Програми

Що краще встановити Windows 11 Home чи Pro

Share
Час читання: 2 хв.

Microsoft випускає близько десятка різних редакцій Windows 11, які відрізняються одна від одної функціями, призначенням і ціною. Звичайні користувачі, як правило, ставлять на свої комп’ютери Home або Pro, не особливо заглиблюючись у їхні відмінності. Ця стаття допоможе вам зрозуміти, коли потрібен Pro, а коли можна обійтися більш простою “домашньою” редакцією.

Microsoft позиціонує Windows 11 Pro як операційну систему для невеликих організацій і команд, а також для просунутих користувачів – тим, хто пред’являє підвищені вимоги до безпеки, налаштування та мережевого доступу. Windows 11 Home створена для студентів, геймерів і всіх тих, хто використовує комп’ютер вдома з повсякденними програмами.

  • Windows 11 Pro підтримує до 2 ТБ ОЗП і максимум два процесори сумарно не більше ніж зі 128 ядрами.
  • Windows 11 Home підтримує до 128 ГБ ОЗП і максимум один процесор не більше ніж із 64 ядрами.

Навіть 128 ГБ оперативної пам’яті це дуже багато, але 2 ТБ дадуть змогу створити на комп’ютері віртуальні машини, які можуть віддалено використовуватися як високопродуктивні комп’ютери. ІТ-адміністратор може виділити кожній машині певний об’єм пам’яті (як оперативної, так і постійної) і ядра процесора, а також може керувати профілями користувачів і встановленими програмами.

Windows 11 Home підтримує тільки базові технології шифрування і захисту, тоді як у Windows 11 Pro доступно ще приблизно півтора десятка технологій захисту даних, зокрема й спеціалізовані, використання яких є обов’язковим у деяких організаціях. В обох редакціях є підтримка біометрії (розблокування системи сканером відбитків пальців або сканером обличчя), мережевий екран, вбудований антивірус, віддалене управління комп’ютером, батьківський контроль, мультифакторна аутентифікація, функція пошуку пристрою і підтримка апаратного шифрування. Windows 11 Pro підтримує шифрування накопичувачів за технологією BitLocker, доступ до хмарних сервісів Microsoft для бізнесу (тих самих, що Microsoft зараз блокує в Росії), безпечний запуск додатків у “пісочниці”, створення віртуальних машин, групову політику для організації локальної мережі комп’ютерів – усього цього позбавлена редакція Home.

У Windows 11 Pro є кілька корисних функцій, які стали б у пригоді навіть звичайним користувачам – наприклад, шифрування BitLocker, що дає змогу захищати дані в накопичувачах, роблячи їх такими, що їх неможливо зчитувати в разі несанкціонованого підключення до іншого комп’ютера. В іншому з Windows 11 Home виключено можливості, призначені винятково для IT-фахівців і бізнесу, а їхня відсутність позитивно позначається на швидкодії комп’ютера. Windows 11 Home займає менше місця і слабкіше навантажує процесор і оперативну пам’ять. Вибір редакції цілком залежить від потреб користувача, але якщо вам не потрібні фічі, які є тільки в Pro, доцільніше встановити Home.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Названо 6 нових функцій у прошивках Xiaomi HyperOS 2.0

    Очікується, що 23 жовтня відбудеться офіційна презентація нових флагманських смартфонів серії Xiaomi 15, а також…

    26.09.2024

    Новий аксесуар для розумного дому від Apple може отримати «квадратний» дисплей

    З’явилися чутки, що Apple працює над новим розумним дисплеєм, який буде схожим на iPad і…

    26.09.2024

    ChatGPT тепер уміє спілкуватися з користувачами різними голосами в новому розширеному режимі

    Компанія OpenAI запровадила розширену версію голосового режиму в ChatGPT, яка наразі доступна лише користувачам платних…

    26.09.2024

    iPhone 16 став найбільш непопулярним смартфоном Apple за останні 5 років

    Фінансова компанія Morgan Stanley провела дослідження щодо термінів очікування нових iPhone і дійшла висновку, що…

    26.09.2024

    Xiaomi Band 9 та Buds 5 дебютували на глобальному ринку

    Xiaomi анонсувала свої нові гаджети, Band 9 та Buds 5, ще в липні в Китаї.…

    26.09.2024

    Угода про штучний інтелект в ЄС відхилена Apple, хоча OpenAI та Google висловили підтримку

    Користувачі з ЄС, які сподіваються на позитивні новини щодо Apple Intelligence, можуть засмутитися. Поточний конфлікт…

    26.09.2024