Огляд MacBook Air 2020. Чи вартий він уваги?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Лінійка MacBook Air для мене особливо близька. Саме з неї почалося моє знайомство з macOS і ось вже більше року я використовую Air 2018 року.

Зізнаюся, що за такий тривалий час взаємодії я виділила для себе ряд недоліків. І це не стільки клавіатура типу «метелик», скільки продуктивність: для моїх задач потужності Air`а не вистачає, але переходити на Pro не хочеться.

Який вихід? Я сподівалася знайти його в версії MacBook Air 2020 року. І два тижні тестів відмінно дали зрозуміти – оновлюватися чи ні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Про комплектацію нічого говорити не буду.

Ну і згадаємо технічні характеристики MacBook Air (2020):

  • Габарити:  21,24 × 30,41 × 0,41-1,61 cм, 1,29 кг
  • Дисплей: 13,3 “, 2560 × 1600 пікселів (227 ppi), IPS, 16:10
  • Процесор: 2-ядерний Intel Core i3, 1,1 ГГц / 4-ядерний Intel Core i5, 1,1 ГГц / 4-ядерний процесор Intel Core i7, 1,2 ГГц – 10-е покоління
  • Графічний процесор: Intel Iris Plus Graphics
  • Пам’ять: 8/16 ГБ ОЗП LPDDR4X, 256/512 ГБ або 1/2 ТБ ПЗП SSD
  • Акумулятор: 49,9 Вт · год ОС: macOS Catalina
  • Зв’язок: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, роз’єм 3,5 мм, два порти USB-C 3.1, камера HD
  • Кольори: золотий, сріблястий, «сірий космос»

Які зміни

Спочатку поговоримо про те, що не змінилося і залишилося колишнім, а потім до змін. По-перше, дизайн – він все такий же. Хіба що товщина стала трохи більшою, збільшилася і вага – тепер на 30 грам важчий. Але це деталі.

Ніякого Touch Bar в клавіатурі, ніяких додаткових портів, крім двох Type-C на лівій грані. Воно й правильно, особливо ніхто з цього приводу не обурювався, щоб це чіпати, але ось рознести USB-C по різних сторонах або додати ще один явно б не завадило.

 

Кольори корпусу три, мій Air золотого кольору, на мій погляд найвиграшніший. Але це справа смаку і взагалі без різниці для роботи.

 

Матриця типу IPS зі співвідношенням сторін 16 до 10. У 2019 компанія її вдосконалила, додавши True Tone. Природно, ця деталь – не привід оновлюватися. Більш того, фотографам ця функція шкодить, адже вона жовтить кольори, що погано позначиться на обробці знімків. Благо, вона відключається в налаштуваннях. Якщо вірити компанії, True Tone береже ваші очі, тому зайвим не буде.

 

З корисних цифр: максимальна яскравість екрану ~ 400 ніт, охоплення sRGB – 98%, Adobe RGB – 76%, DCI-P3 – 76%, середня дельта – 1,23. Якість екрану на висоті для більшості завдань і не бачу сенсу поки переходити на той же OLED.

З недоліків конструкції зазначу розташування решіток динаміків. Криворукість ніхто не відміняв і я не одноразово капала водою на ноутбук, в тому числі на решітку, і що там під нею – ніхто не знає.

 

Ну і для тих, хто не знає, лінійка Air відрізняється від Pro також своїм клиноподібним дизайном. Це мені в ній і подобається. Але знову ж таки – не головне. Переходимо до важливого.

Чи так хороша клавіатура «ножиці»?

Затяті фани MacBook чекали саме цього – нового механізму клавіатури. Точніше не нового, а добре забутого старого. Вперше оновлений механізм клавіатури викотили в MacBook Pro 16 ” , тепер ось в Air, а в травні повинні показати 13-дюймовий MacBook Pro.

Експеримент з «метеликом» офіційно провалений, але не забутий. Згідно ряду патентів, Apple готує щось цікаве, але побачимо ми це в кращому разі років через два. А поки насолоджуємося тим, що є.

 

Моя думка – «метелик» в рази зручніше. За 1,5 року використання у мене на Air стали трохи залипати літери «а» і «о», що для мене не критично. Плюс вона сильно шумить при швидкому наборі. В іншому механізм прекрасний.

 

Ще одна невелика зміна в порівнянні з моделями 2018-2019 – кнопка живлення з вбудованим Touch ID тепер матова і за рахунок чого гармонує з іншими клавішами. Раніше вона була глянсовою.

 

MacBook Air (2020) MacBook Air (2018).  Як я не намагалася звикнути, нова клавіатура мені не зайшла. Основна претензія – хід клавіш. До того ж, вони дуже високо стирчать, через що я періодично зачіпаю сусідні кнопки. Це я не кажу вже про видимість підсвічування під кутами.

 

Це все, звичайно, справа смаку. Знаю, що мої колеги перейшли на нову клавіатуру і не хочуть повертатися, а я ось з радістю повернуся до свого улюбленого «метелику». Принаймні до тих пір, поки вона не зламається. Це критичний момент, коли доведеться задуматись про перехід на версію 2020.

 

Залізне оновлення

Клавіатура – це півсправи. До неї ви звикнете за пару тижнів. Важливіше питання продуктивності. У всіх потреби різні, я розпишу свої.

 

Зазвичай у мене завжди відкритий Photoshop і браузер з мінімум 8-10 вкладками. Я використовую Opera, тому що після відкриття Chrome ноутбук майже відразу включає вентилятори на всю. Крім цього завжди працюють Telegram і Pages.

 

У такому режимі все працює штатно, весело починається, коли я раптом відкриваю ще один браузер або Lightroom. Ось тут вже MacBook починає «злітати», під час обробки фото помітні пригальмовування при експорті або застосуванні параметрів до фото. І як з цим справляється новинка? Спочатку сухі цифри і тести.

 

Для початку, оперативка. Стандарт LPDDR4 був представлений в 2012 році, а виробництво пам’яті почалося в 2014 році. Проте, в 2018 році MacBook Air вийшов з перевіреним LPDDR3. І лише тепер пам’ять оновили до LPDDR4X. В черговий раз переконуюся, що різниця обивателю взагалі ніяк не помітна.

 

Це стосується і процесора. Фактично оновили процесори відразу з 8 на 10-е покоління. Доступно три версії – i3, i5 і i7. Природно, в моєму випадку краще дивитися хоча б на середню версію, оскільки я використовую MacBook Air на i5 з 256 ГБ. Результати тестів GeekBench і CineBench наступні:

Тут будь-кому стане зрозуміло, що приріст практично в два рази. Тобто все не дарма. З іншого боку велике питання до SSD. Справа в тому, що у версії 2019 го року диск був повільніший попереднього покоління. Цього разу начебто, як ситуацію виправили, але не зовсім.

 

Швидкість запису збільшилася пристойно, максимум, що я вичавила ~ 1400 МБ / сек, а читання ~ 1300 МБ / сек. Для порівняння, в моєму MacBook показники 700 і 1900 МБ / сек відповідно. Тобто запис зріс вдвічі, а ось читання стало трохи повільнішим.

MacBook Air (2018)MacBook Air (2020) Але це все цифри, про які ви не дізнаєтеся, якщо не почнете заглиблюватися в питання. Куди важливіше досвід повсякденного використання. Я вище описала свої завдання і оцінила продуктивність на новинці.

 

Підсумок – різниці взагалі не помітила. Тобто, як включався кулер в Chrome, так і включається, як пригальмовує Lightroom, так і продовжує. Звинувачувати в цьому бачу сенс розробників софту. Швидше за все, вони не особливо поспішають оптимізувати програми під нові можливості, через що страждає і виробник, і користувачі. Це вкрай розчаровує.

 

Про що забули

 

Незважаючи на оновлення, на якісь речі «закрили очі». Це по суті дрібниці, але не можна не помітити.

 

По-перше, автономність. Компанія обіцяє до 12 годин активного використання, але це за тієї умови, що ви будете використовувати, як мінімум Safari. Стандартний браузер відмінно оптимізований, а зі сторонніми додатками ситуація автономності помітно знижується. Кращим браузером серед інших для мене виявився Opera. У ньому навіть є спеціальним режим економії енергії. Запускаєте Chrome – заряд тане на очах.

 

По-друге, з якоїсь причини Apple до цих пір не оновили камеру для відеорозмови, що під час самоізоляції вкрай важливо в корпоративному сегменті. Тут камера HD з видачею 720р, якість низька.

 

По-третє, чомусь Wi-Fi п’ятого стандарту, коли вже навіть в нових iPhone він шостого. А в ноутбуках швидкість з’єднання куди важливіше, ніж в смартфоні. З іншого боку, Wi-Fi 6 – це як 5G зараз, мало де є.

 

Офіційні ціни

Ось тут у мене для вас несподівано хороші новини. У 2018 році базова модель з 128 ГБ пам’яті коштувала 37 тисяч гривень. Тепер же ціна знизилась, при цьому обсяг вбудованої пам’яті виріс, а стандарт оперативної покращився:

  • Intel i3, 8 Гб оперативної пам’яті, 256 ГБ ПЗП – 26, 949 гривень ( 990$)
  • Intel i5, 8 Гб оперативної пам’яті, 512 ГБ ПЗУ – 39,999 гривень.

Однозначно, краще назбирати грошей і взяти другий варіант через процесор. Якщо у вас завжди відкрито багато додатків, то краще навіть подивитися на версію з 16 ГБ ОЗП.

 

Думка

Для мене фінал тестування простий – поки що оновлюватися сенсу немає. Клавіатура моя поки працює, продуктивність стала вищою, але поки розробники додатків не почнуть ворушитися, пересічний користувач різниці не помітить.

 

Для тих, хто тільки збирається брати MacBook Air – однозначно потрібно дивитися на новинку, а не розводити розмови на тему – ну от як раз зараз саме час брати варіанти 2018-2019 рр.

 

MacBook Air – це універсальний MacBook для більшості робочих завдань. Саме на ньому слід зупинитися, якщо ви не рендеруєте відео, не запускаєте сотню вікон в браузері і не малюєте 3D-моделі.

 

Однозначно, я до цих пір задоволена своїм вибором і оновлення 2020 року не розчаровує, хоча і без описаних вище мінусів не обійшлося.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.