Огляд Huawei P60 Pro – флагман із чемпіонськими камерами

Один з найкращих камерофонів, але без сервісів Google

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Huawei P60 Pro вийшов у Китаї ще в березні 2023 року, але потрапив до нас тільки тепер. Версія Pro наразі є єдиним смартфоном P60, який отримав міжнародний реліз, і цього року Huawei приділяє особливу увагу фотозйомці в умовах низької освітленості та зуму, прагнучи перевершити камери телефонів таких компаній, як Apple, Google та Samsung.

Оскільки це телефон Huawei, він не підтримує сервіси Google або Google Play Store, що має великий вплив на програмне забезпечення – особливо якщо ви звикли до традиційного досвіду роботи з Android. Проте, любителі камер смартфонів все ще можуть звернути увагу на цю модель, оскільки вона може робити одні з найкращих знімків, які тільки можна зробити на телефон, а придбати можна у наших партнерів із PixoPhone від 29999 грн. (без коробки), а з коробкою від 37999 грн.

Дизайн

Huawei P60 Pro доступний у двох кольорах на вибір: Чорний і Перламутровий (Rococo Pearl). Ми протестували класичний чорний, він має приємний матовий колір і не схильний до появи відбитків пальців, як деякі інші моделі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цей телефон виглядає і відчувається як телефон високого класу, преміум-класу, з вигнутою формою, яку зручно тримати в руці і використовувати. Цьому сприяє його невелика вага (200 г) і тонкий корпус (8,3 мм), і він не громіздкий, як інші моделі, такі як Samsung Galaxy S23 Ultra та iPhone 15 Pro Max.

Модуль камери знаходиться на лівій стороні, з основним датчиком, що домінує в дизайні – це відхід від двох великих круглих об’єктивів, які можна побачити на Huawei P50 Pro. Камера дійсно випирає, тому телефон не повністю лежить рівно, коли його кладуть задньою тороною донизу, але, як ви можете бачити, він розроблений так, щоб виглядати і знімати, як камера в ландшафтному положенні.

Є один порт USB-C і слот для двох SIM-карт, який також приймає фірмові карти нанопам’яті Huawei для більшого обсягу пам’яті. Роз’єму для навушників немає, але це очікувано для телефону цієї цінової категорії. P60 Pro має рейтинг IP68, тому він має пристойний рівень водонепроникності. Huawei також додає в коробку прозорий чохол, якщо вам потрібен додатковий захист.

Загалом, Huawei вкотре випустила приголомшливий флагманський смартфон P60 Pro, який вигідно вирізняється з-поміж інших.

Екран та динаміки

Huawei P60 Pro оснащений 6,67-дюймовим вигнутим скляним дисплеєм з роздільною здатністю 2700 x 1220, який має високу роздільну здатність, але вищу щільність пікселів, ніж стандартний HD 1080p. Якість подібна до тієї, що ви знайдете в iPhone 15 Pro, але не настільки вражаюча, як у конкурентів, таких як Galaxy S23+, який має панель QHD+.

Виглядає він чудово. Кольори сміливі та яскраві, що робить його чудовим для перегляду відео. Під прямими сонячними променями є невеликі відблиски, але не настільки, щоб зробити дисплей нечитабельним. За замовчуванням увімкнений дисплей показує час і сповіщення, коли екран вимкнено, хоча ви можете вимкнути цю функцію, якщо турбуєтесь про час роботи акумулятора.

Датчик відбитків пальців під дисплеєм працював добре, хоча розпізнавання обличчя іноді гальмувало в умовах низької освітленості. На відміну від Huawei Mate 50 Pro, який має справжнє 3D-сканування обличчя, одинарна селфі-камера P60 Pro має лише 2D-розблокування обличчя, що є менш безпечним (як і більшість телефонів на Android).

Телефон поставляється зі склом Kunlun, власною альтернативою Corning Gorilla Glass, яке є улюбленим в індустрії. Екран має адаптивну частоту оновлення, яка може відображати від 1 до 120 Гц, що дозволяє збалансувати плавну графіку з часом автономної роботи. Ви також можете увімкнути телефон на високу (120 Гц) або стандартну (60 Гц) частоту, якщо ви дбаєте про енергозбереження. P60 Pro також може похвалитися частотою дискретизації дотиків 300 Гц, що означає, що він швидко реагує на дотики в іграх.

Стереодинаміки встановлені у верхній і нижній частині телефону. Вони гучні та пробивні, а деякі музичні треки мають чітко окреслені баси, середні та високі частоти. Однак йому не вистачає кольору та яскравості, які ви знайдете у смартфонах з додатковою обробкою звуку та більш потужним апаратним забезпеченням, таких як чудовий Asus ROG Phone 7 Ultimate.

Характеристики та продуктивність

Huawei P60 Pro оснащений процесором Snapdragon 8 Plus покоління 1. Це той самий чіп, який використовується в Samsung Galaxy Z Flip 4, Xiaomi 12s Ultra та OnePlus 10T. Він працює в парі з 8 ГБ оперативної та 256 ГБ постійної пам’яті або 12 ГБ оперативної та 512 ГБ постійної пам’яті.

Це не найновіший процесор Qualcomm – він був би Snapdragon 8 Gen 2, який можна побачити в серії Samsung S23, OnePlus 11 та Xiaomi 13 Pro. Тим не менш, 8+ Gen 1 – цілком працездатний чіп. Я зміг з легкістю виконувати багатозадачність, грати ігри і переглядаючи соціальні мережі без затримок.

Але через постійну напруженість у відносинах Huawei з торговельною галуззю США, підтримка 5G відсутня – вам доведеться задовольнятися 4G. Я помітив різницю, коли виходив на вулицю: веб-сторінки завантажувалися набагато повільніше, ніж зазвичай на моєму звичайному телефоні з підтримкою 5G.

Камера

Huawei мала на меті вразити камерою P60 Pro, і можна з упевненістю сказати, що їй це вдалося.

Телефон має потрійну камеру на чолі з 48-Мп основним об’єктивом, який має таку ж фізичну технологію змінної діафрагми, як і в Mate 50 Pro. Він має рухому частину, яка дозволяє вибирати десять різних ступенів між f/1.4 і f/4.0 у професійному режимі в додатку камери.

Це робить ручне керування трохи більш схожим на дзеркальну камеру. Можливість змінювати діафрагму на P60 Pro дозволяє створювати природне розмиття фону на близьких об’єктах без використання програмного забезпечення або відкривати об’єктив для зйомки пейзажів, зберігаючи у фокусі всі рівнини. Можливість збільшення діафрагми до f/4.0 також допомагає впустити більше світла, щоб отримати кращі знімки в умовах недостатнього освітлення.

Цей розумний основний об’єктив доповнюється надширококутним об’єктивом з роздільною здатністю 13 Мп і діафрагмою f/2.2, а також, можливо, найцікавішою телефотокамерою з роздільною здатністю 48 Мп і діафрагмою f/2.1 та 3,5-кратним оптичним зумом. Ці параметри камери ідеально підходять для зйомки зі збільшенням в умовах недостатнього освітлення.

Навіть у майже непроглядній темряві камера змогла створити стабільне зображення за допомогою нічного режиму програмного забезпечення, причому кольори були добре передані, але не виглядали надто роздутими або неприродними. Нічний режим підвищує рівень освітленості в приміщенні, щоб отримати зображення, яке не відповідає дійсності, але все одно вражає.

Нічний режим

Якщо не брати до уваги збільшення при зйомці в умовах недостатнього освітлення, основний об’єктив P60 Pro є чудовим пристроєм для зйомки. Він добре справляється з кольорами як у приміщенні, так і на вулиці, а також фіксує дрібні деталі текстур, таких як хутро та одяг. Функція покращення зображення зі штучним інтелектом (яку найкраще вмикати для зйомки в умовах низької освітленості) не перебільшує кольори, як у деяких дешевих телефонах, і все одно працює чудово – незалежно від того, де ви знімаєте: на вулиці чи в приміщенні.

Існує режим супермакро для зйомки великим планом, який чітко фокусується на надтонких текстурах. Фокусування було здебільшого стабільним – телефон боровся лише тоді, коли в кадрі було кілька об’єктів, наприклад, численні квіти.

За бажанням ви також можете обрати режим діафрагми, щоб вручну налаштувати фокус відповідно до ваших смаків, але я виявив, що автоматичний режим супермакро працює досить добре для більшості завдань.

Крім оптичного об’єктива зі змінною фокусною відстанню, є також 100-кратний цифровий зум. При зйомці зі збільшенням понад 3,5-кратне помітно погіршується якість: лінії стають дещо розмитими, а відтінки – не такими реалістичними, як у житті.

Ширококутний об’єктив з роздільною здатністю 13 Мп блідне порівняно з якістю двох інших об’єктивів. Хоча його достатньо для зйомки пейзажів або великих групових фотографій, кольори стають менш природними, а найдрібніші деталі втрачаються.

Якщо ви фотографуєте людей або тварин, найкраще використовувати портретний режим – відтінки контрастують набагато різкіше, ніж у звичайному фоторежимі. До того ж, розмиття буде саме таким, як потрібно, і пасма волосся не розпливатимуться на задньому плані.

Фронтальна камера з роздільною здатністю 13 Мп має ширококутний режим, що робить її корисною для селфі великою групою. Дивно, але ефект боке не активується автоматично в портретному режимі, і вам доведеться вибирати його в додатку камери.

Відеозапис доступний у форматах 4K, 1080p і 720p зі швидкістю 30 і 60 кадрів на секунду. Під час зйомки балансування кольорів не таке вражаюче, як на фотографіях, з більш розмитими тонами. Також спостерігається деяке тремтіння при збільшенні та зменшенні масштабу – ми знаємо що ці проблеми є і на P50 Pro.

Проте, мікрофони вловлюють пристойний рівень звуку, а відео залишаються стабільно чіткими, коли  ви рухаєтесь.

Час роботи та акумулятор

У P60 Pro встановлений акумулятор ємністю 4815 мАг. Як для флагманських телефонів, час автономної роботи кращий, ніж у деяких конкурентів. У мене в середньому виходило близько півтора дня з фотографуванням і використанням карт Huawei Petal Maps.

Якщо ви знімаєте багато фотографій і відео, а яскравість виставляєте на максимум, то батарея розряджається швидше.

Для зарядки P60 Pro поставляється з блоком живлення потужністю 88 Вт і супутнім кабелем USB-C. Це дозволяє зарядити телефон з нуля до 89% за 30 хвилин, тому навіть п’ятихвилинна зарядка забезпечить вам пристойну кількість використання перед тим, як ви вийдете з дому – просто переконайтеся, що ви ввімкнули “турборежим”, якщо хочете отримати найшвидшу швидкість зарядки.

Крім того, він також підтримує бездротову зарядку потужністю 50 Вт і зворотну бездротову зарядку потужністю 7,5 Вт. Варто зазначити, що під час швидкого заряджання телефон нагрівався, що є звичайним явищем для телефонів з цією технологією, але про це слід пам’ятати, коли мова йде про довготривалу роботу акумулятора. Можливо, ви захочете вимкнути турборежим і заряджати телефон повільніше, що, як було доведено, призводить до меншого зносу літій-іонного акумулятора з часом, ніж швидка зарядка.

Програмне забезпечення та додатки

А тепер про головну проблему цього телефону – програмне забезпечення. Якщо ви, як і я, звикли до екосистеми Google, то Huawei P60 Pro виявиться досить складним у використанні – але це не робить його повністю непридатним для використання.

P60 Pro працює під управлінням EMUI 13.1, оболонки з відкритим вихідним кодом на базі Android. Замість Google Play, Huawei використовує власний магазин додатків AppGallery, який не є найзручнішим для користувача – він переповнений рекламою і просто не має такого ж чистого дизайну, яким може похвалитися аналог від Google.

Крім того, він не включає багато стандартних додатків які використовуються в Україні, таких як WhatsApp, Viber, Facebook, Telegram, Twitter, Netflix і інші. Ви все ще можете шукати їх в AppGallery або в пошуковій системі і встановити APK-версії цих додатків.

Це називається бічним завантаженням, і це абсолютно законно на Android. Хоча компанія Huawei заявляє, що сканує додатки перед їх встановленням, все ж є певні проблеми з безпекою, оскільки ви завантажуєте щось не з Google Play Store, а зі стороннього сайту.

У мене було кілька проблем з APK-файлами: бенчмарк Geekbench завантажував їх, але відмовлявся встановлювати, поки я не перейшов на інший сайт. Посилання для завантаження на сайтах також не дуже зрозумілі. Це поганий користувацький досвід.

Після того, як вони були завантажені та встановлені, додатки працювали як зазвичай. Я все ще отримував сповіщення і не мав проблем з падінням додатків. Але це не підходить для тих, хто не надто технічно підкований або не знайомий з тим, як працюють телефони Huawei.

Якщо ви звикли до екосистеми Google, як я, то Huawei P60 Pro виявиться для вас досить складним

Не всі додатки будуть працювати належним чином. Додатки Google використовують сервери Google, тому, хоча їх можна встановити, вони не працюватимуть як зазвичай, тому ви не зможете синхронізувати свій календар Google або увійти в додатки Google. Ви також не зможете користуватися такими сервісами, як Uber і Citymapper, оскільки вони базуються на даних Google Maps.

Якщо не брати до уваги проблеми з додатками, Huawei P60 Pro має інтерфейс, який нагадує мені MIUI від Xiaomi в деяких аспектах. Він перейняв швидку навігацію Apple: свайп вниз з верхньої частини екрану для відтінку сповіщень, а свайп правою рукою вниз з верхньої частини екрану для швидкого доступу до налаштувань.

Huawei поділяє дратівливу звичку Xiaomi включати “роздуте” програмне забезпечення, з тоннами попередньо встановлених програм, що займають місце, і папками, що захаращують домашній екран – і від деяких з них також не так просто позбутися.

Представник Huawei повідомив нам, що телефон буде отримувати оновлення платформи Android кожні два роки до версії Android 15, а також три роки оновлення системи безпеки до 2026 року. Це не так вже й погано, але Samsung пропонує чотири роки оновлень і п’ять років виправлень безпеки, що означає, що Huawei тут відстає, враховуючи ціну телефону.

Підводячи підсумок, якщо відсутність сервісів Google не є для вас проблемою, то Huawei P60 Pro все ще може бути предметом розгляду. В іншому випадку, цим телефоном нелегко користуватися, а конкуренти пропонують набагато більш безпроблемну роботу з легким доступом до додатків, які ви звикли використовувати.

Висновок

Без сумніву, Huawei P60 Pro оснащений серйозною камерою, і якщо ви шукали щось, що може робити знімки крупним планом в екстремально темних умовах, зберігаючи при цьому тонни деталей, то цей смартфон дійсно не може бути кращим.

Крім того, він має приголомшливу міцну конструкцію, чудовий час автономної роботи завдяки технології швидкої зарядки та бездоганну продуктивність.

Однак я б радив купувати його лише в тому випадку, якщо ви плануєте використовувати його переважно як другу камеру смартфона на додаток до вашого повсякденного телефону, або якщо відсутність сервісів Google не викликає у вас серйозних занепокоєнь.

Плюси:

  • Неймовірна камера для роботи в умовах низької освітленості
  • Приголомшлива та міцна конструкція
  • Відмінний час автономної роботи

Мінуси:

  • Розчаровує програмне забезпечення
  • Немає 5G

Ціна:

  • чорний 8/256ГБ – 37 999 грн 
  • перламутр 8/256ГБ – 46 000 грн 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.