Огляд дуже красивого і стильного Huawei nova 9

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефонний бізнес Huawei зіткнувся з труднощами, але він не припинив виробництво нових телефонів. Проте більшість із них не дісталися європейських країн, за одним помітним винятком: Huawei nova 9.

Незрозуміло, чому з усіх телефонів саме nova 9 приїхала в Європу, особливо коли ми все ще чекаємо на P50 Pro, але він дійсно втілює поточну ситуацію Huawei з вражаючим апаратним забезпеченням, обмеженим знайомими програмними проблемами.

Дизайн

Одна річ, в якій ви не можете звинувачувати nova 9, – це те, як вона виглядає, особливо в кольорі «Зоряний синій», який я тестував, який також має трохи чіпку текстуровану задню частину.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що це великий телефон завдяки 6,57-дюймовому дисплею, він, як і раніше, тонкий (7,8 мм) і легкий (175 г). Це робить його портативним та компактним, незважаючи на великий екран, а вигнуті краї роблять його зручним для утримання.

Єдиним дійсно спірним елементом може бути модуль задньої камери, в якому основний об’єктив розташований в одному великому колі, ще три стрілки та спалах розташовані в другому колі нижче. Зовнішній вигляд точно вам сподобається – і його не можна назвати нудним.

Зверніть увагу, що, на жаль, телефон не має рейтингу IP-захисту від води або пилу, а також він не використовує Gorilla Glass на дисплеї, тому він не такий міцний, як деякі дорожчі пристрої.

Останнє, що тут потрібно відзначити, це те, що цей дизайн практично ідентичний Honor 50, який також доступний в Європі і також можна знайти в Україні, за винятком вибору обробки. Телефони відрізняються в деяких інших аспектах – у Huawei найкраща камера, а Honor має вирішальну перевагу програмного забезпечення Google – але якщо вас привабив зовнішній вигляд телефону, то зверніть увагу і на Honor.

Дисплей та звук

Це ще один досить сильний показник для nova 9. OLED-панель із частотою 120 Гц тут чудова, вона відображає понад мільярд кольорів і дуже добре обробляє HDR.

6,57 дюйми – це досить великий екран, хоча насправді це середній показник для Android в наші дні. Він вигнутий, але не занадто – достатньо, щоб зробити його зручним і привабливим, але без шкоди для використання, тому тим, хто нервується з приводу вигнутих екранів, нема чого турбуватися.

Є також сканер відбитків пальців під дисплеєм, який я вважаю швидким та надійним. Розблокування особи доступне, якщо ви надаєте перевагу, хоча й керується тільки однією селфі-камерою, тому вона не така безпечна, як реалізація Apple.

Що ж до звуку, він підтримується досить пристойним динаміком, хоча підтримки стерео немає. Це нормально для телефону, але нічого особливого. Як і слід очікувати, роз’єм для навушників 3,5 мм теж немає.

Технічні характеристики та продуктивність

nova 9 це пристрій середнього класу, тому в ньому використовується чіпсет Qualcomm Snapdragon 778G. Він поєднується з 8 ГБ ОЗП та 128 ГБ або 256 ГБ пам’яті, доступність яких трохи залежить від ринку.

Це не найшвидший або найпотужніший телефон на ринку, але його потужності більш ніж достатньо для звичайного користувача. Він плавний навіть за багатозадачності, а продуктивності достатньо, щоб запустити будь-яку сучасну гру для смартфона.

Дивлячись на результати наших тестів, ви побачите, що Geekbench 5, орієнтованому на процесор, nova 9 тримається нарівні з усіма, крім найпотужніших флагманських і ігрових телефонів, і в будь-якому випадку не дуже від них відстає.

Однак є одна велика застереження, пов’язана з чіпсетом nova 9. Одна з особливостей торгових обмежень уряду США щодо Huawei полягає в тому, що хоча компанія може купувати чіпсети для смартфонів у Qualcomm, вона не може купувати чіпи з підтримкою 5G. Це означає, що яким би потужним не був цей телефон, він підтримує лише 4G. Але як для України 4G буде достатньо в повній мірі.

Акумулятор

Час автономної роботи не є сильною стороною nova 9, але і не слабкістю.

Акумулятора ємністю 4300 мАг тут достатньо, щоб телефон міг досить комфортно працювати протягом дня, але цього недостатньо, щоб розтягнути його до двох днів, якщо ви не є виключно легким користувачем. По суті, це робить час автономної роботи досить середнім для сучасного ринку – ви легко можете знайти телефони, які працюють довше, але це далеко не найгірше.

Тим не менш, він зробить свою роботу і працюватиме цілий день, і це дійсно важливо.

Проте зарядка дуже вражає: підтримується провідна швидка зарядка на 66 Вт. У моєму тестуванні цього було достатньо, щоб зарядити 38% за 15 хвилин і 75% за півгодини — цього, мабуть, достатньо, щоби протриматися цілий день.

Недоліком є ​​те, що бездротової зарядки немає взагалі, але, чесно кажучи, цього слід очікувати за цією ціною.

Камера

Якщо є щось у телефонному обладнанні, в якому Huawei процвітає, то це камера. Можливо, це причина того, що, як і раніше, існує інтерес до флагманських телефонів компанії P50 без Google або 5G, оскільки багато людей підуть на цю жертву в ім’я того, що може бути найкращою телефонною камерою.

Основна 50-мегапіксельна камера, вкладена у власний круглий корпус, використовує розташування пікселів Huawei RYYB, яке компанія воліє особливо для роботи в умовах низького освітлення – хоча, на жаль, тут вона не поєднується з оптичною стабілізацією зображення (OIS), яка є ключем до справді чудової ночі.

У будь-якому разі фотографії тут вражають. При денному світлі основна камера працює виключно добре, з насиченими кольорами та яскравими деталями у різних умовах. При більш темному освітленні результати хороші, але відсутність OIS дійсно помітно – коли камера робить це правильно, ви знайдете добре експоновані, деталізовані фотографії в нічному режимі з напрочуд точними кольорами, але час від часу знімок буде марним, тому що просто трохи занадто сильне тремтіння камери , та електронна стабілізація телефону не справлялася.

На задній панелі ви також знайдете 8-мегапіксельний надширококутний та 2-мегапіксельний макро-датчики та датчики глибини. Надширококутний об’єктив упорається зі своїм завданням при хорошому освітленні, але в порівнянні з основним об’єктивом спостерігається помітне зниження деталізації, а кольори, як правило, розмиті. Різниця ще помітніша при слабкому освітленні.

Тим не менш, 32-мегапіксельна селфі-камера є досить пристойною, відносно широка діафрагма f/2.0 допомагає їй зберігати свої характеристики в діапазоні освітлення.

Ви можете знімати відео 4K @ 30 за допомогою задніх камер, а також є спеціальний режим відеоблогу, який дозволяє записувати відео з розділеним екраном та «картинка в картинці» з двома об’єктивами одночасно, включаючи перемикання між ними на льоту.

На даний момент справедливо відзначити, що камера – це одна з областей, де nova 9, безсумнівно, кращий, ніж Honor 50. Хоча налаштування в основному схожі, 50-мегапіксельна основна камера тут явно перевершує 108-мегапіксельний сенсор Honor, незважаючи на нижчу роздільну здатність. Без сумніву, унікальне програмне забезпечення та алгоритми обробки зображень Huawei також відіграють свою роль, але в будь-якому випадку результат полягає в тому, що це явна перевага для nova 9, якщо ви намагаєтесь порівняти два телефони.

Програмне забезпечення

З одного боку, nova 9 пропонує досить нове програмне забезпечення EMUI 12, але з іншого боку, тут є деякі дуже знайомі проблеми Huawei.

Це офіційно не Android (хоча спочатку він був розроблений в рамках проекту Android з відкритим вихідним кодом), але однаково це офіційно не HarmonyOS, нова мультиплатформенна операційна система, яка тепер поставляється на телефонах компанії в Китаї та на деяких її пристроях планшетів і інших гаджетів.

Тим не менш, я використав HarmonyOS на MatePad Pro і EMUI 12 дуже схожий. Неймовірно так. Настільки, що ви можете поставити запитання, чи дійсно це HarmonyOS під іншим ім’ям.

Я не можу говорити з вихідним кодом, але можу підтвердити, що ці функції стосуються, наприклад, центру управління в стилі iOS та підтримки екосистеми Huawei, яку можна знайти у HarmonyOS. Незалежно від того, що це технічно, з практичної точки зору це дуже схоже на програмне забезпечення HarmonyOS.

На жаль, це включає деякі недоліки. Ті ж торгові обмеження, які не дозволяють Huawei використовувати чіпи Qualcomm 5G, також не дозволяють компанії вмикати Google Mobile Services у свої телефони. Це означає не тільки те, що nova 9 не може офіційно встановлювати програми Google, такі як Gmail або Google Maps, але й відсутність Play Store, тому ви не можете встановити багато інших програм для Android. Але можна це все обійти і програми можна завантажити з Petal Search. Нещодавно ще запустили сайт-пошуковик програм на смартфонах HMS – https://appsonhms.com/ – тут є повна інформація про те, як знайти, завантажити та використовувати потрібну програму. Зокрема, можна ознайомитися з інформацією у форматі відеоуроків.

Протягом останніх кількох років компанія Huawei старанно працювала над вирішенням цієї проблеми, і є кілька розумних рішень. Якщо ви переходите з попереднього пристрою Android, ви можете перенести багато своїх програм на nova 9, а пошукова система Petal відмінно справляється з пошуком файлів .apk, які також дозволяють встановлювати більше додатків.

Це все добре, але, незважаючи на всі зусилля Huawei, залишаються деякі програми, які ви просто не можете встановити, а інші, які будуть встановлені, але не будуть запускатися, тому що вони залежать від серверів Google. Інші дивні особливості: WhatsApp запуститься, але не зможе отримати доступ до резервних копій чатів Android (або iOS), так що вам доведеться починати з нуля.

Оновлення програм також є головним болем, оскільки Google обробляє автоматичні оновлення. Таким чином, для будь-яких програм, встановлених за допомогою клонування телефону або пошуку Petal, вам доведеться оновлювати їх вручну, що є не лише головним болем, а й потенційною загрозою безпеці.

Це гладка, приваблива ОС, в якій легко орієнтуватися і містить безліч параметрів налаштування. Але це життєздатний варіант тільки для тих, хто є достатньо технічно підкованим, щоб обійти його обмеження.

Ціна та доступність

nova 9 вже доступний в Україні, де він коштує 16 999 грн за модель на 128 ГБ. Huawei явно працювала над тим, щоб досягти агресивної ціни, щоб подолати скептицизм щодо властивих телефону недоліків. В результаті він пропонує одну з найкращих камер за цією ціною, поряд із конкурентоспроможними характеристиками.

Фото зроблені на Huawei nova 9 (фотографії зроблено вдень):

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.