Повний огляд iOS 16 – розповідаємо про всі нові функції

Айфони все більше стають схожими на смартфони з Android на борту. Погано це чи добре? Давайте розберемося разом.

iOS 16 була представлена ​​6 червня 2022 року на конференції WWDC 2022, що щорічно влаштовується Apple для розробників додатків. Основним нововведенням операційної системи стала зміна інтерфейсу. Найбільше змін зазнав екран блокування, проте всього в ОС налічується понад 50 покращень та нових функцій. Розглянемо коротко все.

Які iPhone підтримують iOS 16

Нову операційну систему можна встановити практично на всі смартфони, які торік оновилися на iOS 15. Ось які iPhone оновлюються до iOS 16:

  • iPhone 8, iPhone 8 Plus;
  • iPhone XR;
  • iPhone X;
  • iPhone XS, iPhone XS Max;
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max;
  • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max;
  • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max;
  • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max;
  • iPhone SE 2 (2020);
  • iPhone SE 3 (2022).

Які айфони не підтримують iOS 16

  • iPhone SE першого покоління (2016);
  • iPhone 6s і 6s Plus;
  • iPhone 7 і iPhone 7 Plus.

Мабуть, Apple варто похвалити за таку копітку працю в оптимізації нових прошивок для старих девайсів. Адже навіть iPhone X родом з 2017 року все ще виявляється актуальним і підтримує iOS 16 нарівні з новітніми iPhone 14. При цьому його не обділили функціоналом — перший айфон з чубчиком має всі ті функції, про які Apple розповіла на презентації, і навіть більше. Які? Тепер розповімо ми, а також поділимося своїм поглядом з приводу iOS 16 — дочитайте до кінця.

Зміни в інтерфейсі

Основною темою нової iOS 16 став перероблений інтерфейс, тому з нього почнемо.

Екран блокування

Віджети

Найдовше очікуване нововведення для айфонів – віджети. Тепер на заблокованому екрані можна використовувати динамічні віджети як від стандартних програм, так і від сторонніх. Наприклад, можна встановити віджет з погодою, що оновлюється, а також поруч поставити іконку з відсотками заряду айфона.

Фіча зручна, особливо тоді, коли ми заряджаємо айфон. У новій ОС розробники прибрали повідомлення, яке тимчасово спливало на заблокованому екрані під час заряджання та демонструвало рівень заряду. Тепер цього нема.

Швидка зміна стилів

Новий екран блокування iOS 16 став набагато гнучкішим у налаштуванні. Тепер прямо із заблокованого екрану можна редагувати зовнішній вигляд – змінювати віджети, шпалери і навіть зовнішній вигляд годинника. Інтерактивним стало буквально все – достатньо затримати палець на екрані та натиснути кнопку «Налаштувати».

Не можна сказати, що це “прорив” у мобільному сегменті, проте для користувачів iPhone функціонал стане приємним доповненням.

Швидка зміна екрану блокування

iOS 16 підтримує кілька стилів екранів блокування. Затримуємо палець на екрані та потрапляємо в інтерфейс вибору локскрину. Можна створити кілька варіантів на будь-який смак і перемикатися між ними будь-коли. Також стилі можуть змінюватися автоматично, залежно від режиму фокусування. Це тепер теж настроюється по тапу.

Анімовані шпалери

На екрані блокування можна використовувати повноцінні анімовані шпалери. Виглядає дуже ефектно – у стандартному наборі є погодна анімація, а також астрономічні об’єкти. Анімація також продовжує працювати при виході на робочий стіл.

Є припущення, що встановлення таких шпалер буде супроводжуватися підвищеним розрядом батареї. Деякі користувачі і без цього скаржаться на погану автономність iOS 16 в режимі сну. Тож будьте готові до постійної «розетки».

Нові повідомлення

У новій ОС повідомлення групуються та відображаються в нижній частині екрана для швидкого доступу. Це зручно для пристроїв з великою діагоналлю – наприклад, для iPhone 14 Pro Max та його попередників. При тапі групи сповіщень вони розкриються і будуть демонструватися у вигляді списку. Втім, для тих, хто не готовий до таких кардинальних змін, розробники передбачили налаштування. Групувати повідомлення можна:

  • Стопкою – як за замовчуванням у iOS 16;
  • Списком – як у iOS 15 і раніше;
  • За кількістю — рядок показує загальну кількість повідомлень на пристрої по всіх чатах, месенджерах та програмах.

Це можна змінити в «Параметри» — «Сповіщення» — «Відображати як». Втім, ми рекомендуємо залишити як є. Особливо власникам великих айфонів — у такому разі всі повідомлення опиняються в зоні тапа навіть за хвату однією рукою.

Робочий стіл

Змін на головному екрані виявилося не так багато. Вони частково перетинаються із змінами на екрані блокування. Наприклад, разом зі шпалерами локскрину змінюються і шпалери, включаючи підтримку анімованих заставок. Також з’явилася функція розмиття зображення на робочому столі. Однак унікальними для головного екрана пристрою стали дві фічі.

Кнопка пошуку

У нижній частині робочого столу над доком із програмами тепер красується кнопка Spotlight. Раніше тут були точки, відповідні кількості робочих столів. За бажанням цей лічильник можна повернути — заходимо до «Параметри» — «Екран Додому» та знімаємо галочку з «Показ на екрані Додому» у пункті «Пошук».

Корисно чи ні – вирішувати користувачам. Натомість свайпа тепер використовується кнопка. Втім, якщо розглядати це як елемент дизайну – краще за дивні точки.

Пункт управління

Тепер у верхній частині пункту керування відображаються програми, які нещодавно отримували доступ до геопозиції, камери або мікрофона. Це зручно, тому що раніше користувач міг відстежити лише факт використання геопозиції на пристрої. При цьому якому додатку знадобився доступ до позиціонування не розкривалося.

Надзвичайно корисна фіча — тепер можна точно відстежити, хто «стежить» за нами.

Індикатор заряду

Починаючи з iPhone 12, у систему «повернувся» заряд батареї у відсотках. Тільки тепер замість окремого цифрового значення відсотки з’являються у самій батарейці. Це зручно та незручно одночасно.

При включенні відображення батарейка аж до 20% залишатиметься повністю зафарбованою білим кольором. Тому визначити зразковий стан акумулятора «бічним зором» тепер не вдасться. Одного разу ви виявите, що смартфон практично повністю розрядився, тоді як весь цей час значок батареї був «повним».

Живий текст

Тепер айфон вміє розпізнавати текст на фотографіях, відеороликах, а також у Safari та інших місцях операційної системи. Наприклад, користувач може призупинити відео та натиснути на текст, який айфон автоматично визначить та конвертує у текстовий формат. Після цього з даними можна робити все, що завгодно – скопіювати і вставити, відправити в пошук або перекласти іншою мовою. Підтримується не лише англійська, а й російська, українська та японська мови.

Також тепер система “розуміє”, що зображено на фотографіях та відео. Тому можна одним дотиком стежити за рейсами, відправленнями та навіть конвертувати валюту. “Живий текст” працює не тільки в мультимедійних матеріалах, а й у чистому тексті.

Функція як функція. У деяких ситуаціях вона виручатиме, хоча постійно нею користуватися ніхто не буде.

Розумна робота з фотографіями

У стандартній галереї iOS 16 з’явилося кілька корисних новацій.

Швидке виділення

Наприклад, крім розпізнавання тексту в галереї, тепер можна швидко виділити об’єкт на фотографії. Потім його можна відправити в месенджер як наклейку або скопіювати в буфер обміну.

Цікава штука – після виділення можна протримати утримувати палець і просто перенести об’єкт в Telegram. У такому разі він перетвориться на наклейку з прозорим фоном.

Рекомендації щодо шпалер

Розробники Apple використовували можливості нейропроцесора в iOS 16 по максимуму. Тепер галерея вміє розпізнавати знімки та робити з ними пакетні дії. Наприклад, “Фото” тепер автоматично підбирає знімки, які найкраще підійдуть для встановлення як шпалери на заблокованому екрані.

Видалення дублів

Крім цього, система сканує галерею на наявність однакових фотографій і пропонує користувачеві видалити знімки.

Цю фічу можна віднести чи не до фундаментальних нововведень системи – користувачі айфонів часто роблять по кілька однакових знімків, але пізніше лінуються їх видаляти. Нова фіча вам на допомогу.

Розділ «Приховані»

Тепер це не просто папка, яка відсортує знімки за тегом «Приховати». У iOS 16 цей розділ по-справжньому приховує фотографії від третіх осіб – при спробі відкрити розділ система запросить авторизацію Face ID. До речі, “Нещодавно віддалені” тепер теж замикаються за допомогою Face ID. Дуже зручно і безпечно.

Загальні бібліотека та колекція

Тепер користувачі, які мають доступ до сімейного управління, можуть працювати з фотографіями із загальної колекції. Пізніше у наступних оновленнях iOS 16 з’явиться підтримка спільної бібліотеки фотографій. Це окрема бібліотека, яку можна зробити спільною та поділитися нею з п’ятьма членами сім’ї. Можна сказати, що це свого роду спільна галерея, в яку, за належного настроювання, «падатимуть» знімки з «Камери».

Інтелектуальний обмін

У новій ОС покращили алгоритми інтелектуальної синхронізації та передачі файлів між пристроями, що знаходяться поблизу.

Сафарі

Стандартний мобільний браузер сайтів є найпопулярнішим браузером для айфона. І це легко пояснити – софт стає кращим з кожним оновленням. Цього разу Safari сильно «погладшала» від нових функцій.

Оновлений інтерфейс

Блок із вкладками отримав невеликі косметичні зміни. Також з’явилася можливість закріплювати вкладки, як у настільній версії Safari.

Здається, Apple все активніше стирає межі між настільними системами та мобільними пристроями.

Загальні вкладки

Тепер можна створити групу вкладок та поділитись нею для спільної роботи.

Надіслати сторінку в потрібному форматі

При спробі поділитися сайтом із користувачами Safari пропонує вибір – надіслати веб-сторінку у форматі PDF або як архів.

Live Text у браузері

Функцію розпізнавання тексту, а також об’єктів на зображеннях тепер реалізовано і в Safari. Для виділення суб’єкта на знімку необхідно затримати палець і вибрати з меню відповідну команду.

Для перекладу тексту на картинці достатньо вибрати текст, що цікавить, і натиснути кнопку «перекласти» у контекстному меню редагування тексту.

Працює непогано – без проблем визначає текст навіть на деяких неякісних зображеннях.

Повідомлення

З кожним оновленням Apple робить вбудований месенджер функціональнішим. Раніше це була звичайна “СМС-ниця”, а тепер цілком конкурентоспроможний менеджер чатів.

Редагування повідомлень

Протягом 15 хвилин після надсилання повідомлення через iMessage його можна відредагувати або скасувати.

Прикольно, хоч трохи дивно — «Скасувати відправку» натякає на те, що співрозмовник не встигне навіть прочитати це повідомлення. Однак це працює лише як «видалити» в будь-якому поширеному месенджері. Причому лише перші 15 хвилин.

Відновити видалені

Тепер віддалені повідомлення переміщуються до спеціального розділу, де зберігаються до 30 днів, а потім автоматично видаляються. Тому їх можна вручну відновити або видалити остаточно.тФункція влаштована аналогічно до «Нещодавно віддаленим» у галереї.

Позначити як непрочитане

Будь-яке повідомлення можна позначити як непрочитане, щоб пізніше звернути на нього увагу.

Перемотування голосових повідомлень

В iOS 16 можна перемотувати аудіоповідомлення, надіслані через iMessage.

SharePlay у повідомленнях

Пізніше Apple додає функціонал, що дозволяє ділитися синхронізованими даними з друзями під час чату.

Сумісна робота

Тепер користувачі можуть додавати учасників для спільної роботи над проектом. Наприклад, додані в чат користувачі автоматично отримають доступом до обраним документам, таблицям, проектами зі стандартних додатків. Ця функція сумісна з програмами Pages, Numbers, Keynote, “Файли”, “Нотатки”, “Нагадування” та Safari.

Поштове відділення

Варто приділити трохи часу налаштуванню стандартного менеджера, і він перетвориться на справжній комбайн із безлічі електронних поштових скриньок. Цей софт рекомендується до використання всім користувачам айфонів – тим більше, з оновленням до iOS 16 він став набагато крутішим і зручнішим.

«Розумна» робота з тоннами листів

Нова «Пошта» стала розумнішою і тепер використовує штучний інтелект для покращення пошуку. Наприклад, програма автоматично виправляє помилки та підбирає синоніми, що прискорює пошук за електронними документами. Також система може пропонувати готові пошукові запити, які полегшують роботу з великою кількістю даних.

Скасування відправки

Як і в iMessage, тепер користувач може скасувати відправлення електронного листа, але тільки якщо він ще не дійшов до адресата.

Відкладене відправлення

Можна налаштувати розклад, за яким буде автоматично надіслано заготовлені листи.

Нагадування

«Пошта» сама нагадає про незавершену чернетку або ненаправлений лист через деякий час.

Це може бути зручно, якщо вас хтось відволік, а ви не встигли натиснути кнопку «Відправити».

Музика

Стандартний аудіоплеєр поступово обростає плюшками. Раніше це був непоказна підробка музики, а тепер цілий хмарний сервіс, який має попит у мільйонів людей по всьому світу. Крім того, деякі нові фічі автоматично проникли і в сторонні музичні сервіси.

Обкладинка на весь екран

Екран блокування став інтелектуальним та багатогранним. Тепер він підтримує швидку зміну дизайну та розумну взаємодію з віджетами. Наприклад, при відтворенні музичних файлів з Apple Music, а також Яндекс.Музики та інших платформ користувач може розгорнути обкладинку треку на весь екран. Для цього необхідно натиснути на мініатюру обкладинки у віджеті програвача.

Нова анімація

Тепер у правому кутку музичного віджету є анімована хвиля. Вона рухається у такт музиці. Це також працює у сторонніх музичних сервісах.

Підписка на артиста (тільки для Apple Music)

У верхньому правому кутку на сторінці артиста з’явилася зірочка, яка підписує на оновлення.

Безпека та конфіденційність

З виходом iOS 16 розробники переглянули алгоритми захисту інформації на пристроях і ввели кілька великих, а також мінорних поліпшень.

Перевірка безпеки

Компанія сильно піклується про безпеку користувача, тому всіма способами намагається відгородити власника айфона від зовнішніх атак. Для цього фахівці Apple вигадали дуже зручний спосіб «форматування» власного облікового запису. І, ні, йдеться не про видалення даних, а лише про скидання доступу до них.

Усі, кому ви дозволили доступ до перегляду ваших даних, будуть автоматично виключені зі списку. При цьому повідомляти про це система не стане. Тобто, якщо конфіденційність, то, як то кажуть, на всю котушку. Фіча також дозволяє швидко змінити пароль Apple ID.

Останнє — це, мабуть, найкорисніше із усього функціоналу.

Режим блокування

У iOS 16 з’явився тотальний контроль над усіма діями системи. Режим блокування обмежує роботу всіх програм, сайтів та функцій. Наприклад, у «Повідомленнях» буде автоматично заборонено автозавантаження всіх вкладень, крім фотографій. Також відключиться попередній перегляд посилань та сайтів.

У Safari буде заборонено відкриття сайтів, які використовують різноманітні технології веб-компіляції. Наприклад, JavaScript JIT, за допомогою якого зловмисники можуть заманити користувача копію знайомого йому сайту. Крім цього, блокуватимуться виклики по FaceTime від користувачів, з якими ви раніше не взаємодіяли. Також будуть відключені запрошення до групових дзвінків через iMessage.

Створено для самих недовірливих користувачів.

Siri

Фірмовий голосовий помічник став дуже тямущим і практично не вимагає серйозних втручань у роботу алгоритмів. Втім, для дрібних доробок місце все ж таки знайшлося. Наприклад, тепер за допомогою Siri можна завершити дзвінок, а також настроїти автоматичне надсилання надиктованих повідомлень. Для користувачів з інших країн також стали доступні емодзі.

Нудно, як нам здалося.

Дім (HomeKit)

Додаток для керування розумним будинком отримав помітний апгрейд – це повністю новий інтерфейс, який спрощує взаємодію з контентом. Тут з’явилися категорії швидкого доступу до аксесуарів, а також демонструється докладна інформація про стан пристроїв. Прямо з головного екрана програми можна переглянути зображення з камер відеоспостереження, а на екрані блокування тепер доступні віджети, які показують стан розумного будинку.

Корисні штучки

Крім великих покращень у iOS 16 завелося багато інших функцій, про які Apple навіть не розповіла на презентації. Ми зібрали найкорисніші з них у цьому розділі.

Підглядування паролів від Wi-Fi

У налаштуваннях Wi-Fi можна переглянути пароль від будь-якої точки доступу. Для цього необхідно зайти в «Налаштування», перейти до розділу «Wi-Fi» та натиснути кнопку «Змінити» у верхньому правому кутку. Відкриється список точок доступу — кожну можна відкрити, натиснувши на значок «i» та переглянути пароль.

Включаємо вібровідгук клавіатури

Тепер з клавіатури iOS 16 можна зробити подібність механічною – переходимо в меню “Звуки”, спускаємося до “Тактильні сигнали” і відкриваємо “Відгук клавіатури”, потім включаємо “Тактильні сигнали”. Спробуйте – нам зайшло!

До речі, Apple попередила, що тактильна клавіатура може прискорити розряд акумулятора. Так це так. Але щоб відчути істотний вплив на автономність, доведеться писати по кілька тисяч слів на день.

Керуємо Apple Watch з айфону

За допомогою iPhone можна керувати фірмовим годинником Apple Watch. Функція міститься в розділі «Універсальний доступ».

Горизонтальний Face ID

Починаючи з iPhone 13 датчики Face ID, тепер працюють і в горизонтальному режимі. Нарешті!

Забираємо дублі у «Контактах»

Система обчислює номери, що повторюються, і об’єднує їх в один профіль. У разі знаходження дубля на айфоні з’явиться повідомлення.

Вимикаємо завантаження оновлень

Тепер можна вимкнути як завантаження оновлень системи, так і вимкнути встановлення патчів безпеки. До речі, тепер ці поновлення ставляться окремо один від одного. А ще оновлення безпеки можна видаляти.

Актуально для російських користувачів, яким рекомендують встановлювати оновлення з обережністю. Раптом Apple щось заблокує в наступному апдейті.

Робимо швидкі нотатки

У Пункті управління з’явилася кнопка із «Швидкими нотатками». Натискаємо, пишемо в віконці, що з’явилося, потім шукаємо файл в «Нотатки» – «Короткі нотатки».

Обхід капчі

Айфон тепер вміє оминати систему перевірки “на робота” в інтернеті. Відкриваємо налаштування Apple ID, потім переходимо до пункту «Пароль та безпека» та включаємо «Автопідтвердження». Більше проходити хитромудрі і дратівливі тести не доведеться – система працює в 9 з 10 випадках.

інше

Сюди ми віднесли інші дрібні доробки, які, з погляду, важливі користувачам найменше.

  • У додатку «Здоров’я» тепер можна вказувати ліки, а також частоту їхнього прийому, дозу, різні нагадування та сумісність з іншими препаратами. При цьому iPhone використовуватиме ці дані для стеження за правильністю застосування коштів. Крім того, додаток «Фітнес» тепер доступний на айфоні без сполучення з годинником Watch.
  • Тепер можна перенести електронну сім-карту з одного iPhone на інший. Поки що фіча не працює в Росії.
  • Фірмові навушники підтримують персональний режим просторового звучання. Налаштування дозволяє покращити якість, просканувавши обличчя користувача за допомогою ID Face. Працює з AirPods 3, AirPods Pro та AirPods Max.
  • Змінився інтерфейс відеоплеєра — він став більш насиченим і жирним. В аудіоплеєрі зникли кружки на смузі відтворення.
  • Тепер власники портативної приставки Nintendo можуть підключити джой-кони до айфону та пограти у улюблені мобільні ігри.
  • Додаток «Ради» отримав повні редизайн.
  • На головній сторінці “Параметри” тепер відображаються підключені AirPods, а також система навчилася визначати підроблені навушники. Тепер фейкові AirPods доведеться підключати вручну як звичайний Bluetooth-пристрій.
  • У «Параметра» тепер відображається причина припинення заряджання пристрою. Наприклад, при перегріванні айфону.
  • Змінився звук пошуку айфону через “Локатор”, а також зник значок заряду AirTag.
  • Siri навчилася озвучувати повідомлення у слухових апаратах.
  • Також можна налаштувати час очікування Siri перед відповіддю на запит.

Чи це коштувало цілого року очікування?

Як бачите, якщо розбиратися у всіх дрібницях, то оновлення до iOS 16 вийшло дуже об’ємним. Якщо поверхово — цього року ми отримали лише новий локскрин. Але постає резонне питання — чи коштував екран блокування цілого оновлення до нової версії ОС? Адже цей функціонал складно назвати інновацією — швидше за доопрацюванням, яке Apple «підглянула» в Android. Так, в новій iOS 16 з’явилися надбудови безпеки, які, якщо чесно говорити, ніхто зі звичайних користувачів навіть і не зачепить за весь час користування айфоном. В іншому — система отримала дрібні фікси та патчі, які можна було «всунути» в будь-який великий апдейт iOS 15. При цьому про внутрішні оптимізації, здається, цього разу забули.

Згадаймо ту ж iOS 12, яка просто перевернула світ «яблучних» смартфонів. Розробники компанії на славу попрацювали над кодом ядра, а також впровадили підтримку нової файлової системи – вже після виходу першої beta-версії навіть найстародавніші на той момент пристрої стали працювати чи не вдвічі швидше. І, якщо на цифрах у бенчмарках це не позначилося, то на рівні роботи операційної системи зміни були помітні. Швидкі анімації, прискорений запуск додатків, нуль проблем із автономністю та бонусом нові функції навіть на старих телефонах – так має виглядати щорічний випуск iOS.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.