень органічної фотоніки та електроніки японського університету Кюсю розробили новий тип синіх органічних світлодіодів, які за своїми характеристиками не поступаються червоним і зеленим. Тут варто зазначити, що компанії вже добре освоїли виробництво останніх, досягнувши високої ефективності, чистоти кольору, терміну служби, вартості виробництва і інших параметрів. У випадку з синіми світлодіодами все куди складніше і завжди доводилося йти на компроміси.

Дослідники змогли створити сині органічні світлодіоди, в яких процеси перетворення і випромінювання енергії розділені між двома різними молекулами, і назвали цей метод гіперфлуоресценціей. Таким чином вони домоглися високої ефективності з можливістю відображення широкого діапазону відтворюваних кольорів і підтримку високої яскравості протягом довгого часу, при цьому не використовуючи дорогі атоми металів, таких як іридій або платина.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За оцінками вчених, їх світлодіоди здатні безперервно підтримувати 50 відсотків яскравості протягом більше 10 000 годин. Розробка може з’явитися в OLED-дисплеях майбутнього, дозволивши підвищити їх якість і довговічність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.