Вчені довели, що повернути час назад – можливо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Фізики з Федерального університету АВС (Бразилія) провели експеримент, який, як стверджується, демонструє оборотність часу, про це пише MIT Technology Review.

 

Вони змогли нагріти гарячий об’єкт від холодного. Для цього був використано хлороформ (CHCl3), розчинений в ацетоні.

Вчені заздалегідь заплутали ядра атомів вуглецю і водню, а потім впливаючи на них ядерно-магнітним резонансом, створивши умови, за яких час буквально рухався назад. При цьому ефект фіксувався на макро-, але й на мікрорівні.

“Ми спостерігали спонтанний потік тепла, спрямований від холодної системи до теплої”, – зазначають фізики університету АВС.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У звичайних умовах тепло йде від більш теплого до менш нагрітого тіла. Це пояснюється другим законом термодинаміки, згідно з яким ентропія в замкнутих системах наростає.

Ентропія – в даному випадку може інтерпретуватися як міра невизначеності (невпорядкованості) деякої системи, наприклад, будь-якого досвіду (випробування), який може мати різні наслідки, а значить, і кількість інформації.

Насправді ж це поки не вирішена загадка, а другий закон – лише “зовнішній” її прояв. Тому капучіно важко розділити на чорну каву і молоко, а гаряча чашка гріє холодні руки.

Науковці припускають, що спочатку (до Великого вибуху) Всесвіт був “розпечений”, а енергія в ньому була розподілена рівномірно. З часом ентропія зростала, що й визначило напрям “стріли часу”. Сам термін “стріла часу” був придуманий фізиком Артуром Еддінгтоном.

Як зазначають вчені, цей ефект дає розуміння феномену часу, його зв’язку з ентропією і квантовою заплутаністю. При цьому цікаво, що канадський фізик-теоретик Бен Типпет довів принципову можливість створення машини часу, хоча б на рівні математичної моделі.

Його модель заснована на ідеї, що четвертим виміром Всесвіту є час. Це дозволяє припустити наявність просторово-часового континууму, в якому різні напрямки простору і часу з’єднані тканиною Всесвіту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.