Вчені створюють штучне око, яке імітує реакції людського

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Група вчених Гонконзького університету науки і технологій під керівництвом Чжіон Фана створила штучне око, функції та структури якого мають багато спільного з його людським аналогом. У певному сенсі він близький і навіть перевершує людські очі.

Око має діаметр 2 см, формою і розміром він схожий на людський. Штучне містить лінзу для фокусування світла і напівсферичну сітківку. Його чутливість практично однакова по всьому спектру видимого світла, а час відгуку і відновлення швидший. Нанопроволоки навіть щільніші, ніж фоторецептори в реальному оці.

Сітківка виконана з пористого оксиду алюмінію з вкрапленням мікроскопічних світлочутливих дротів з перовскита (цей матеріал використовується в сонячних батареях). Проводи штучної сітківки діють подібно нервам, передаючи електричні імпульси під дією світла.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідники підключили робоглаз до комп’ютера і перевірили його можливості за допомогою розпізнавання символів. У теорії, вважають автори, такий очей може бути підключений і до нервової системи людини.

Зараз оптичний датчик працює від зовнішнього електричного живлення, але вчені обіцяють зробити його автономним. Око буде працювати від енергії світла.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.