Огляд AirPods Pro 2: нова начинка в старому дизайні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

AirPods першого покоління представили понад два роки тому. Навушники справили позитивне враження на користувачів і миттєво стали ідеальним аксесуаром в екосистемі Apple. Цієї осені вийшло друге покоління «прошінок», і Hi-Tech Mail.ru спробував зрозуміти, як сприймати оновлення.

Зовнішній вигляд та комплектація

Зовні перед нами майже ті самі AirPods Pro першого покоління. Вага та розміри кейсу не змінилися. Але додали отвір для кріплення шнурка. З одного боку, зручність очевидна. З іншого боку — найчастіше навушники носять у чохлі. Значить, отвір буде закрито. Проте це плюс: кому треба – стане в нагоді.

Переходимо до комплектації. Кабель для зарядки – на місці, але все ще старий і не найуніверсальніший роз’єм Lightning. Амбушюри теж тут, але тепер чотири пари замість трьох: додали розмір XS для людей з дуже маленькими вухами. Йдеться насамперед про дітей, але можуть знадобитися і дівчатам.

Навушники отримали чіп U1, який працює за стандартом UWB (Ultra-Wide Band/надширокий діапазон частот). Такий самий чіп встановлений у мітках AirTag. Його плюс — точність позиціонування: похибка буде кілька сантиметрів. Це досягається за рахунок імпульсного способу передачі сигналу. І імпульси тут передаються кожні 2 наносекунди. До речі, чіп захований у петлі під ремінець, тож має подвійне призначення.

Але відволіклися на теорію, повернемося до навушників.

Гіпотетично ви можете за допомогою програми “Локатор” знайти втрачену річ, в даному випадку передбачається, що загубився кейс від AirPods Pro 2. Чому гіпотетично? Тому що є «але». У Росії її ця технологія не сертифікована і працює. Це – мінус.

Також на кейсі навушників є динаміки. Це означає, що, увімкнувши програму “Локатор” і вибравши “відтворити звук”, ви почуєте звук. Але й тут є “але”: ця опція теж не працює. І це дивно. Швидше за все це баг, який скоро пофіксують.

При цьому навушники видають звук при підключенні до смартфону або заряджання. Щось дуже схоже на дзвінок велосипеда.

Час роботи

До речі про зарядку. Тепер навушники заряджаються за допомогою магнітної зарядки від Apple Watch. Не таке важливе доповнення, але приємне. Особисто у мене всі дроти з виходом на Lightning зазвичай або зайняті, або лежать на рюкзаках і сумках. А адаптер от Apple Watch завжди тихо і смирно живе на столі. Можна швидко закинути та зарядити. Можливість зарядки від MagSafe також зберегли.Перше покоління AirPods Pro заряджається швидко. 5 хвилин – це приблизно година відтворення музики. 30 хвилин – повний заряд. При повністю зарядженому кейсі можна було розраховувати на 24 години прослуховування.

Друге покоління заряджається з тією самою швидкістю, але живе довше. Apple обіцяє вже 30 годин роботи. У моєму випадку різниця точно відчувається. Але все-таки потрібно зробити поправку на похилого віку моїх AirPods Pro, яким вже 2,5 роки. Вони вже об’єктивно працюють менше за заявлений термін.

Звучать краще та чистіше

Тепер переходимо до самих навушників. Глобальних змін, видимих ​​оку, немає. Один із мікрофонів став увігнутим, розташування інших трохи змінилося. Тож якщо у вас склалася дружба з першими «прошками», то і з цими не повинно бути розбіжностей. Але найцікавіше, як завжди, приховано від очей.

Найважливіше – управління. Крім натискань, “ніжки” навушників тепер реагують на свайпи, що дозволяють регулювати гучність. Так, у багатьох таке вже є, наприклад, у  Huawei FreeBuds Pro. Але Apple є Apple. У будь-якому разі тепер не доведеться зайвий раз лізти в кишеню, щоб відрегулювати гучність — це чудова новина.

Самі навушники оснастили новим чіпом Apple H2, який прокачує “розумні” функції навушників. Найбільше це відбилося на шумоподавленні та режимі прозорості. Apple заявляє, що друге покоління «прошек» має заглушувати шуми вдвічі краще.

Так це чи ні – сказати складно. Але краще стало точно. Особливо це помічаєш у метро, ​​на гілках, де ходять старі вагони. Їздити справді стало комфортніше, брязкіт вагонів і виття вітру не заглушають музику.

Режим прозорості також покращено. Apple зробила його адаптивним (знову ж таки, не інновація — було у конкурентів). За задумом, навушники повинні регулювати режим роботи в залежності від навколишнього шуму.

Працює так: ви включили режим прозорості, щоб чути, що відбувається навколо. Наприклад, щоби не потрапити під машину. Але тут ви проходите повз будівництво, де шумлять бетономішалки та відбійний молоток. Щоб вуха не зазнали шоку від почутого, AirPods Pro 2 зменшують прозорість і приглушують неприємний звук.

Чи працює це чи ні — складно зрозуміти. Залежить від ситуації. Або у московських будівництв вже імунітет до таких технологічних штучок.

Звук теж прокачали, поменшало спотворень. На практиці звучання стало чистішим на високій гучності, а баси трохи бархатистіші. Загалом з’явилося відчуття, що у знайомих до ноти піснях з’явилися нові, приховані деталі. Лише на деяких треках, десь надто багато інструментів і міксу звуків, або, навпаки, все занадто рівне (класика), звучання не таке багате.

Ще одна фішка – просторове звучання. Користувачі оцінили, і Apple у відповідь її прокачала. Тепер можна відсканувати вухо за допомогою камери TrueDepth (та, що відповідає за налаштування Face ID) і зробити просторовий звук більш кастомізованим. Адже вуха у всіх різні, і чуємо ми всі по-різному.

За підсумками покращення є. Не скажеш, що глобальні, але є. Через це навіть важко передати, що змінилося. Просто почало працювати трохи краще.

AirPods Pro другого покоління оснастили Bluetooth версії 5.3, що дозволило додати підтримку кодека LC3, що покращує якість звуку під час бездротового відтворення. Приємний бонус — затримка буде меншою, звук кращий, а автономність більша.

Але знову “але”. Працює це тільки з iPhone 14, який оснастили Bluetooth 5.3. Для минулих поколінь айфонів різниці в цьому плані немає. Ще один тонкий натяк компанії на необхідність оновити iPhone.

Чи варто купувати?

Скидати з рахунків перше покоління AirPods Pro не варто. Вони все ще більш ніж актуальні. При цьому AirPods Pro 2 стали багато в чому краще, зберігши уподобаний форм-фактор і дизайн. Звучання, режим прозорості, шумодав — різницю тут помітить будь-хто.

Якщо брати до уваги перше і друге покоління базових вкладишів AirPods, то вони вже зовсім втратили актуальність. Це хороший варіант, якщо потрібні навушники лише для дзвонів. У той же час існують AirPods 3 – але при відносно невеликій різниці в ціні з AirPods Pro сенсу в них мало. Тому нові “прошки” – відмінний варіант для оновлення після базових AirPods або після першого покоління AirPods Pro.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.