Створено багаторазову «розумну» губку для прибирання жирних поверхонь

Вона ігнорує воду та інші матеріали.

Фото: Північно-Західний університет
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчені Північно-Західного університету в США розробили унікальну губку для очищення, призначену для збору пролитої олії. На відміну від інших засобів її можна використовувати багато разів. Про це повідомляється на сайті університету.

Губка вбирає олію навіть, якщо вона налита у воду. Новий матеріал може зібрати речовину вагою в 30 разів більшу ніж його власна. Потім губку можна просто вичавити і використовувати повторно.

Всмоктуючий матеріал покритий олеофільною водовідштовхувальною нанокомпозитною суспензією з вуглецевою основою, яку можна використовувати з будь-якою купленою в магазині губкою. Після нанесення суспензії їй потрібно трохи висохнути, і вона перетворить губку в «розумну».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак основне призначення винаходу – не допомога в побутових справах, а очищення океану від олійних плям, тому суспензія спроєктована так, щоб не шкодити живим організмам. «Існуючі підходи мають свої недоліки, і жоден з них не є надійним рішенням. Горіння викликає викиди вуглецю, диспергатори небезпечні для фауни. Скиммери не підходять для бурхливої ​​води або збирання тонких шарів олії. Асорбени дорогі і виробляють величезну кількість відходів », – підкреслив Викас Нандвана, старший науковий співробітник в Північно-Західному університеті.

Як губка вбирає олію у воді. Фото: Північно-Західний університет

Винахід учених обходить описані вище проблеми, вибірково поглинаючи тільки олію і залишаючи чисту воду і незайману морську флору і фауну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.