Спростовано існування «ефекту метелика»

Квантова механіка змінила розуміння класичної теорії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Американські вчені засумнівалися в існуванні «ефекту метелика». Відповідне дослідження було опубліковано на сайті Лос-Аламоської національної лабораторії (США).

Гіпотезу про існування «ефекту метелика» – незначний вплив на систему може мати великі і непередбачувані наслідки – спростували за допомогою квантового комп’ютера IBM-Q. За словами фізика-теоретика, на квантовому обладнанні не склало великих труднощів змоделювати рух часу в зворотну сторону. У результаті вченим вдалося довести, що події з конкретним об’єктом в минулому не впливають на глобальне протягом процесу.

Фізики запустили в умовне минуле кілька квантових розрядів, званих кубітами. Фахівці завдали кубіту певної шкоди, а потім «відмотали» хід часу назад. В результаті експерименту розгорнута на комп’ютері квантова система практично не змінилася.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Якщо зловмисник в умовному минулому зашкодить системі, то ми все одно зможемо отримати з неї корисну інформацію, так як пошкодження не масштабуються в процесі декодування», – підсумував дослідник. Вчений підкреслив, що поняття хаосу в класичній фізиці і квантовій механіці має трактуватися по-різному.

У популярній культурі «ефект метелика» вперше був описаний в 1952 році в оповіданні американського письменника Рея Бредбері «І грянув грім». За сюжетом літературного твору, загибель метелика в минулому сильно змінює світ далекого майбутнього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.