iPhone SE (2020) – це план Apple по захопленню Індії

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Індійський ринок смартфонів – другий по розмірах після китайського, і домінація, чи навіть лідируюча позиція – це вже дуже добре для будь-якої компанії. Apple, яка сама по собі є явним лідером на ринку мобільних смартфонів, на ринку Індії не була явним лідером, і керівництво бренду явно хотіло вийти з цього становища. 

Випуск нового iPhone SE (2020) не став несподіванкою, але характеристики таки стали, принаймні для більшості фанатів компанії. Потужність на рівні топових флагманів компанії, бездротова зарядка, захист від води та пилу та доступ до екосистеми компанії Apple лише за 399$ – це стало для багатьох несподіванкою. 

На індійському ринку, щоправда, iPhone SE (2020) не виглядає настільки виграшним. Смартфон коштує не 399, а 560 доларів, що вже робить його “доступним флагманом”, а не простим середньобюджетником, відповідно, конкуренти в нього також іншого рівня. По суті, цей смартфон вже навіть не розглядається, як конкурент Android-смартфонів, враховуючи настільки високу ціну, – його розглядають лише як бюджетний варіант для входу в екосистему компанії Apple. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз Індія стала пріоритетним ринком для компанії Apple. Позиції лідерів на ньому займають OnePlus та Xiaomi, а Apple присутня лише у флагманському сегменті. Так, в неї там непогані позиції, але доля все одно мізерна у порівнянні з тим, як iPhone продаються в інших країнах. Оскільки компанія Apple планує стати найбільшим гравцем на ринку апаратно-програмних екосистем зі своїми Apple Music, Apple TV, Apple Arcade продуктами на macOS, iPadOS і так далі, наслідком чого повинно бути лідерство як на ринку екосистем, так і на ринку стрімінгових сервісів, і iPhone SE (2020) ідеально підійде для того, щоб заманити користувача в цю екосистему. 

Чим ця спроба відрізняється від попередніх спроб Apple захопити ринок Індії?

iPhone SE (2020) – це не перша спроба компанії Apple захопити ринок Індії. Щоправда, контекст та зрілість ринку – це ключові речі для розуміння того, що iPhone SE (2020) – потенційно перший успішний смартфон компанії Apple. Після виходу першого покоління iPhone SE в 2016, частина ринку Apple в Індії збільшилась лише на 3%. Нагадаю, що iPhone SE першого покоління коштував 520 доларів на ринку, де конкуренти, наприклад, OnePlus 3, коштувати 370 доларів. Флагманський Samsung Galaxy S7 в той час коштував 650 доларів, і iPhone SE першого покоління виглядав програшно на його фоні. 

Відтоді ринок флагманських смартфонів в Індії змінився, і з того часу дуже відчутно зміцнила позиції компанія OnePlus. По факту, OnePlus була преміальним брендом номер 1 в 2019-му році, та зайняла третина всіх продаж флагманських смартфонів в Індії. 

Компанія Apple також змогла частково зловити хвилю росту популярності флагманських смартфонів в Індії, випустивши iPhone XR, який допоміг компанії Apple зайняти 41$ індійського ринку. Смартфон продавався з багатьма знижками, в тому числі зі знижкою аж до 650 доларів. Все це зробило смартфон рекордсменом по продажах в ціновому сегменті понад 500 доларів. Зараз iPhone SE повинен зайняти якраз трохи нижчий ціновий сегмент. 

Ключовою перевагою Apple є те, що на ринку Індії є “культ бренду”, і смартфон компанії з Купертіно вважається де-факто хорошим вибором. iPhone 7, який вийшов ще у 2016-му році, досі доступний в Індії і непогано продається.  iPhone SE (2020) позиціонується як ідеальним продукт для входження в екосистему Apple, і продаючи цей смартфон, компанія має досить високу ймовірність отримати клієнта, який залишиться з нею на роки, купуючи нові продукти вже з інших областей – смарт-годинники, ноутбуки, комп’ютери і так далі – це та перевага, яка робить Apple унікальною. 

Але не все так райдужно. Так, iPhone SE (2020) – це не преміальний смартфон Apple, але з ціною 560 доларів для індійського ринку – це преміальний смартфон. На відміну від США чи Європи, iPhone SE (2020) не виглядає, як доступний смартфон. 

На індійському ринку є багато Android-смартфонів в ціновому сегменті до 500$, і дуже багато з них є справді хорошими. В преміальному сегменті з ціною, близькою до iPhone SE (2020), є Xiaomi Mi 10, OnePlus 8 та Realme X50, які виглядають набагато кращими варіантами для покупки. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.