Програми

Чи варто завантажувати додаток українських розробників “Дій вдома”

Share

Нещодавно в нашій Державі випустили мобільний додаток “Дій вдома” задля того аби контролювати режим обсервації і самоізоляції громадян під час карантину. Чи безепечно використовувати його? Що потрібно знати про нього.

Вже протягом тижня, користувачі Мережі активно обговорюють додаток “Дій вдома”, який за допомогою GPS і селфі має контролювати людей на самоізоляції. Хотів би щось прокоментувати щодо цифрової безпеки цієї програми, але у цьому немає ніякого сенсу, пише Павло Бєлоусов у блозі для НВ.

Дивіться, що нам пропонують: “здоров’я і безпека громадян або неухильне дотримання всіх постулатів демократії”. Але чому нам пропонують або здоров’я, або демократія, а не те і інше? Як вибрати між здоров’ям і демократією? Так не піде, адже нам потрібні обидва варіанти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З цим додатком держава за наші ж гроші хоче зробити зручності для себе. Але я не хочу, щоб я був зручним для держави, я хочу, щоб держава була зручною для мене. Підміна ролей ні в цьому випадку, ні в якомусь іншому – неприпустима. Не потрібно забувати, хто для кого існує.

Нам кажуть, мовляв, використання програми добровільне, за невикористання штрафу не буде і так далі. Але давайте уточнимо, що це тільки “на сьогодні” і утиски поки тільки в такому обсязі.

А що буде завтра? Де гарантії, що завтра не почнуть попередньо встановлювати цей або схожий додаток на всі смартфони/планшети/смарт-годинники, які продаються в Україні?

Сьогодні це стосується COVID-19, а завтра – людей з нежиттю або карієсом, і, одразу ж під це все потрапляє все населення країни, віком від 3-х років? Сьогодні просять селфі і GPS-координати кілька разів протягом 14 днів, а завтра – передачу аудіо, фото, відео, геолокації, відвіданих сайтів і так далі 24/7.

Чи є гарантії, що такого не станеться? Звичайно, ні.

Приклади інших країн, де є подібні рішення, на мій погляд, теж не працюють. У тих державах встановлена демократія, довіра до органів влади вище, система стримувань і противаг, чесні суди і ось це все. Та й ці аргументи з довірою до влади, скажімо так, теж “притягнуті за вуха”.

Не потрібно бути фахівцем, щоб поглянути на зміст користувальницької угоди “Дій вдома”, який користувачі на автоматі приймають не читаючи – і зрозуміти, що встановлювати його, м’яко кажучи, не варто: “персональні дані можуть передаватися в/з інших електронних інформаційних ресурсів… без додаткового повідомлення суб’єкта персональних даних про таку передачу. Персональні дані можуть передаватися третім особам”.

А “треті особи” це: Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція і її територіальні органи, які отримають доступ до таких даних:

• прізвище, ім’я та по батькові;

• дата народження;

• ознака статі;

• мобільний номер телефону;

• адреса, за якою особа перебуває на самоізоляції;

• інформація про госпіталізацію або самоізоляцію особи, визнаною інфікованою;

• стан здоров’я;

• місцеперебування особи;

• фото особи.

Чи зможе МВС утриматися від того, щоб не доповнити/освіжити свою базу даних громадян? Чи дізнаємося ми про те, що у поліції цього не зробили? Звичайно, ні. Та й я не повірю, що у МВС не скористаються таким випадком.

Вся ця “діджиталізація” повинна полегшувати, а не ускладнювати мені життя, повинна розв’язувати мої проблеми, а не чиїсь. Повинна додавати мені безпеки і свободи, а не відбирати.

І якщо зараз піти на поступки під приводом епідемії і встановити собі подібний додаток, то завтра приводами стане все, що завгодно: нежить, дощ на вулиці або просто чийсь настрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Samsung висміяла Apple через проблеми з будильниками в iPhone

    У світі високих технологій щодня розгортаються справжні баталії між лідерами галузі. Цього разу ініціативу виявила…

    04.05.2024

    Microsoft попереджає користувачів Android про нову атаку «Dirty Stream»

    У повідомленні у блозі Microsoft попереджає користувачів Android про нову хвилю атак під назвою Dirty…

    04.05.2024

    Samsung планує випустити преміальні моделі Smart-годинників

    В останньому звіті компанії Samsung проскочила інформація про те, що вони хочуть оновити свою лінійку…

    04.05.2024

    Презентація Apple вже 7 травня: зібрані чутки про можливі анонси компанії

    7 травня компанія Apple проведе спеціальний захід, мабуть, присвячений iPad та аксесуарам для нього. Захід…

    04.05.2024

    Представлений Vivo Y100 4G – стильний середньобюджетний смартфон з одним нюансом

    Бренд Vivo випустив новий смартфон середнього рівня – Vivo Y100 4G, який отримав гарний екран,…

    04.05.2024

    Vivo X100 Ultra отримав 200 Мп камеру із телеоптикою Zeiss. Приклади знімків

    Компанія Vivo готується випустити просунутий смартфон своєї серії Vivo X100. Модель Vivo X100 Ultra отримає…

    04.05.2024