Масштабний огляд iPhone SE 2020. Чи вартий він уваги?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Три роки очікування, тисячі чуток і витоків. І ось, нарешті, він тут – iPhone SE 2-го покоління вийшов. Apple випустила дивно знайомий по дизайну і наповнення смартфон, в якому все ж існують значні нововведення. Щільно познайомилися з новим iPhone SE і розповімо про нього в деталях.

Дизайн. знаходимо відмінності

Ну що, будемо знайомитися?

Хоча, стоп. Це ж до болю «знайомі люди».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви коли-небудь тримали в руках iPhone 8, iPhone 7, iPhone 6s або навіть iPhone 6, то новий iPhone SE (2020) буде вам добре знайомий.

iPhone SE 2-го покоління має традиційну форму корпусу із закругленими кутами і гранями, великі рамки дисплея, на одній з яких знаходиться кругла кнопка «Додому». Лицьову і задню поверхню покриває захисне скло – воно глянсове .

До виходу iPhone SE 2-го покоління ходили чутки, що модель буде відрізнятися від «вісімки» матовим заднім склом. Прямо як у  iPhone 11  і  iPhone 11 ProНа жаль, не склалося. Задня поверхня смартфона глянцева – збирає відбитки пальців і тактильно нагадує про те, що це таке ж скло, як в iPhone 8.

Розташування елементів на корпусі ніяк не змінилося. Та й нелогічно було б цього очікувати. Зверху – порожньо, знизу – роз’єм Lightning і грати динаміків і мікрофона, на лівій грані – блок регулювання гучності, на правій – кнопка живлення і лоток для SIM-карти. Просто для галочки: 3,5-міліметрового аудіовиходу в смартфоні немає .


Що ж виходить, зовсім-зовсім нічого не змінилося? Заспокою вас, деякі нові деталі все ж є.

1. Логотип Apple на кришці смартфона зміщений в центр, як в iPhone 11 і iPhone 11 Pro . Якщо носити новий iPhone SE без чохла, то вийде показати всьому світу, що у вас саме новинка, а не просто «вісімка» (або «сімка», в чохлі взагалі не розбереш).

Логотип був опущений нижче просто для того, щоб модель відповідала актуальним і майбутнім флагманам. Іншого приводу для цього не було.

В iPhone 11/11 Pro логотип був зміщений через те, що на колишньому місці він виявився б впритул до збільшеного блоку з камерами. В iPhone SE 2-го покоління камера класична одинарна – логотипу вона ніяк не заважає.

Втім, опустили логотип і опустили. Нехай буде по центру – виділяти таким чином новий iPhone SE з натовпу.

2. Друга зміна в дизайні – кольору корпусу . iPhone SE 2-го покоління вийшов в трьох кольорах: чорному, білому і червоному . З iPhone 8 у нового смартфона тільки один загальний колір – червоний, інші різні.

Чорний і білий кольори корпусу смартфона виглядають класно, тут не причепитися. Apple зробила ставку на класику і точно не прогадала.

Цікавий момент . У нового iPhone SE 2-го покоління у всіх кольорах чорна лицьова панель. Навіть у моделі в білому кольорі. З одного боку, це вигідний контраст. З іншого боку, деяким здасться, що це невідповідність.

Тут кожен вирішує сам за себе. Особисто мені всі забарвлення смартфона і чорні передки зайшли на ура.

Рамки чорні на всіх моделях

Чому ж у нового iPhone SE такий старий дизайн? Перша причина – у Apple точно «завалялися» комплектуючі від iPhone 8, які були пущені в справу для збірки нового смартфона.

Друга причина – компанія хотіла випустити саме бюджетний за своїми мірками смартфон. Ця умова і не дозволила йому отримати сучасний дизайн.

Останнє, що хочу зауважити по дизайну – габарити і вага. В першу чергу, дивлячись на них стає зрозуміло, що перед нами за фактом клон iPhone 8. Так, габарити смартфонів ідентичні – 138,4 × 67,3 × 7,3 мм .

Не буду чіплятися до ідентичності габаритів, краще зазначу, що новий iPhone SE – претендент на звання кращого компактного смартфона 2020 року. Саме так. Смартфонів з таким габаритами на ринку просто немає, тим більше нових.

Зрозуміло, новий 4,7-дюймовий iPhone SE – це не рівень по компактності тому самому 4-дюймовому оригінальному iPhone SE. Але він має повне право вважатися компактним в наш час. Просто тому, що на нас наступають смартфони з 6 і навіть 7-дюймовими дисплеями, які деколи складно тримати навіть двома руками.

На їх фоні 4,7-дюймовий iPhone SE 2-го покоління – малятко.

Для повноти картини – вага смартфона становить 148 г (ви вже не здивуєтеся, але стільки ж важить iPhone 8). Для цільової аудиторії пристрою, користувачів iPhone 5s / 6 / 6s, його вага не буде великою.

Але якщо ви берете новий iPhone SE після тривалого використання iPhone X або будь-якого новішого айфона, то різниця відчувається моментально. Останні моделі iPhone помітно додали у вазі, що найбільш наочно пізнається в прямому порівнянні.

Давайте про хороше. Процесор – міць

Головне, що є в iPhone SE 2-го покоління – флагманський найпотужніший процесор A13 Bionic .

Шестиядерний чіп включає в себе чотири енергоефективних ядра Thunder з частотою 1,8 ГГц і два продуктивних ядра Lightning з частотою 2,65 ГГц. Кількість транзисторів зашкалює – 8,5 мільярда .

Все це добро зверху змащується системою машинного навчання Neural Engine 3-го покоління . Вона відповідає за весь штучний інтелект на смартфоні, в тому числі за той відділ, який обробляє і покращує знімки. А це, погодьтеся, важливіше, ніж функція «Пропозиції Siri», яка теж реальна завдяки Neural Engine.

Ключовий момент – процесор A13 Bionic практично не урізаний в порівнянні з таким же чіпом, використовуваним в iPhone 11 і iPhone 11 Pro.

Що значить «практично»? Дивіться самі.

В бенчмарку Geekbench 5 новий iPhone SE 2-го покоління набрав 1330 балів в однопотоковому режимі і 3125 очок в багатопотоковому.

У iPhone 11 Pro же вийшло краще: 1328 Отримати і 3414 очок відповідно. У багатопотоковому режимі різниця в показниках виявилася пристойна.

І, схоже, що це не помилка бенчмарку, який в теорії міг би бути не адаптований під новий iPhone SE. Просто тому, що в бенчмарку AnTuTu схожа ситуація. iPhone SE набрав 492 166 балів, тоді як iPhone 11 Pro – 521 010 очок.

Це і дає всі підстави вважати, що Apple навмисно знизила тактову частоту процесора A13 Bionic в новому iPhone SE . Навіщо? Причин може бути декілька. Дві основні лежать на поверхні.

  1. Apple на практиці побачила, що смартфону з його невеликим 4,7-дюймовим екраном не потрібна вся потужність процесора A13. Заради справедливості, ця міць і в iPhone 11 Pro іноді здається надмірною, так як навіть найвибагливіші програми та ігри завантажуються моментально.
  2. Друга причина важливіша. Apple могла “андерклокнути” процесор в iPhone SE 2-го покоління, щоб збільшити його час автономної роботи. Обмеження пікової продуктивності точно дозволило б домогтися оптимальної автономності, якщо перед компанією стояло таке завдання.

Але не переживайте за «навмисне уповільнений» iPhone SE. У нього дійсно все добре. iPhone SE 2-го покоління – швидше більшості Android-смартфонів, включаючи флагманські. Якщо брати до уваги тільки показники Geekbench 5, яким особисто я довіряю більше, то iPhone SE і зовсім швидше за всіх Android-флагманів. У тому числі останніх смартфонів з лінійки Samsung Galaxy S20, які набрали максимум 836 і 3101 балів в тестах Geekbench 5.

Але досить про папуг. Що там з реальною швидкістю роботи? Результати «живого» тесту виявилися очікуваними, все-таки у нас тут найпотужніший мобільний чіп.

iPhone SE 2-го покоління моментально запускає будь-які додатки в будь-якій кількості. Скільки б я не переключався між додатками, вони не закривалися в фоновому режимі і їх зміна займала частки секунди.

Не підвів смартфон і в іграх. Протестували апарат в моїй улюбленій Oceanhorn 2 з Apple Arcade і популярних World of Tanks Blitz і Call of Duty: Mobile. Скрізь викручували налаштування на максимум, не шкодуючи. І у всіх трьох випадках отримали те, що і очікували – стабільні 60 кадрів в секунду , спритні завантаження і ніяких пригальмовувань. Навіть коли на екрані починався екшен в танках і CoD, відчутних просідань не було.

Грати на 4,7-дюймовому екрані нового iPhone SE було цілком нормально. Великих незручностей не відчувалося, якісно насолоджувалися ігровим процесом. Проте, час від часу сама по собі закрадалася думка про те, що був би екран побільше, а рамки вужчими, якість геймплея вийшла б на новий рівень.

Впевнені, що Apple не дарма окремо рекламує сервіс Apple Arcade на сторінці нового iPhone SE на своєму сайті. Ці двоє не те, щоб «створені одне для одного», але пограти на смартфоні в кращі ігри вийде комфортно – продуктивності вистачає з головою .

Трьох гігабайт «оперативки» смартфону вистачає можна сказати за очі. Додатки стабільно тримаються в тлі, фотографії та відео після зйомки обробляються моментально. Втім, очікувати іншого в плані фото і не можна було. Все-таки камера у смартфона одна.

Ще один важливий момент, пов’язаний з продуктивністю. iPhone SE 2-го – реально потужний смартфон . І це означає, що він буде оновлюватися ой як довго. Користувачі мають право очікувати оновлень років 6-7, не менше. В іншому випадку до Apple будуть претензії.

До всього іншого, це величезний плюс нового iPhone SE в порівнянні з Android-смартфонами, які часто перестають оновлюватися через рік-другий.

Ах так, обсяг вбудованої пам’яті iPhone SE звичний – 64, 128 або 256 ГБ в залежності від конфігурації.

Дисплей. Десь ми його бачили

Повертаємося до більш стабільних речей. В iPhone SE 2-го покоління встановлений 4,7-дюймовий РК-дисплей Retina HD  з роздільною здатністю 1334 × 750 пікселів (326 пікселів на дюйм). Яскравість – 625 кд / м², контрастність – 1400: 1.

Ну як, помітили? Так-так, це рівно той же екран, що встановлений в iPhone 8 . Між дисплеями смартфонів немає зовсім ніякої різниці.

Екран iPhone SE 2-го покоління теж має розширений колірний обхват (P3), двохдоменні пікселі для розширення кута перегляду та підтримка технології True Tone.

Остання, якщо ви раптом забули, використовує датчики в смартфоні, щоб регулювати кольори та яскравість в залежності від освітленості. True Tone адаптує екран до будь-яких умов, роблячи зображення «як на папері». Загалом, це класна і корисна, але давно знайома функція. Вона дебютувала як раз-таки в iPhone 8/8 Plus і iPhone X.

І, звичайно ж, у дисплея iPhone SE 2-го покоління є широкі рамки. Особливо широкі верхня і нижня межі. «Завдяки» ним дисплей займає лише 65,5% лицьової поверхні екрану – показник не дуже. Для порівняння, дисплей iPhone XR з його далеко не найвужчими рамками по периметру розпластався на 80,2% площі передньої панелі.

З характеристиками дисплея нового iPhone SE все гранично зрозуміло. З відчуттями в принципі теж. У смартфона кращий ЖК-дисплей серед всіх смартфонів на планеті . Картинка яскрава, контрастна і насичена. Деталізація відмінна. Кути огляду – космос.

Але рамки псують все свято – вони стримують дисплей. Якщо ж брати смартфон в руки після будь-якого «безрамкового», то і зовсім виникає невеликий приступ клаустрофобії.

Акумулятор. Дуже мало мАг

Акумулятор iPhone SE 2-го покоління – ще один наш хороший знайомий. У смартфоні встановлена та ж батарея, що і в iPhone 8. Її ємність становить скромні за нинішніми мірками – 1821 мАг .

Чи робить це час автономної роботи нового iPhone SE і iPhone 8 ідентичним? Насамперед давайте подивимося на дані з сайту Apple. Це дуже весело.

🙈🙈🙈

Тім Кук і компанія максимально дивно повідомляють користувачів про тривалість роботи айфонів без підзарядки.

Зайдіть на сайт Apple , переконайтеся самі. У характеристиках iPhone 11 Pro зазначено – « працює без підзарядки до 4 годин довше, ніж iPhone XS ». Ок, подивимося скільки там працює iPhone XS. А у нього написано – « працює до 30 хвилин довше, ніж iPhone X ».

Добре, давайте глянемо на характеристики iPhone X і нарешті все точно з’ясуємо. Упс, в описі «десятки» написано – « працює до 2 годин довше, ніж iPhone 7 ».

І така дурниця у кожної моделі. На сайті Apple не можливо фактично дізнатися точну автономність потрібної моделі. Просто нонсенс .

Так і у нового iPhone SE 2-го покоління. На сайті Apple чорним по білому написано, що новий iPhone SE «працює без підзарядки приблизно стільки ж, скільки iPhone 8». «Приблизно стільки ж»!

Такими витівками Apple немов намагається заплутати користувачів. Не дати їм можливості швидко зрозуміти, скільки той чи інший смартфон здатний працювати без підзарядки. І це, потрібно визнати, у компанії виходить відмінно.

На практиці час автономної роботи iPhone SE 2-го покоління такий же, як і у iPhone 8. Ви можете розраховувати приблизно на  10 годин активної роботи смартфона в режимі серфінгу мережі на середній яскравості. Стандартний і давно знайомий ще з часом iPhone 7 показник.

Знову зазначимо, що розраховувати на дивовижне підвищення автономності, наприклад, через енергоефективного чіпа A13, не варто. У перший день нашого використання iPhone SE 2-го покоління пропрацював за графіком нового iPhone 8 – з ранку до пізнього вечора. Це за умови, що ми його “юзали”.

У перші кілька місяців iPhone SE 2-го покоління легко забезпечить добу активної роботи без підзарядки . Але пам’ятайте, що з часом ємність акумулятора смартфона буде зменшуватися. Деградація батареї призведе до того, що через років зо три вистачати заряду буде вже не до вечора . Загалом, все як на iPhone 6 / 6s / 7/8 ( потрібне підкреслити ) з аналогічними акумуляторами.

Але не будемо закінчувати розмову про батарею на поганий ноті. iPhone SE 2-го покоління підтримує: швидку зарядку – раз, бездротову зарядку – два.

Швидка зарядка можлива на потужності 18 Вт . За 30 хвилин заряджається 50% акумулятора.Щоправда, в комплекті немає аксесуарів для швидкої зарядки. Докуповувати потрібно, як адаптер з підвищеною потужністю, так і кабель.

Ну а що ви хотіли? Apple вперше розщедрилася і поклала аксесуари з підтримкою швидкої зарядки тільки в iPhone 11 Pro / 11 Pro Max, обділивши «звичайний» iPhone 11. Цілком собі зрозуміло, що «бюджетний» iPhone SE таких аксесуарів в комплекті не отримав.

Бездротова зарядка iPhone SE 2-го покоління повільна, як у «вісімки». За допомогою звичайнісінького зарядного килимка Qi смартфон зарядився на 17% за 30 хвилин .

Захист від води

Багато хто чомусь помилково думає, що тільки останні флагманські моделі iPhone захищені від води. На справі ж айфони прекрасно захищаються від вологи ще з часів царя Гороха. Якщо бути точніше – з часів виходу iPhone 7.

Той же iPhone 8 може легко пірнати на глибину до метра (офіційно) без загроз для життя. Аналогічна водозахищеність IP67 і у iPhone SE 2-го покоління. Якщо смартфон впаде в воду, то, згідно з офіційних тестів, абсолютно точно пролежить там 30 хвилин без будь-яких проблем.

Варто розуміти, що всі ці показники сильно занижені. Це нормальна практика взагалі всіх виробників смартфонів. Робиться так, щоб користувачі не плавали зайвий раз зі своїми смартфонами де попало. Все-таки поломка через контакт з водою – це негарантійний випадок . Як у Apple, так і у всіх інших виробників.

У реальності, і це багато разів доводили тести, iPhone з водозахистом можуть витримувати дайверські занурення. Айфони топили на глибині 10-20 метрів, залишаючи там бовтатися годинами. І все з ними було нормально.

Тому за водозахищеність iPhone SE 2-го покоління не переживайте. Вона є і не тільки від бризок, як вважають деякі.

Face ID? Ні. Touch ID. Так

На хвилинку забіжимо до найстарішого компоненту iPhone SE 2-го покоління. Так, мова про сканер відбитків пальців Touch ID. У смартфоні використовується модель сканера другого покоління. Така вперше з’явилася ще в iPhone 6s, в далекому 2015 році.

П’ятирічний сканер відбитків все ще хороший. Він швидко і комфортно налаштовується, розпізнає палець моментально, а розблокування смартфона відбувається за частки секунди.

За особистим відчуттям швидкість розблокування iPhone SE 2-го покоління вища, ніж на iPhone 8. Тут варто сказати спасибі процесору A13, який банально швидше відтворює анімацію розблокування, ніж чіп A11 в «вісімці».

Чи нормально користуватися Touch ID в 2020 році? Так, цілком. Багато як і раніше не втягнулися у всю цю історію зі сканерами особи і вважають за краще старий добрий сканер пальця. Особисто мені більше подобається Face ID, але і Touch ID я користуюся комфортно. Ніяких неприємних відчуттів, як від якоїсь застарілої технології, не виникає.

Зв’язок. Три великих зміни

Парадокс, але про трьох дуже важливих нововведеннях iPhone SE 2-го покоління мало хто говорить. Це дивно, оскільки в смартфоні не так багато чого нового. На цьому тлі пропускати настільки важливі зміни дивно.

Ось, що нового в iPhone SE 2-го покоління в плані зв’язку в порівнянні з iPhone 8:

  1. iPhone SE 2-го покоління підтримує гігабітний LTE . Мережі провідних українських операторів давно розігнані до гігабітних швидкостей, тому скористатися вийде у всіх власників смартфона. Плюс таких мереж – в збільшеній швидкості від 900 Мбіт / c і вище. До запуску 5G в Україні ще довго, тому гігабітному LTE потрібно радіти.
  2. Новий iPhone SE підтримує Wi-Fi 6 (802.11ax) . Бездротові мережі нового покоління – на 35% швидші мереж Wi-Fi 5. Приріст досить значний, щоб задурити, купити маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6 і організувати вдома швидкісну бездротову мережу. До слова, такі роутери вже у вільному продажі.
  3. В  iPhone SE 2-го покоління інтегрована eSIM  – додаткова електронна SIM-карта. Найважливіше нововведення. Простіше кажучи, новий iPhone SE – найдешевший двохсімочний айфон, що для багатьох дійсно стане основною причиною покупки моделі.

Особисто eSIM на iPhone SE 2-го покоління поки не тестували. Але з огляду на те, що реалізація eSIM в смартфоні точно така ж, як в iPhone 11/11 Pro, то ніяких проблем з її підключенням не буде.

Камери. Старі, але крутіші

Найбільш незрозуміле нововведення смартфона – камера. Навколо неї велика плутанина . Все через те, що Apple не надала належної докладної інформації. Зараз все поясню і зрозумієте.

Apple обмежилася тим, що назвала лише базові характеристики камери. iPhone SE 2-го покоління отримав одинарний сенсор – 12 Мп і шестілінзовий об’єктив з діафрагмою f / 1,8 .

Зверху Apple додала плутанини тим, що дала камері iPhone 8 потужне звання – « найкраща одинарна камера в історії ». Так що ж виходить, вона краща, ніж у iPhone XR або навіть у iPhone 11?

Насправді в iPhone SE 2-го покоління такий же модуль камери, як у iPhone 8 . Але не поспішайте засмучуватися.

Обидві камери 12-мегапіксельні з ідентичним об’єктивом f / 1,8. Але у них різний сенсор обробки зображення .

Камеру iPhone SE 2-го покоління підтримує сучасний сенсор, інтегрований в чіп A13 Bionic. Завдяки йому камера має підвищений динамічний діапазон, має підтримку портретного режиму і режиму Smart HDR. Загалом, має всі блага одинарної камери iPhone 11.

Приклади фото на iPhone SE 2-го покоління

В умовах якісного денного освітлення до знімків на новий iPhone мало претензій. Хороші кольори, висока деталізація і нормальна різкість. На складних кадрах, тим не менш, помітно, що смартфон – НЕ флагман. Наприклад, деталізація пелюсток, реально складна задача, вельми середня навіть за умови ідеального природного освітлення.

Знімки на iPhone SE 2 страждають в міру погіршення освітлення. Підтримки фірмового нічного режиму зйомки від Apple тут немає. Тому і кадри виходять середніми.

При низькому освітленні не рятує навіть підтримка функції Smart HDR . До речі, такої у iPhone 8 не було – ще одна важлива перевага нового смартфона Apple.

Інша важлива особливість тилової камери – підтримка портретної зйомки з можливістю регулювання ефекту боке за допомогою функції «Глибина». У цьому режимі на основну камеру нового iPhone SE можна робити залікові портретні фото, вибираючи різне портретне освітлення, наприклад, студійне або контурне світло.

Вердикт. Кому купувати iPhone SE 2 (2020)?

До старту продажів iPhone SE 2-го покоління зарубіжні огляди смартфона було смішно читати. Ось прямо смішно. У кожному огляді багаторазово говорилося, що ось які Apple молодці – випустили «дешевий» або «бюджетний» iPhone.

На жаль, в реаліях української економіки так описувати новий iPhone SE 2-го покоління не можна. По факту – це дуже дорогий смартфон, у якого десятки більш доступних альтернатив. Ціна смартфона вражаюча – 14,449 гривень по передзамовленню за базову версію з 64 ГБ пам’яті і 17 тисяч гривень післястарту продажів 10 травня.

У зв’язку з цим рекомендувати новинку всім і кожному ні в якому разі не можна.

Купуйте iPhone SE 2-го покоління, якщо …

  • Вам потрібен найдешевший з айфонів. Брати iPhone 6s або iPhone 7 зараз нерозумно – смартфони близькі до того, щоб втратити свою актуальність. Купувати iPhone 8 – насправді безглуздо. Його ціна точно така ж, як у iPhone SE 2-го покоління, але при цьому він гірший за частиною характеристик. Вихід один – з менш дорогих айфонів потрібно брати новий iPhone SE.
  • Вам потрібен компактний iPhone . Серед айфонів з невеликими габаритами в продажу залишилося всього кілька моделей: iPhone 6s, iPhone 7, iPhone 8 і тепер ось новий iPhone SE. Не хочеться повторюватися, але серед цих смартфонів правильно купувати тільки iPhone SE. Звичайно, ситуації бувають різні. У деяких грошей вистачить тільки впритул на iPhone 7. У таких випадках нічого не вдієш. Але якщо у вас є фінансові можливості або ви можете почекати і докласти, то серед перерахованих компактних моделей обов’язково потрібно брати iPhone SE 2-го покоління.
  • Вам потрібен довговічний смартфон . У нового iPhone SE за 15 тисяч гривень море конкурентів, серед яких справжнісінькі флагмани Xiaomi, Honor і інших китайських брендів. Вони багато в чому перевершують новий смартфон Apple, але по одному показнику безнадійно програють. Йдеться про тривалість підтримки. Купуючи iPhone SE 2-го покоління зараз, ви можете бути впевнені, що він буде стабільно оновлюватися мінімум років шість. Ніякий Android-смартфон нічого навіть близько схожого не запропонує.

Не купуйте iPhone SE 2-го покоління, якщо …

  • Ви давно втомилися від класичного дизайну iPhone. На жаль, зовсім ніякого відчуття новизни від iPhone SE 2-го покоління в руках не виникає. Радує тільки колір корпусу, який багато хто успішно забуде, надівши на смартфон чохол. В іншому ж це звичний iPhone 6s / 7/8 – класика жанру.
  • Ви хочете новий користувальницький досвід . iPhone SE 2-го покоління майже не надасть вам нового досвіду у використанні після переходу, наприклад, з iPhone 5s або iPhone 6. Так, ви будете шоковані швидкістю роботи і насолодитеся іграми з Apple Arcade, якщо вони вам потрібні. Але нічого більше. Куди більш вражаючим виявиться перехід, наприклад, на iPhone XR з його екраном з вузькими рамками і Face ID.

Ну що, як вам новий iPhone SE? Діліться своєю думкою в коментарях!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.