Головна Смартфони Що таке Harmony OS, коли вона вийде і які пристрої будуть підтримувати

Що таке Harmony OS, коли вона вийде і які пристрої будуть підтримувати

Сучасний ринок смартфонів фактично поділений на два сегменти. До одного ставляться апарати на базі Android, а до іншого – iPhone, які працюють тільки і виключно на iOS. Цей переділ стався вже давно, і до недавнього часу не викликав сумнівів в його чесності. Однак після того як США наклали на Huawei санкції, заборонивши їй користуватися сервісами Google, китайська компанія прийняла рішення про необхідність перетрусити сформовані підвалини, запустивши власну програмну платформу – Harmony OS .

Harmony OS – це власна ОС Huawei, якій тільки належить вистрілити

Harmony OS – це операційна система Huawei, яка була представлена в серпні 2019 го року на конференції Huawei Developers Conference. Всупереч чуткам про те, що Huawei розробляла її спеціально для своїх смартфонів на випадок заборони на використання Android, це було не так. З чуток, спочатку Harmony OS створювалася як програмна платформа для забезпечення роботи серверів. Незважаючи на це, розробники компанії вирішили спробувати адаптувати її для інших пристроїв.

Пристрої з підтримкою Harmony OS

Зараз єдині пристрої, які працюють на Harmony OS, – це телевізори Honor

Само собою, адаптація ОС, що призначалася для серверів, під смартфони вимагала багато зусиль і часу. Тому в першу чергу Huawei зліпила з неї операційну систему для телевізорів, які сама компанія вважала за краще називати “смарт-скрінами”, тобто розумними екранами. Такі вже продаються в Китаї, але за його межі так і не вийшли. Наступним типом пристроїв, які отримають Harmony OS, будуть смарт-годинники . Швидше за все, їх реліз відбудеться вже у вересні, одночасно з запуском флагманського смартфона Huawei Mate 40.

А ось смартфони Huawei підтримку Harmony OS якщо і отримають, то не раніше, ніж через пару років. Все-таки, незважаючи на хорошу масштабованість платформи, її необхідно окремо адаптувати для роботи на смартфонах, намалювати інтерфейс, протестувати його, наповнити необхідними функціями і оптимізувати під залізо. Загалом, роботи ще багато, а, з огляду на, як деякі топ-менеджери Huawei, відносяться до проекту Harmony OS, ймовірність того, що вона так і не стане масовою ОС, зберігається.

Harmony OS проти Android

Harmony OS може працювати на самих різних пристроях

Huawei сильно запізнилася з запуском Harmony OS, тому що в ситуації, що склалася буде вкрай складно обійти операційні системи Apple і Google, які вже поділили цей ринок між собою. Проблема посилюється тим, що користувачі дуже люблять Android, і навряд чи зрадіють, якщо ми позбавимо їх можливості використовувати звичну їм ОС на наших пристроях. В принципі спробувати завоювати частку можна, але це може зайняти занадто багато часу. Думаю, років 300 нам для цього буде достатньо, – заявив Рен Чженьфей, гендиректор Huawei.

Чим Harmony OS краща за Android

Однак глава споживчого сектора Huawei Ю Чендун вважає, що у Harmony OS є всі шанси стати сильним гравцем на ринку мобільних операційних систем. За його словами, фірмова розробка Huawei має ряд унікальних переваг, які зможуть зацікавити користувачів:

  • Власне ядро ​​і підвищена безпека, на відміну від Android, який використовує ядро ​​Linux;
  • Хороша масштабованість (в перспективі Harmony OS буде працювати і на телевізорах, і на смарт-годинах, і на смартфонах, і на розумних лампочках);
  • Невимогливість до ресурсів (Harmony OS неважливий ні процесор, ні обсяг оперативної пам’яті пристрою);
  • Високий рівень швидкодії за рахунок загальної легковажності і невимогливості ОС.

Загалом, Harmony OS – це довгостроковий проект, який зможе розкрити весь свій потенціал тільки в перспективі найближчих декількох років. Зараз він більше нагадує Tizen OS від Samsung, непопулярну операційну систему, що працює на телевізорах і годинниках. Але очевидно, що пройде час, і Huawei зможе заявити про себе більш грунтовно. Чи не здається мені це нереальним? Ні, не здається. Адже, якщо пам’ятаєте, колись і Symbian вважалася непереможною платформою, а потім відразу зникла з усіх смартфонів відразу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: