ЗМІ: Вчені вивели овочі, здатні рости в умовах Марса

ДУБЛІН, 19 січня. Коли перші колоністи відправляться на Марс, їм не доведеться везти з собою запаси їжі, досить буде взяти насіння, виведені в місті Лімерик в Ірландії.

Про проект ірландських вчених повідомила місцева газета Limerick Post.

За даними видання, в найближчі дні продукти багаторічних досліджень селекціонерів з Технологічного університету Лімерика відправляться на антарктичну станцію. Там, в умовах, максимально наближених до марсіанських (температура на Марсі опускається до мінус 40 за Цельсієм), насіння, а потім розсаді належить пройти тести. Наступним етапом стане їх експериментальне культивування на Міжнародній космічній станції. Набір з 15 культур, що бере участь в проекті, включає в себе: помідори, огірки, три різновиди салату, перець, редис, шпинат, полуницю і ароматичні трави.

“Перед нами стояло завдання виростити рослини, здатні не тільки жити і плодоносити в екстремальних умовах, – цитує газета керівника наукової групи з Лімерика Мішель МакКеон Беннетт. – Ми працювали і над тим, щоб ці культури володіли всіма властивими їм смаковими і поживними характеристиками”. За словами МакКеон Беннетт, додатковою унікальною особливістю цих рослин є і те, що їх життєвий цикл розрахований на існування в гранично обмежених ресурсами умовах. Вода, повітря, добрива та електроенергія – все це проводиться шляхом багаторазового переробки всередині повністю замкнутої лабораторії-контейнера.

Видання уточнює, що дані розробки є частиною великого міжнародного проекту EDEN ISS, в якому беруть участь 14 провідних університетів з Європи, США і Канади.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.