Виявлена ​​найдавніша і далека галактика у Всесвіті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Людство поки ще перебуває на початковому етапі вивчення Всесвіту. В ході використання високоточного обладнання була виявлена ​​далека галактика з раніше відомих. GN-z11 знаходиться від Землі на відстані 13,4 мільярда сонячних років і з’явилася за часів, коли Всесвіту імовірно було близько 400 мільйонів років.

Чумацький шлях знаходиться приблизно в центрі Всесвіту. Відомо, що світло – це постійна величина, а значить, можна з високою точністю з’ясувати вік космічного об’єкта, визначивши відстань до нього. Галактика GN-z11 народилася більш 13,4 мільярда років, всього через 420 мільйонів років після Великого вибуху, що робить її найстарішою з коли-небудь побачивших.

Це не означає, що астрономи дійсно виявили найдавнішу з існуючих галактик, оскільки загальна протяжність Всесвіту, як запевняють вчені, становить 32 мільярди років в різні боки, що пояснюється так званим «Червоним зміщенням» які працюють для всіх космічних об’єктів.  

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Ми спеціально розглянули ультрафіолетове світло, оскільки це область електромагнітного спектру, в якій ми очікували знайти хімічні сигнатури з червоним зміщенням», – розповіли астрономи.

За їх словами, орбітальний телескоп «Хаббл» вже неодноразово фіксував сигнатури в спектрі GN-z11. Однак для отримання більш точних результатів довелося звернутися до наземного спектрометру MOSFIRE на телескопі Keck I на Гаваях, здатному виміряти емісійні лінії. Завдяки цьому інструменту вдалося обчислити червоне зміщення галактики в 100 разів точніше, ніж раніше. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.