Астрофізики створили нейромережу, яка робить те, чого її не вчили

Технології штучного інтелекту, крім іншого, дозволяють моделювати різні складні структури набагато швидше, ніж це робилося раніше. Завдяки цьому нейромережі використовуються, наприклад, в медицині.

Днями стало відомо, що подібний підхід вперше випробували астрофізики, і результат виявився не тільки приголомшливим, але і трохи лякає.

Проект назвали Deep Density Displacement Model (D3M). Фактично це нейромережа, яка здатна моделювати віртуальний Всесвіт. Якщо точніше, вчені сконцентрувалися на гравітації у Всесвіті.

Для навчання нейромережі їй «згодували» 8000 подібних симуляцій високої точності, на які зазвичай йде кілька днів обчислень. На швидкі симуляції з більш низькою точністю часто йдуть хвилини.

Однак астрофізикам якимось чином вдалося створити нейромережу, яка мало того, що здатна створювати модель всесвіту за 30 мілісекунд, так ще і робить те, чого її не вчили. Зокрема, враховує зміни певних параметрів. Наприклад, концентрації темної матерії.

“Це, як якщо б ви навчали програму розпізнавання зображень, використовуючи фотографії кішок і собак, а вона в підсумку навчилася б визначати слонів. Ніхто не знає, як це відбувається.”

-Ширлі Хо (Shirley Ho) — один з авторів проекту

Але і це ще не все. Виявилося, що відносна похибка підсумкової моделі у нейромережі D3M склала 2,8%, тоді як цей же показник у моделей, створених за допомогою методу швидкої симуляції, становить близько 9,3%. І вчені поняття не мають, яким чином у них вийшло те, що вийшло.

Уточнимо, в рамках проекту моделювався Всесвіт у вигляді куба з гранню в 600 млн світлових років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я