Вчені: Cкоро настане сонячний мінімум

Cкоро настане сонячний мінімум
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У деяких виданнях стала з’являтися інформація про сонячний «карантин», який принесе Землі «льодовиковий період» та інші природні катаклізми. Але ситуація насправді куди спокійніша.

Нічого, що відбувається на Сонці, не вибивається із норми. Зірка переживає один з етапів свого 11-річного циклу, який називається сонячним мінімумом – період низької сонячної активності. Більшість з нас вже пережили кілька таких мінімумів.

Як пише Science Alert, згідно з прогнозами астрофізиків, новий мінімум повинен настати в квітні 2020 року з похибкою в 6 місяців. Або він вже почався, або станеться зовсім скоро – зазвичай вчені зауважують це не відразу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Приблизно кожні 11 років на Сонці відбувається зміна магнітних полів. Невідомо, що управляє цими циклами. Під час сонячних максимумів і мінімумів змінюється активність сонячних спалахів і кількість плям на поверхні зірки.

Помітити ці зміни з Землі не дуже просто. Серед непрямих причин можна виділити тільки більш активні північні сяйва і неполадки в роботі радіозв’язку і навігаційних супутників під час максимумів. Астрономи, що стежать за Сонцем, можуть побачити на ньому більше плям. При мінімумах знижується рівень ультрафіолетового випромінювання, який помітний в стратосфері і великих висотах. Але температура на планеті не переживає серйозні зміни.

Днями британський таблоїд The Sun з посиланням на неназваних вчених NASA писав , що експерти побоюються повторення мінімуму Дальтона – періоду низької сонячної активності в 1780-1820 років. Тоді на Землі пройшов рік без літа (1816 рік), але це було пов’язано з виверженням вулкана Тамбора в 1815 році. У 2013 році вчені також з’ясували , що Сонце не має впливу на сейсмічну активність Землі.

«Потепління, яке викликається викидами парникових газів від спалювання викопного палива, в шість разів сильніше, ніж можливе десятирічне охолодження через тривалий сонячний мінімум», – писали в лютому фахівці NASA, які займаються дослідженнями зміни клімату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.