Вчені з’ясували, чому одноразові бритви швидко затупляются

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчені з Массачусетського технологічного інституту з’ясували, чому одноразові бритви швидко затупляются. Виявилося, що справа і в матеріалі, і в техніці гоління.

Вченим довго було незрозуміло, як затупляются сталеві леза, які ріжуть предмети, менш тверді, ніж самі леза. Тому дослідники почали вивчати , як одноразові верстати взаємодіють з волоссям. Спочатку вчені досліджували зазначені об’єкти в незайманому вигляді на електронному мікроскопі. Фахівці побачили, що навіть на лезах нового верстата є багато дрібних шорсткостей. Крім того, вчені дізналися, що сталь, з якої зроблені леза має сильну гранулювання.

Потім дослідники використовували верстати для гоління 10 і 25 разів і подивилися, що змінилося. Виявилося, що спочатку по лезу з вихідних нерівностей починають йти тріщини. Вони потім призводять до відколів вістря і в підсумку до затуплення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зрештою вчені простежили за процесом зрізання волосся за допомогою електронного мікроскопа в реальному часі. Так дослідники виявили, що найбільші тріщини з’явилися в тих місцях, де сталь стикалася з краєм волоска. Зі збільшенням кута нахилу леза до волосу щодо перпендикулярного положення ріс і рівень пошкоджень на лезі.

Всього на руйнування леза впливають три фактори: кут між вістрям і волоском, мікротріщини і шорсткості сталі і те, як вони розташовуються щодо краю волоска, а також однорідність стали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.