Android 11 «гальмує» роботу деяких смартфонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожна нова версія мобільної операційки Google, як правило, оптимізується для використання з потужним залізом актуального покоління. Але деякі власники смартфонів відзначили падіння продуктивності після апдейта до Android 11. Щоб перевірити заяви «потерпілих», журналісти протестували обидві версії прошивки на «еталонних» смартфонах серії Google Pixel – і, як з’ясувалося, скарги користувачів не були позбавлені підстав.

В експерименті взяли участь минулорічний флагман Pixel 4 XL і новіший Pixel 4a. Для проведення випробувань їх скидали на заводські настройки з подальшою установкою всіх актуальних оновлень для Android 10 і Android 11.

В 3DMark Sling Shot Extreme смартфон Pixel 4 XL з Android 11 показав 9-відсоткове зниження продуктивності в порівнянні з Android 10, а загальна оцінка Pixel 4a впала на 33%. При цьому в тестах графіки GFXBench T Rex Offscreen і GFXBench Manhattan Offscreen ES 3.0 (FPS) – істотно «провалився» Pixel 4a, а Pixel 4 XL показав однакові результати.

Що стосується Geekbench 5, то Pixel 4a продемонстрував зниження продуктивності як в одноядерному, так і в багатоядерному сценарії – на 3 і 7% відповідно. Більш істотне падіння продуктивності спостерігалося у Pixel 4 XL, показники якого знизилися на 14% при навантаженні на всі ядра і на 6% – в одноядерной дисципліни.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб визначити, як вплине установка Android 11 на виконанні стандартних сценаріїв використання пристроїв (перегляд веб-сторінок, рендеринг відео), було проведено тестування в PCMark Work 2.0. Незважаючи на помітне зниження продуктивності Pixel 4 XL, Pixel 4a показав невелике збільшення можливостей редагування фотографій, а загальна оцінка в бенчмарке при використанні Android 11 в порівнянні з попередньою версією ОС виявилася вищою.

Ентузіасти звернулися за роз’ясненнями до компаній Google і Qualcomm, але поки не отримали офіційної відповіді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.