Вчені виявили новий вірус, що передається через укус кліща

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Видання Naked Science повідомило про відкриття невідомого раніше вірусу Йезо, яким можна заразитися від укусу кліща.

Дослідники з Університету Хоккайдо разом зі співробітниками міської лікарні Саппоро, лікарні Червоного Хреста в Нагаока, Центру інфекційних захворювань при Інституті громадського охорони здоров’я, Національного інституту інфекційних хвороб Університету Нагасакі, університету Ліверпуля (Великобританія) заявили про існування ортонайровіруса, який передається людині через укус кліща. Крім того, цей вірус викликає лихоманку, порушення роботи печінки, а також знижує кількість тромбоцитів і лейкоцитів в крові.

Згідно з даними, опублікованими в журналі Nature Communications, вірусу дали назву Йезо (YEZV). Виявилося, що з 2014 року було як мінімум сім випадків зараження їм. Однак з’ясувалося це не відразу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2019 року в лікарні звернувся японець з температурою 39 градусів Цельсія, болем в ногах, скаргами на відсутність апетиту. Пацієнту був 41 рік. Під час прогулянки його вкусила якусь комаху – передбачалося, що кліщ. Аналізи показали зниження у чоловіка рівня лейкоцитів, лімфоцитів, наявність тромбоцитопенії, збільшення кількості ферментів аспартатамінотрансферази, аланінамінотрансферази, креатинкінази, лактозодегідрогенази і білка феритину. Також, згідно з результатами комп’ютерної томографії, у нього були ознаки жирової хвороби печінки. При цьому всі симптоми через деякий час зникли, і японця виписали через 15 днів. Інші віруси у нього теж не виявили.

З такими самими симптомами в 2020 році в лікарню звернувся 59-річний житель Японії. У нього в крові і виявили новий ортонайровірус.

Після повторного огляду вченими аналізів пацієнтів інших лікарень зі схожими симптомами, які які з’являлися після укусів кліщів, з’ясувалося, що насправді це захворювання було ще у п’яти чоловік.

Дослідники відзначають: “Всі випадки зараження вірусом Йезо, які нам на сьогодні відомі, що не спровокували летальних випадків, але є ймовірність, що хвороба буде виявлена ​​і за межами Хоккайдо, тому потрібно терміново розслідувати її поширення”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.