Вчені створюють штучне око, яке імітує реакції людського

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Група вчених Гонконзького університету науки і технологій під керівництвом Чжіон Фана створила штучне око, функції та структури якого мають багато спільного з його людським аналогом. У певному сенсі він близький і навіть перевершує людські очі.

Реклама

Око має діаметр 2 см, формою і розміром він схожий на людський. Штучне містить лінзу для фокусування світла і напівсферичну сітківку. Його чутливість практично однакова по всьому спектру видимого світла, а час відгуку і відновлення швидший. Нанопроволоки навіть щільніші, ніж фоторецептори в реальному оці.

Сітківка виконана з пористого оксиду алюмінію з вкрапленням мікроскопічних світлочутливих дротів з перовскита (цей матеріал використовується в сонячних батареях). Проводи штучної сітківки діють подібно нервам, передаючи електричні імпульси під дією світла.

Реклама

Дослідники підключили робоглаз до комп’ютера і перевірили його можливості за допомогою розпізнавання символів. У теорії, вважають автори, такий очей може бути підключений і до нервової системи людини.

Зараз оптичний датчик працює від зовнішнього електричного живлення, але вчені обіцяють зробити його автономним. Око буде працювати від енергії світла.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерелоengadget

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ