Як піддисплейні камери змінять наше майбутнє

Щороку технологічний прогрес рухається, і коли виникла потреба у безрамкових смартфонах, індустрія запропонувала багато рішень. Спочатку ми побачили просто мінімальні рамки, вирізи під фронтальну камеру у вигляді так званої “брови”, потім з’явились краплеподібні вирізи та висувні фронтальні камери, а зараз, після декількох років розробок, індустрія дійшла до піддисплейних фронтальних камер, які вже є у серійних смартфонах.

Слід розуміти, що на даний момент саме технологія дисплеїв OLED дозволяє вбудувати піддисплейну фронтальну камеру, як і піддисплейний сканер відбитків пальців. Тим не менше, OLED-дисплеї вже стали стандартом не лише у флагманському, але й у середньобюджетному сегменті, і моделі з IPS зустрічаються все рідше і рідше, тому не варто хвилюватися – через декілька років піддисплейні фронтальні камери стануть стандартом, який повністю витіснить вирізи та висувні фронтальні камери.

Першим смартфоном з піддисплейною фронтальною камерою став ZTE Axon 20 5G, який отримав OLED-дисплей, у верхній частині якого прихована невидима фронтальна камера, яка при цьому, за словами представників компанії, знімає нарівні з класичними рішеннями конкурентів. Частина відгуків каже, що рішення вийшло вдалим, а є й ті, хто каже, що якість відстає від конкурентів. Є також рішення компанії Xiaomi. Компанія вирішила зробити пікселі, які покривають камеру, меншими, ніж всі решта, завдяки чому якість при зйомці повинна бути кращою, ніж у рішення ZTE.

Що цікаво, таке інноваційне рішення вперше з’явилося не у флагмані, як це
було з висувною фронтальною камерою, а в середньобюджетному смартфоні, який коштує близько 300 доларів за мінімальну версію. Більше того, очікується, що і на початку наступного року ми побачимо саме середньобюджетні, а не флагманські смартфони з цією технологією, а у флагманах ми побачимо її вже у другій половині 2021 року.

На жаль, на даний момент піддисплейні фронтальні камери недоступні для більшості користувачів. Це рішення справді здатне повністю змінити індустрію, оскільки користувачам будуть доступні безкомпромісні безрамкові смартфони, у яких буде захист від вологи та пилу, чого не можна було реалізувати з висувною фронтальною камерою, а також без вирізів різної форми та величини, які не подобаються багатьом користувачам сучасних смартфонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.