Найближча до Сонця зірка вибухнула

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Астрономи зафіксували надзвичайно потужний спалах на найближчій до Сонячної системи зірки, Проксіма Центавра. Ця зірка відноситься до класу червоних карликів – найпоширенішої в галактиці Чумацький шлях.

Як правило, такі світила оточені планетами. Нерідко їх орбіти лежать в зоні населеності, де умови близькі до земних і можлива присутність рідкої води. Але на червоних карликах часто відбуваються потужні спалахи, при яких їх світність зростає в тисячі разів. Тому існування життя на екзопланеті Proxima b малоймовірно.

Спалах Проксіми Центавра сталось 24 березня 2017 року. Пікова світність зірки склала 2х10 14 ерг в секунду, що на порядок більше максимальної інтенсивності спалахів на Сонці. Спектральний індекс Проксіми (залежність між потоком випромінювання і його частотою) також сильно відрізняється від сонячного.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спектральна потужність потоку випромінювання під час спалаху зросла в тисячу разів. Точні причини аномально сильного викиду енергії поки невідомі, проте вчені схильні пов’язувати його з синхротронним ефектом: магнітне поле зірки розганяє електрони до близькосвітлових швидкостей, після чого частки починають випромінювати в радіодіапазоні.

Протягом трьох місяців астрономи спостерігали за змінами зірки за допомогою радіотелескопу ALMA в чилійській пустелі Атамака. У різні періоди використовувалося від 49 до 52 його антен, конспект присвяченій явищу друкованої роботи опубліковано бібліотекою Корнельського університету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.