Огляди

Lenovo ThinkPad X1 Carbon – надпотужний ультрабук для роботи

Share

Міжнародна компанія Lenovo, яка виступила наступником IBM в світі ноутбуків, зіткнулася з досить непростим завданням. Ноутбуки IBM серіі ThinkPad, вже не одне десятиліття є фактично еталоном портативних рішень для бізнесу, створювалися за часів, коли подумати про лептопи вагою в кілограм з невеликою товщиною в пару сантиметрів в найтовстішому місці було просто неможливо. Зараз же це фактично стандартний набір вимог до сучасного ультрабуку, і під час створення Lenovo X1 Carbon – першого справжнього ультрабука компанії, призначеного для бізнес-аудиторії – виникла дилема, як адаптувати класичні рішення, що застосовуються вже багато років у класичних ThinkPad. Чи впоралася Lenovo з цим завданням? Давайте подивимося.

Lenovo X1 Carbon 6-го покоління – не просто найлегший у світі 14-дюймовий ультрабук, чого в принципі вже було б досить, щоб пристрій став унікальним у своєму роді. Цей ультрабук ввібрав всі «фамільні» риси строго ділового стилю ThinkPad, залишився максимально пізнаваним, і при цьому не виглядає «динозавром» на тлі сучасних надтонких моделей з їх плавними обводами. Так, X1 незграбний, його межі гострі, і на корпусі, здається, немає зовсім жодної деталі, яку можна було б назвати декоративною, нефункціональною. Кришка, зроблена з вуглепластика (завдяки якій ультрабук і отримав свою назву), а також корпус ноутбука має дуже приємну матову текстуру. Практичність і функціональність, поставлені на чільне місце – чергова риса ноутбуків ThinkPad.

Що буде звично в X1 Carbon користувачам інших ультрабуків? Мала вага і товщина (адже завдяки великій 14-дюймовій діагоналі він відчувається ще легшим), хороша продуктивність (можна вибрати свою конфігурацію, але в будь-якому випадку ми маємо справу з процесорами Intel Core 7-го покоління і твердотілим накопичувачем, а значить, проблем з продуктивністю в принципі бути не може) і час автономної роботи (від 4 до 6 годин залежно від завантаження, приємний бонус: зарядка від 0 до 80% здійснюється завдяки технології Lenovo Rapid Charge всього за 40 хвилин). Але і список рис, яких не побачиш у конкурентів, досить не малий.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Екран

По-перше, це розкішний матовий 14-дюймовий екран – тоді як переважна більшість інших ультрабуків задовільняються 13-ма екранними дюймами, і жодна 14-дюймова модель навіть близько не підібралася до вагового показника в 1. 13 кг. А зайвий дюйм для роботи означає дуже і дуже багато, повірте! До речі, розміри самого ноутбука при цьому майже не більше типових 13-дюймових моделей за рахунок того, що рамка навколо екрану досить тонка. По-друге, і це також наслідок розміру екрану – поліпшена ергономіка клавіатури. Для неї банально більше місця, і вона швидше схожа на клавіатуру стандартного 15-дюймового ноутбука. Хід клавіш на подив приємний, а їх форма зі своєрідною виїмкою для пальців дуже зручна в роботі. Є і вбудоване підсвічування клавіш з двома рівнями яскравості.

Добравшись до клавіатури ніяк не можна пройти повз ще одну особливість, яку можна зустріти тільки на Think Pad’ах, зрозуміло – це трекпойнт. Червоний «грибок» для багатьох користувачів є своєрідним об’єктом ностальгії, інші ж активно використовують його замість тачпаду. Так чи інакше, без трекпойнта ThinkPad не був би ThinkPad’ом. Ноутбук може розкриватися на 180 градусів. Не зовсім зрозуміло, коли і де така особливість може стати в нагоді, але виглядає це дійсно класно.

Нарешті, Lenovo ThinkPad X1 Carbon, напевно, один з найбільш легко модернізуючих і ремонтопридатних ультрабуків на ринку. Як відомо, чим легший і компактніший пристрій, тим вищий ступінь інтеграції доводиться використовувати розробникам, щоб постійно перемагати в перегонах за грамами і міліметрами. В результаті, скажімо, згорілий порт може послужити приводом для заміни всієї основної плати ультрабука (довго по гарантії і дорого – після її закінчення), у випадку ж з X1 Carbon доведеться міняти тільки невелику деталь. Є можливість поміняти SSD-накопичувач (в нашій комплектації він на 1 терабайт, але бувають менші), Wi-Fi-адаптер (і це знову ж таки не каприз, адже вже в недалекому майбутньому стандарт 802.11 буде досить масовим, в той час як величезна маса ноутбуків до цих пір оснащується адаптером зі стандартом 802.11n).

Мінуси

Залишилося знайти у ноутбука мінуси, щоб попередній текст не здався невмотивованою одою неіснуючому в природі ідеальному пристрою. Тут дійсно складніше, оскільки для своєї ніші ультрабук оптимізований просто відмінно. Однак, оскільки модель можна сказати не найновіша, вона заснована на процесорах Intel Core 7-го покоління в часі автономної роботи (відсотків 30-40). Робота системи охолодження не настирлива, але відчутна на слух, особливо на великих навантаженнях. Не можна назвати маленькою і ціну ThinkPad X1 Carbon, але навряд для ділової людини, яка потребує легкого і дуже ергономічного інструменту, буде взагалі стояти питання економії кількох сотень доларів.

Підписуйтеся на Instagram Lenovo Ukraine

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Apple готує величезний складаний iPad та iPhone-розкладачку

    Портал 9to5Mac поділився новими подробицями про плани Apple з розробки та випуску своїх перших пристроїв…

    06.05.2024

    3 речі, які я хочу бачити в Fallout 5 після перегляду серіалу Fallout від Amazon

    Цього місяця Fallout став найпопулярнішим телевізійним шоу, що є вражаючим досягненням адаптації відеоігри. Хоча Bethesda…

    06.05.2024

    Названо три смартфони Xiaomi, від покупки яких краще утриматися

    Три моделі смартфонів екосистеми “Сяомі” більше не отримують оновлення та підтримку. Потенційні покупці повинні враховувати…

    06.05.2024

    Мільярди Android-пристроїв вразливі для нової атаки

    Дослідники з Microsoft виявили, що багато додатків Android — у тому числі як мінімум чотири…

    06.05.2024

    Apple не планує впроваджувати технологію розпізнавання обличчя під екраном у свої пристрої до 2026 року

    Аналітик Омар Сохаїл стверджує, що Apple не впроваджуватиме технологію розпізнавання осіб під дисплеєм у свої…

    06.05.2024

    Схоже, презентація нових iPad буде дуже короткою

    Напередодні завтрашньої презентації Apple, на якій компанія представить нові планшети та аксесуари, журналіст Bloomberg Марк…

    06.05.2024