Наука

Астрономи знайшли найшвидшу зірку Чумацького Шляху

Share

Астрономи виявили зірку, яка знаходиться на мінімальній середній відстані від центральної чорної діри Чумацького Шляху, повідомляється в журналі The Astrophysical Journal. Крім того, їм вдалося знайти і іншого рекордсмена – найшвидше світило, що рухається, чия швидкість становить вісім відсотків від швидкості світла.

В центрі Чумацького Шляху знаходиться надмасивна чорна діра Стрілець A *, яка знаходиться на відстані 26 тисяч світлових років від Землі. Вона оточена гарячою хмарою газу, яка випромінює в радіодіапазоні, а також невеликою групою тьмяних S-зірок, які обертаються навколо неї по її тісним орбітах. Раніше вчені знайшли кілька десятків таких об’єктів, включаючи S62, яка здійснює один оберт навколо центральної чорної діри за 9,9 років і до цих пір вважалася короткоперіодічним світилом навколо центральної чорної діри. Тепер же астрономам вдалося виявити нового рекордсмена, чий орбітальний період майже на два роки менше.

Флоріан Пайскер (Florian Peißker) з Інституту фізики Кельнського університету разом з колегами аналізували дані, отримані інфрачервоним спектрографом SINFONI і інструментом NACO, встановленими на телескопі Very Large Telescope в Чилі. Вчені виявили п’ять нових світил S-класу з масами від 2 до 2,8 мас Сонця, в їх числі і зірку S4711, яка виявилася, в середньому, близькому до центральної чорної діри з відомих сьогодні (тобто має найменшу середню відстань до Стрільця А * під час руху по орбіті).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спостереження показали, що S4711 являє собою об’єкт спектрального класу B8 / 9-V з масою рівно вдвічі сонячної. Вона рухається по орбіті зі швидкістю 6,7 тисячі кілометрів на секунду і робить один оборот навколо Стрільця A * приблизно за 7,6 року, що робить її зіркою з найкоротшим орбітальним періодом з відомих навколо нашої центральної чорної діри. S4711 рухається по витягнутій еліптичній орбіті, підходить до Стрільця A * на відстань 144 астрономічних одиниць.

Також астрономи виявили і іншого рекордсмена – зірку S4714, яка виявилася найшвидшою зіркою, що рухається в Чумацькому Шляху з відкритих вченими. Вона обертається навколо Стрільця A * зі швидкістю 24 тисяч кілометрів на секунду – це значить, що їй знадобилося б трохи більше 1,5 секунди, щоб зробити один оборот навколо Сонця по орбіті Землі.

Відкриття вчених дозволяє краще зрозуміти, які процеси відбуваються в центральних областях нашої галактики. Автори роботи сподіваються, що в майбутньому їм вдасться виявити більше зірок на тісних орбітах навколо чорної діри. Подібні об’єкти допомагають перевірити загальну теорію відносності Ейнштейна, яка передбачає, що орбіта тіла, що рухається в полі тяжіння іншого об’єкта, не замкнута, як у випадку ньютоновського тяжіння, а зміщується в площині орбіти в напрямку руху.

Нещодавно астрономам також вдалося виявити найшвидшу з відомих на сьогоднішній день гіпершвидкісних зірок головної послідовності, яка рухається по галактиці зі швидкістю майже 1755 кілометрів на секунду, а також групу зірок, які дуже швидко обертаються навколо галактичного центру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Опублікували фото фірмових чохлів для Google Pixel 8a

    Інсайдер @evleaks поділився кількома офіційними зображеннями з новими фірмовими чохлами для Google Pixel 8a. У…

    05.05.2024

    Знайдено спосіб повністю і назавжди позбутися реклами у Windows 11

    Розробник Maddy випустив утиліту OFGB (Oh Frick Go Back), ідея якої напрошувалася дуже давно. Вона…

    05.05.2024

    Телевізори Samsung отримують власні ексклюзивні ігри

    На заході IAB NewFronts 2024 компанія Samsung анонсувала дві нові відеоігри для своїх телевізорів, для…

    05.05.2024

    Перераховані основні недоліки смартфонів із вигнутим екраном

    Лише кілька років тому набули популярності телефони з екраном-«водопадом». Проте такі ефектні дисплеї мають певні…

    05.05.2024

    Hisense випустив телевізор для любителів творів мистецтва

    Бренд Hisense анонсував телевізор CanvasTV з матовим екраном, здатний показувати цифрові полотна та фотографії у…

    05.05.2024

    Повні характеристики Google Pixel 8a розкрито в опублікованому PDF-файлі

    Подробиці про майбутні пристрої Google поступово розкриваються, і Pixel 8a не є винятком. Очікуваний запуск…

    05.05.2024