Огляд Amazfit GTS 3 – розумний годинник, який здатний приємно здивувати

Вам можна пробачити, якщо ви не чули про Amazfit, але на відміну від безлічі наддешевих розумних годинників, які ви знайдете у продажу на маркетплейсах України та інших сайтах, Amazfit можна порівняти з Fitbit.

Ціна повинна сказати вам про це, але якщо ви не хочете купувати Apple Watch (через ціну або тому, що у вас телефон Android), то продукти Amazfit мають бути на вашому пріорітеті.

Як і у випадку з лінійкою Versa від Fitbit, ви отримуєте те, що отримуєте з GTS 3. Amazfit може говорити про багату екосистему, але реальність така, що ви не можете встановлювати свої улюблені програми, як у ОС Google Wear.

Є кілька інших ключових функцій, які можна вважати явно відсутніми. GTS 3 не може робити такі речі як безконтактні платежі або телефонні дзвінки. Він також не може зберігати музику та транслювати її на навушники, тому, хоча він буде відстежувати вашу пробіжку за допомогою вбудованого GPS, вам все одно доведеться брати з собою телефон для прослуховування музики.

Однак, якщо ви шукаєте розумний годинник за конкурентоспроможною ціною і зацікавлені у відстеженні своєї активності, моніторингу здоров’я та наявності основних інтелектуальних функцій, це може бути саме те, що вам потрібно.

Особливості та дизайн

Як і його попередники, алюмінієвий корпус напрочуд тонкий і легкий, а також міцний.

Можливо, ви захочете замінити дешевий силіконовий ремінець, який, як і всі силіконові ремінці, має тенденцію затримувати піт, вологу та бруд і може викликати несприятливі реакції на деяких типах шкіри. У мене не було проблем із цим фронтом, але кінець ремінця стирчить і чіпляється за одяг та інші речі. І це достатня причина, щоб відмовитись від нього на користь вторинного 20-міліметрового ремінця.

По діагоналі 1,75-дюймовий OLED-екран виглядає більшим, чітким та яскравим. Його вигнуті краї додають нотку класу, а захисне скло досить міцне: у специфікаціях воно вказано як «загартоване скло», а не Gorilla Glass у GTS 2, але під час тестування воно отримало лише кілька дуже легких подряпин.

На вулиці екран залишається читаним навіть при яскравому освітленні завдяки максимальній яскравості 1000 ниток. Яскравість регулюється автоматично і зроблена добре: я ніколи не відчував необхідності перевизначати її за допомогою повзунка в налаштуваннях.

На відміну від дуже схожого, але круглого, GTR 3, у GTS 3 лише одна кнопка. Це працює так, як ви очікували: увімкнення екрана при першому натисканні, потім виклик меню, а потім повернення на головний екран з меню. Ви також можете провести праворуч, щоб повернутися.

Кнопка також являє собою головку, яка обертається, так що ви можете повертати її, щоб прокручувати меню, повідомлення і налаштовувати такі речі, як розширення на різних циферблатах. Він вібрує, коли ви його повертаєте (налаштування, яке ви можете відключити), що робить його дуже тактильним.

Однак, на відміну від тактильних відчуттів Apple Watch, у вібрації немає жодних нюансів. Він досить сильний, і це, як правило, будить вас вранці, якщо ви використовуєте функцію будильника.

Для будильника немає альтернативи: немає динаміка, тому не можете вибрати замість нього звуковий сигнал.

Ззаду – пара металевих контактів для фірмового магнітного зарядного кабелю та набір оптичних датчиків, які вміють вимірювати частоту серцевих скорочень, SpO2 та інше.

Варто зазначити, що ви можете одночасно увімкнути функції «завжди увімкнений екран» та «підйом для пробудження». Це може здатися непотрібним, але це означає, що у вас може бути два різні циферблати: один для швидкого визначення часу, а інший для відображення більшої кількості даних, коли ви піднімаєте руку.

Ви також можете налаштувати його на увімкнення при отриманні сповіщення. Докладніше про них пізніше.

Програмне забезпечення

Як ми вже говорили у попередніх оглядах Amazfit, одним із недоліків є використання пропрієтарного програмного забезпечення. Zepp OS дуже схожа на програмне забезпечення, яке ви знайдете на Huawei Watch GT 2, у тому сенсі, що ви застрягли з програмами та функціями, з якими воно поставляється. Технічно він підтримує сторонні програми, але насправді про них нічого й казати. Те, що ви знайдете в App Store, – це список “додатків”, які, як ви, мабуть, очікуєте, будуть стандартними функціями.

Однак є невелика кількість потенційно корисних доповнень, таких як «Почистити зуби» та «Помічник у зв’язку з вагітністю», але ви не знайдете нічого схожого на Spotify. Сторонні розробники додатків могли б зробити свої програми доступними, але зараз немає нічого від будь-яких гучних імен.

У головному меню є «додатки» для частоти серцевих скорочень, кисню в крові, тренувань, історії тренувань, статусу тренування, стресу, активності, сну, погоди, музики, будильника, календаря, налаштувань та багато іншого. У програмі Zepp ви можете змінити їх порядок, видалити непотрібні та додати інші, яких немає за замовчуванням.

До них відносяться секундомір, таймер зворотного відліку, барометр, відстеження жіночого циклу, компас, перелік справ, пульт дистанційного керування камерою та інші.

Якщо провести зверху вниз, відобразяться ярлики “Не турбувати”, “Театральний режим”, “Пошук телефону” (це телефонує на ваш телефон, щоб допомогти вам його знайти), “ліхтарик”, “Яскравість”, “Економія заряду батареї” та інші .

Ви також можете провести пальцем вправо по циферблату, щоб перейти до меню карток швидкого доступу, які відразу показують інформацію про деякі з цих функцій. Alexa знаходиться на вершині цього списку, але ви можете викликати її, натиснувши та утримуючи кнопку (поєднання клавіш, яке ви можете налаштувати, щоб робити інші речі, якщо ви не хочете використовувати Alexa. Натомість ви можете, наприклад, використовувати автономний помічник).

Alexa потребує вашого телефону та підключення до Інтернету, але автономний помічник, як ви розумієте, цього не робить. Це означає, що ви можете сказати “відкрити налаштування” або “почати тренування”. Є багато команд, які ви можете використати, і якщо ви витратите час на їх вивчення, ви можете заощадити трохи часу – розпізнавання промови насправді досить гарне.

Якщо ви хочете використовувати Alexa, будьте готові до більш тривалої затримки, ніж ви можете звикнути до домашнього динаміка Echo.

Amazfit може похвалитися підтримкою 150 тренувань, але автоматично розпізнаються лише деякі з них, такі як біг, їзда на велосипеді та ходьба. З якоїсь причини це не спрацювало в моєму тестуванні, і я не був надто вражений, знайшовши у списку «тренувань» кіберспорт, шахи та карткові ігри, хоча є «гра з датчиком руху», яка може бути корисною для VR-ігри, такі як Beat Saber.

Під час тренування ви можете бачити такі статистичні дані як тривалість, темп, відстань, частота серцевих скорочень, VO2max. Оскільки годинник GTS 3 водонепроникний, вони також можуть відслідковувати тренування з плавання (і контролювати частоту серцевих скорочень під час плавання). У мене не було жодних пристроїв медичного призначення, щоб перевірити, чи були точні частота серцевих скорочень та SpO2, але вони відповідали Apple Watch 6, і цього має бути достатньо для більшості людей.

Одним із корисних пунктів меню є вимірювання одним дотиком. Це займає 45 секунд, але повідомляє про частоту серцевих скорочень, кисні крові, стресі і вдихах за хвилину.

Ви можете отримувати повідомлення від програм після того, як налаштуєте їх у додатку Zepp, але, як і у випадку з вищезгаданими Huawei Watch GT, ви нічого не можете з ними зробити: ви не можете відповідати на повідомлення WhatsApp і не бачитимете будь-які багаті повідомлення з камер безпеки.

Спочатку здається, що ви взагалі не можете отримувати повідомлення ні від яких додатків, але вони з’являються у списку “Оповіщення додатків” тільки після того, як ці програми відображають повідомлення на вашому телефоні після встановлення програми Zepp.

Під час тестування у мене виникла низка проблем з GTS 3, у тому числі той факт, що спочатку він знаходився в якомусь режимі розробника, відображаючи поточну частоту кадрів поверх інтерфейсу. Було приємно бачити, що анімовані циферблати працюють зі швидкістю 60 кадрів за секунду, але не те, щоб ця інформація блокувала циферблат позаду нього.

Іншим разом годинник повністю завис на кілька хвилин і перезапустився під час тренування. Чи не ідеально.

Нарешті деякі циферблати мають розширення, які ви можете редагувати, наприклад Apple Watch. Вибір обмежений парою функцій, але велика проблема в тому, що з інтерактивними розширеннями майже неможливо взаємодіяти. Візьмемо, наприклад, секундомір. Натискання на значок у 90% випадків нічого не дасть. Але іноді він реєстрував торкання та перевертав значки, щоб відображалися кнопки запуску та кола. Але й ті здебільшого не відповідали.

Я виявив схожі проблеми при скиданні праворуч, щоб повернутися до попереднього меню: в більшості випадків це не спрацьовувало. За такої ціни це не зовсім прийнятно.

Додаток Zepp

Щоб використовувати GTS 3, вам знадобиться програма Zepp. Дані про фітнес знаходяться тут у центрі уваги: ​​пошук налаштувань годинника може бути проблемою.

Також є багато даних, які ідеально підходять, якщо ви хочете побачити, як ви спали минулої ночі та як ваш пульс коливався протягом дня.

Також можна подивитися поточні дані, але розумніше використовувати самі годинники для SpO2 і рівня стресу. Я ніколи не отримував сповіщень про стрес, так що цей показник, можливо, не такий уже й корисний.

Справа вгорі знаходиться власна метрика програми PAI: загальна оцінка того, наскільки ви активні. Це 7-денна ковзна середня з метою 100 на тиждень. Ви заробляєте бали PAI щоразу, коли ваш серцевий ритм підвищується, ефективно винагороджуючи напружені вправи.

Багато доступних циферблатів включають PAI, тому відстежувати ваш прогрес легко. Це хороша система для цільового покупця: довільного любителя фітнесу.

Звичайно, ви також можете бачити свої щоденні кроки, спалені калорії, пройдені рейси та багато іншого.

Термін служби батареї

Amazfit заявляє, що типовий час роботи складає 12 днів, але це дійсно режим енергозбереження та максимум, який ви коли-небудь бачили. Коли ви почнете включати такі функції, як постійний моніторинг серцевого ритму та завжди на екрані, це перетвориться в середньому на 4-5 днів.

І щоразу, коли ви вмикаєте функцію, ви будете попереджені, що вона «значно скорочує термін служби батареї». Але 4-5 днів цілком припустимо, коли лідери ринку ледве витримують добу.

Вердикт

Коли у GTS 2 був вбудований динамік, здавалося, що GTS 3 це крок назад. Так, у нього трохи більший дисплей, головка, яка обертається, і автоматичне відстеження SpO2 у фоновому режимі. Але неможливість відповідати на телефонні дзвінки — не найкращий компроміс. Також засмучує те, що, як і раніше, тільки китайські моделі отримують NFC для безконтактних платежів. А коштують вони 4499 грн.

Zep OS принесла довгоочікувані покращення часу автономної роботи, але, хоча є технічна підтримка сторонніх програм, в магазині немає нічого примітного.

Отже, чи варто купувати GTS 3? При рекомендованій роздрібній ціні складно рекомендувати, а GTS 2, можливо, краще за поточними цінами.

Але якщо вам потрібні точніші датчики GTS 3, вам потрібен безперервний моніторинг SpO2, оповіщення про високу та низьку частоту серцевих скорочень та інші оновлення, це може бути гарною покупкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.